nedjelja, 14. travnja 2019.

Poredba Tradicionalne i Novus Ordo mise: primjer sabirne molitve Cvjetnice

U postkoncilskoj misi obred blagoslova grančica vrlo je siromašan: čitan se Evanđelje ulaska Isusovog u Jeruzalem, i nema nekih posebnih molitva za blagoslov grančica.

Pogledajmo završni blagoslov nakon sedme antifone (ne govorimo o ostalim čitanjima):



"Gospodine Isuse Kriste, Kralju i Otkupitelju naš, u čiju smo čast, noseći ove grane, pjevali svečene himne slave: udijeli nam milostovo da, bilo gdje da budu nošene, tamo se spusti i molost njihovog blagoslova, i otjerana svaka zloća i zabluda demonska, zaštiti tvoja desnica one koje je otkupio. Ti, koji živiš i kraljuješ..."

Odmah može se uočiti razlika između "stare" i "nove" teologije po nazivu modernista. Skoro svaki spomen na đavola i molitvu za zaštitu protiv đavljeg utjecaja je izbrisan. Ne samo na Cvjetnicu, nego i inače.

Novus Ordo liturgija je nevjerojatno osiromašena, osim krivo usmjerena.

Nešto što Bog ne može htjeti da učini njegova Crkva, niti je moguće da njegov Vikar to sprovede u djelo. Jer je na Sveto Mjesto došao netko sa strane da pravi štetu. I dok to ne bude uklonjeno, i dok ne imadnemo pravog Vikara... Crkva nastavlja svoju Muku po ugledu na Otkupitelja.

4 komentara:

  1. A obicaj kod blagoslivljanja grancica gdje vjernici dolaze pred svecenika, kleknu ,poljube sveceniku ruku,poljube blagoslovljenu grancicu i onda uzmu blagoslovljenu grancicu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbrisano je sve što podsjeća na katoličko, znaci pobožnosti, klecanja, križanja, skrušenost. O ovome se mogu pisati članci i članci, s grafičkim prikazima na prije i sad. Razlika, kako bismo rekli, "nebo i zemlja". Ništa to laici nisu tražili u svoje vrijeme. A danas ako neki traže povratak tih običaja uzimaju ga za ludog. Ali, istina je jedna i otvoriti će sebi put. Barem neka se zna što je istina.

      Izbriši
    2. Što reći na ovu temu. Ja sam svjedok od prije 15-ak godina kada je tkz. svećenik "poludio" kada sam tražio da se postave klecala na kojima će se primati pričest, a ne kao u menzi u špaliru i na ruke.
      Inače 2VK "evolucija" s pričesti je došla tako daleko da su "pričest" u Manili i drugdje po svijetu u prisustvu "pape" Bergoglia laici razbacivali izmedju sebe, jer "bilo je mnogo naroda", kao da se mora u tim uvjetima tako užasno Bogohulno raditi protiv svetosti pričesti - Tijela Kristovog, koje je padalo i u blato i po kojemu se gazilo. Zar to onda u stvari nije bila crna misa???!!!

      Izbriši
    3. U smislu da se dopušta vrijeđati Gospodina i Boga. Da, djela ne ostaju bez naplate.

      Izbriši