utorak, 30. travnja 2019.

Dvadeset istaknutih teologa (poskoncilskih) optužuje Franju za herezu. Osvrt i perspektive

Ukratko: Dvadeset svećenika i istaknutih laika, u dugom pismu optužuje Franju za herezu i promociju heretičnih nauka i praksa. Da to Franjo čini bez predaha, to je očito. U tome se slažem sa potpisateljima peticije, kao i sa pozivom Franji da se odrekne lažnih pouka koje širi.


Svakako ne slažemo se u njihovim navodima da neki Papa može biti heretičan; tu ponovno navode pitanje Papa Honorija o kojem smo dosta puta govorili. Papa Honorije je poslao neprecizno pismo Carigradskom Patrijarhu... koje je postalo poznato tek nakon smrti Honorija. To, ako je i bila hereza - Sveti Bellarmin ne misli tako; već prvenstveno nepreciznost - nije bilo naučavano cijeloj Crkvi, kao što Franjo čini svojim službenim poslanicama i (skoro) svakodnevnom praksom. Bio je optužen od dvoje svojih nasljednika, ali jer nije efikasno suzbio herezu. Treba uzeti u obzir da je u ono vrijeme Crkva bila vrlo stroga te bi intervenirala i za najmanju sitnicu, i nema smisla i s te strane porediti jedan jedini - i upitni - slučaj Pape Honorija sa svakodnevnim ispadima Franjinim.

No, ponavljamo, ovdje ima jedan pozitivni element: zahtijeva se od Franje odricanje od lošeg nauka. Barem jedan pozitivni korak.

Normalno, gdje se apsolutno razilazimo jest da ovo nije počelo sa Franjom: ovo se vuče od zadnjeg Koncila, doktrinalnih i liturgijskih promjena, tako usvojenih od tolikih, te sada tražiti da te toliki podrže... malo je teško. I ne samo to: ima mnogo težih stvari koji su počinili njegovi postkoncilski prethodnici, nego Franjo. Uzmimo posebno slučaj Pavla VI i njegove manevre na Koncilu, te promociju nove liturgije i dokumenata koji su direktno proturječili vječni nauk.

Sad očekivati neki zaokret... teško! Franjo ih ima rekli bi 99% sa sobom. To što njih dvadesetak malo se zabavlja... on će preko toga kao preko lanjskog snijega.

[Franjo: nikad se ne zaboravi nasmijati]

Pismo ispravno navodi sedam glavnih točaka u kojima Franjo ide protiv nauka. To je točno. Navode dalje nekoliko nepreciznosti: kao na primjer da sedevakantna pozicija ne zahtijeva intervenciju Crkve pri slučaju "heretičnog Pape". Prije svega, "heretični Papa" ne može postojati ne za sedevakantiste, već za katolike. Jer Papa mora biti katolik. Ako je heretik, ne može biti glava organizmu kojem ne pripada.

Ali je potrebno da Crkva proglasi svečano da taj i taj heretik nije Papa, radi usmjeravanja vjernika.

Da tako kažemo, ovdje razlikujemo privatno od javnog prava. Sekevakantna pozicija jest privatno gledište prema kojem jedna osoba nije Papa, zbog krivog nauka cijeloj Crkvi, i ne slijedi ga. Ali ne može svoje mišljenje nametnuti drugima. Potrebno je da to bude javno ustanovljeno od članova hijerarhije.

I sad tu dolazimo do velikih problema. Kasper će ga proglasiti da nije Papa? Maradiaga, Tagle, Schonborn koji hoće žene svečenice i slični?

Teško, teško. Mnogo trebam moliti na ovu nakanu.

Na koncu, jednu stvar peticija dobro čini, makar i tu napola: da zahtijevaju od njega  (Pape - tu je problem, prvo treba postaviti pitanje da li je uopće Papa) da se odrekne krivog nauka; i drugo, da ga u slučaju njegovog neopovrgnuća, proglase krivim za herezu te onda snositi posljedice za ovaj kriminal (jer istina je, hereza je u Crkvi veliki kriminal). Sve u redu, ali ne zovi ga Papom. Neka proglase da Bergoglio ne može biti Papa, i da Crkva treba imati pravog.

Ali... zadnje je vrijeme, i u zadnje vrijeme mislim da će tu ostati samo Ostatak. To je moje mišljenje. Progonjeni Ostatak, Crkva. Da li ćemo imati opet Papu? - dao Bog, ali ja ne mogu to znati. Niti mislim itko.

Možda Bergoglio načini još koji korak koji će pomoći da se vidi lakše što je: Amazonska sinoda, te ova pitanja posebno đakonica, materije euharistije u Amazoniji; ređenja oženjenih. Gibanje u sve otvorenije okruženje neke vrste smjese protestantizma. Jer on ne miruje.

Broj komentara: 13:

  1. Problem je sto oni ne vide stvarni problem. Ne vide ovo kao posljedicu drugog vatikanskog konvila. Ne vide priblem izmjenjenih sakramenata,izmjenjene mise, izmjenjene doktrine niti traze od biskupa i kardinala ispravak svega toga. Oni traze da se Franjo ili isprica ili ukloni i dode netko tko nece javno naucavati hereze. Ovce na broju vuk sit

    OdgovoriIzbriši
  2. Kazete kako hijerarhija RKC treba proglasiti hereticnog papu da je heretican, odnosno da vise nije papa. Valjda ste svijesni kako je to kvaka 22, jer rimski papa je vrhovna hijerarhija u RKC, stoga ne postoji niti jedan kanon RKC koji pr=dvidja tko to moze proglasiti, zbor kardinala, natpolovicna vecina kardinala, svi biskupi na saboru, natpolovicna vecina na saboru ... Vi i dalje ponavljate Belarminove teze o toboz nekrivovjerju Honorija, a kojeg je osudio i anatemizirao ekumenski sabor Crkve, i sad ocekujete da ce neka neimenovana hijerarhija izbaciti Franju iz stolice. Ne mozete dakle istovremeno drzati kako postoji nezabludivi Hristov vikar na Zemlji i da tog vikara moze netko smijeniti osim Gospoda Hrista. Temelj papizma doveo vas je do te apsurdne situacije kvake 22.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Detaljno o tom pitanju, ovdje:
      http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2017/09/da-li-je-kardinal-burke-dobro-odmjerio.html

      Ne može ni pravi Papa govoriti što mu je volja. Na običnoj propovijedi Ivan XXII je pogrešno govorio o još ne definiranoj dogmi o blaženom viđenju svetih nakon smrti, I BIO JE PRINUĐEN DATI ISPRAVKU. Jer Crkva ne trpi da se sa Svete Stolice govore laži o nauku Kristovom.
      Ivanu XXII su određeni biskupi i kardinali dokazili grešku i on je dao ispravku, a samo je nerazborito govorio bez nakane dati pouk cijeloj Crkvi. Što se tiče Honorija, doista je bilo falsifikacija. Istočni biskupi (izvjesni broj njih) nisu rado gledali na sve što je dolazilo iz Rima, i koristili bi svaku priliku da ukažu na kakvu grešku da bi se oslobotili nadzora, kako su to oni gledali.

      Izbriši
  3. Drzimo se Benedikta 16 dok je jos tu. Prorok Zaharija kaze u poglavlju 13 ( 7-9 ); Udarit cu pastira i ovce ce se razbijec, okrenut cu ruku protiv slabica u svoj zemlji dvije trecine ljudi bice istrijebljene. Isto to govori treca Fatimska tajna; Vidjeli smo biskupa odjevena u bijelo kako prelazi preko mrtvih kardinala i svecenika i dolazi do jednog kriza gdije ga vojnici ubijaju mecima.Gospa nam je obecala da ce na kraju njeno Srce pobijedit. Ono sto sam pocela u Fatimi zavrsit cu u Medjugorju. Poslusajmo Gospu da preko ispovjedi, posta o kruhu ivodi, klanjanju Presvetom Sakaramentu, citanju biblije, molitvi i posebno posveti njenom Bezgrijesnom srcu pomognemo da njena pobijeda sto prije dodje. Evo sada je prva subota posvecena Srcu Marijinu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema od toga ništa, od poziva na Benedikta mislim. No, to svatko treba vidjeti u svoje vrijeme, i stvari će biti sve jasnije. A moliti se i sveto živjeti, to svakako. Nema obnove dok se ne raskinka Drugi Vatikanski.

      Izbriši
  4. Ne może se suditi Papa. Prvo treba proglasiti da čovjek koji je na Svetoj Stolici nije Papa, a onda poslati kući nepoželjnog.

    Ova pozicija potpisnika bliska je galikanizmu ili pravoslavnim kod kojih je sinoda iznad Pape, ili je Papa tek počasni predstavnik.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda cemu zalopojke i iscekivanje da ce neka sinoda izbaciti apostata Franju iz rimske stolice?
      Ta situacija u RKC, zbog zablude papizma, je nerijesiva.

      Izbriši
    2. To je samo sada teško, zbog situacije u koju smo došli, nakon više od pedeset godina.
      Prije nije se toleriralo mi mrdnuti na polju vjere. Za svaku sitnicu Papa je morao dobro provjeravati što reći.
      No, zadnja su vremena. Bez tog konteksta nemoguće je shvatiti ovu situaciju. Ali Sv. Pavao je nagovijestio ovo vrijeme, da će na kraju doći do velikog otpada.
      A što se tiče jedinstva Crkve, uvijek kad bi se neko područje udaljilo od Rima, stradalo bi. Cijela Sirija i Sjeverna Afrika su pale pod muslimanima jer su se počele miješati mnoge hereze, posebno ostaci arijanizma na Sjeveru Afrike. Kod njih je bilo samo korak do mentalno prihvatiti Islam gdje je Isus bio samo prorok.
      A s obzirom na Bizantiju, govorili su "bolje turski turban, nego papina mitra". I tako je i bilo.
      Rat na Balkanu? I prvi i drugi i treći? Posljedica raskola. Prodor Turaka? Jednako.
      Grijeh ima svoje posljedice.

      Izbriši
    3. Poostovani, vremena su apokalipticna, ali istina je uvijek ista. To jest, eklesiologija mora biti istinita da bismo pripadali istinitoj Crkvi. Gospod nije stvorio Crkvu koja bi ovisila o jednom covjeku ili o jednom gradu. Tako shvatite i ono "bolje turski turban nego papinska trijara". Jer Turci nisu trazili se krscani klanjaju sultanu kao nezabludivom zamjeniku Hrista na Zemlji, pa je vjera mogla opstati u muhamedanskom kalifatu, dok ista ne moze ako netko trazi da mu krscani ljube noge kao Hristovom zamjeniku.

      Izbriši
    4. Nevjerojatno da je vama to svejedno. Pa što je bilo Armencima? Kako ne vidite kaznu Božju za raskol?
      Vi ste malo živjeli sa muslimanima.
      Što im je smetalo u prvih tusuću godina?
      S druge strane, u vezi heretika na Svetoj Stolici, Crkva ne može biti prisiljena robovati nekom tko nastupa kao nekatolik.

      Izbriši
  5. Dajte ljudi, okanite se robovanju dogmama. Evanđelje je šire od dogmi. Šta kaže Ivan na kraju Evanđelja, ne bi u cijeli svijet stalo šta se može napisati o Radosnoj vijesti. Poštujmo dogme, ali ne pravimo idola od njih. Ako se ne varam Kuran ima 666 ajeta, a tih godina su već započela osvajanja kršćanskih zemalja.
    Dva puta 666 je 1332. To su godine kad se na zapadu počelo oblikovati nešto što bi se moglo nazvati humanizmom koji se bez Boga na kraju uobličio u liberalizam francuske revolucije i groze pustoši 'izložene' u Notre Dame.
    Tri puta 666 je 1998, a to je godina kad je Bergoglio postao član Rotari kluba. Ostalo sve znate.
    Da Stepinac živi u ovo vrijeme on bi se odvojio od pontifikata pape Franje (ne i od Svete Stolice), kao što je Augustin zaprijetio ondašnjem papi da će zbog hereze odvojiti afričku crkvu. Nije ista situacija, ali uvijek ima rješenja. Duh ravna crkvom i ako je ovaj papa heretik, a jest, onda čekajmo da umre ili se povuče, ako već nitko od hijerarhije neće povući potez. Mislim da se sljedeći papa neće moći izabrati jer su sada svi upoznati sa svima, pa se zna tko je progresivista (čitaj sotonista) a tko je tradicionalista. Naime neće biti 2/3 ni jednih ni drugih, jer je Bergoglio kadrovirao većinu progresivista.
    Marinko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evanđelje je iznad nas, njegovo svjetlo nas nadmašuje, jer on je Bog. Ali ne ide protiv dogmi. Dogme su istine postavljene kao putokazi kraj puta: ne može se mimo njih.

      Što se tiče brojeva, mogu lako imati neispravnu interpretaciju. Ali sotonosti vole te interpretacije, te su pravili posebne događaje upravo 1998. Pogledajte naprimjer ovo vezano za Pavla VI:
      http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/02/simbologija-kriza-na-brdu-chevo-italija.html

      Izbriši
  6. Masonerija u crkvi je nešto najstrašnije što postoji. Nevjerojatno je da bi neki župnik ili vjernik laik uopće došao na ovo mjesto, brdo Chevo, i tu govorio misu ili se molio.
    Ovdje križ nema vertikale i zbilja je sablažnjivo da je to neki biskup dopustio. Vjerojatno je i biskup mason ili ne pridaje važnost simbolici i trpa sve pod umjetnost. Kakva je to župa i kakvi su to vjernici koji sami nisu srušili ovo ruglo. Je li to Italija ostala totalno bez vjere?
    Čovjek je stvoren šesti dan, a sedmi dan, subota određena je za posvećivanje Bogu. Tri razine čovjeka, duh, duša i tijelo, ako stoje 'u šestici' onda su odijeljeni od Boga, sami se odjeljuju od subote (danas nedjelje- Dana Gospodnjeg) i određuju sebe za pakao i već su u paklu, jer nemaju duhovnog ODMORA. To je nekakva moja kratka interpretacija broja 666.
    Marinko

    OdgovoriIzbriši