ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Značenje Franjinog ljubljena nogu južnosudanskim političarima

Pred sami Veliki Tjedan Franjo je izveo jednu od svojih uobičajenih predstava: pred svim kamerama svijeta, svečano i pompozno ljubi stopala (cipele) Južnosudanskih političara,  Predsjedniku Salva Kiir, Dopredsjedniku i trenutnom lideru opozicije Rieku Machar, Dopredsjednku Taban Deng Gai i Rebecci Garang.


Ovdje treba potcrtati nekoliko momenata:

1. U prvom redu, radi se o njegovom konstantom propovijedanju "evanđelja čovjeka". Sve što je na horizontalnom planu, sve to podržava Franjo. Bez ikakvog poziva na Boga. I posebno Isusa Krista, sa svim posljedicama.

2. Totalna suprotnost s obzirom na ponašanje prema katolicima koji su htjeli poljubiti mu ruku u Loretu. Izgledalo je kao da rastjerava zaražene kerove koji dolaze da ga njuše.

3. Apsolutna suprotnost prema njegovom prkosnom stavu spram Presvetom u pokaznici, na svim svečanim zgodama. Pita se čovjek: vjeruje li on da je tu Bog? Da li time pokazuje da ne vjeruje? Pokazuje li time da na to gleda kao na obični simbol? I, ako "vjerovao", na njegov način, svakako, onda se radi o neviđenom činu prkosa.

4. Događaj se odigrao u sklopu zajedničke ekumenske inicijative Državnog Sekretarijata Vatikana, engleskih anglikanaca i prezbiterijanaca iz Škotske. Sve čime je oduševljen Franjo. Navodno "ekumenizam", ali koji ide prema ovozemaljskom i političkom rješenju određenog sukoba.

5. Sva gluma u vezi obećanja uspjeha ovakvih susreta, iz dana u dan suočava se sa okrutnom stvarnošću koja kao da odbacuje, krvlju napisano, ovakve ispraznosti: pokolju u Sri Lanci, 359 mrtvih, skoro svi katolici. I tu je Franjo bio prije par godina, također govoreći o pomirenju i slično. Mir ne dolazi od ljudskog napora, već prihvaćanja Isusa Krista.

Franjina aktivnost iz dana u dan potvrđuje ono što čini: lišavanje nadnaravnog i spuštanje istog na naravnu razinu. Djelo nekog koji trudno ide smjerom oduzimanja Boga ljudima te njihovog vođenja krivim putem.

Broj komentara: 7:

  1. Činjenicu da ova nesreća od Bergoglia klečeći pravi fintu da ljubi CIPELE muslimanskim političarima govori mnogo više nego što izgleda na prvi pogled i u nekom ritualnom smislu (jer on radi sprdnju od ljubljenja nogu apostolima), i takodjer u estetskom tj. higijenskom smislu (jer ljubljenje ili njušenje cipela svodi na jedan ponižavajući pseći čin koji nema ništa ljudsko u sebi, a o kršćanskom ne treba ni trošiti riječi).
    Samo ova gadarija koju je ovaj sluga Zloga izveo je dovoljna da ga se prezre i otjera u neki (pseći) azil.

    OdgovoriIzbriši
  2. Južnosudanski vođe nisu i ne mogu biti muslimani. Poznato je da je njihova domovina izborila samostalnost u odnosu na muslimanski Sudan baš zato što kršćani i animisti s juga nisu mogli trpjeti strahovladu islamističkog režima u Kartumu. Kiir je katolik, a Machar prezbiterijanac. Ni sirota udova Rebecca Garang nije muhamedanka o čemu hrabro svjedoči njezino biblijsko ime. Nemojte se uvrijediti, ali vi uistinu pišete “o dosta toga”, ali poprilično plitko. Ove ste činjenice mogli provjeriti na internetu za manje od minute. Vjerojatno i Bibliju rijetko otvarate. Tamo se Rebeka barem nekoliko puta spominje. Inače, u pravu ste s kritikom cirkusa koji pravi ovaj nesretni Papa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Južnosudanski vođe nisu i ne mogu biti muslimani. Poznato je da je njihova domovina izborila samostalnost u odnosu na muslimanski Sudan baš zato što kršćani i animisti s juga nisu mogli trpjeti strahovladu islamističkog režima u Kartumu. Kiir je katolik, a Machar prezbiterijanac. Ni sirota udova Rebecca Garang nije muhamedanka o čemu hrabro svjedoči njezino biblijsko ime. Nemojte se uvrijediti, ali vi uistinu pišete “o dosta toga”, ali poprilično plitko. Ove ste činjenice mogli provjeriti na internetu za manje od minute. Vjerojatno i Bibliju rijetko otvarate. Tamo se Rebeka barem nekoliko puta spominje. Inače, u pravu ste s kritikom cirkusa koji pravi ovaj nesretni Papa. Bog Vas blagoslovio!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrlo loše s moje strane, ispraviti ću. Poveo sam se člankom iz Tradition in Action, iako me čudilo da u Južnom Sudanu vođe budu muslimani. Porvšno smoje strane, i to ne volim, trebao sam provjeriti.

      https://traditioninaction.org/RevolutionPhotos/A828-Feet.htm

      Pogrešno: "These leaders are Muslims, and the fact that Francis humiliated himself before them without any sign of their conversion is extremely dishonorable for the entire Catholic Church;"

      Rebecca bi mogla biti muslimanka, kod sekulariziranih muslimana to se može dogotiti. Ali nemam informaciju da je muslimanka.
      Za ostale sam provjerio da nisu muslimani, već katolik i prezbiterijanac.

      Izbriši
    2. Loše je s vaše strane da generalizirate. Ovdje jesam pogriješio jer nisam provjerim inače precizan izvor.
      Alí reći da je pisanje plitko jest nisko nepravedno i poopcenje pojedinačne greške koju priznajem.

      Izbriši
    3. "Ako sam krivo rekao, dokaži to...". S obzirom na čitanje Biblije, nekoliko puta, plus redovito čitanje u toku životnog plana svetih otaca i crkvenih naučitelja, kao i dobre teologije. Osim molitve i kulturne formacije. Nemojte generalizirati "Vjerojatno i Bibliju rijetko otvarate".
      Jednostavno zbog istine.
      http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2019/03/potreba-zivotnog-plana.html

      Izbriši
  4. Imat ce ovi sta za pricat kad se vrate doma. Valjda im je neko prije toga rekao da ne kremaju cipele. Inace , evo i jedna pohvalna izjava nasega Zmaja od Kamenitih vrata. Na otvorenju tzv. Uskrsfesta , festival novokomponiranih lajt pjesmuljaka, doticni Zmaj kaze- crkva je u zadnjih 40 godina dozivjela tektonske promjene. Bravo majstore. Konacno da netko kaze car je gol.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši