četvrtak, 25. travnja 2019.

Što je u stanju učiniti Tradicionalna Misa i nauk. Jedan primjer

Čitatelji ovog bloga su upoznati sa mojim stavom gledi teologije Bratovištine SSPX. Ne prihvaćam za dobro njihov stav o Papi, da Papa može govoriti i naučavati ovakve stvari kao Bergoglio, i oni ga priznaju ali ne slušaju. Prolaze kraj njega k'o kraj turskog groblja. Njima također jedan Papa može odobriti jedan Koncil kao Drugi Vatikanski gdje će se nametnuti nauk protivan vječnom. Ali ono što im priznam jest njihova odbrana tradicionalne mise i nauka u ostalim bitnim stvarima.


Upravo to potcrtvam u ovom članku, efekt koji postiže tradicionalna pouka katoličke vjere. Ono što bi neki od nas rekli, "po starinski". Ili ono što bi naši najstariji, ili već preminuli rekli kad bi ustali iz groba: "jest, to je to, to je ono što su i nas učili, a ne ovo sad". Jer, kad bi naši stari ustali iz groba, i vidjeli ovaj cirkus koji posvuda surećemo, rekli bi: "gdje smo mi zalutali u ovu protestantsku zemlju, mi ovdje nismo živjeli, nije ovo naš kraj".

Ovdje, ponavljam, obratiti ćemo pažnju na tolike plodove koje donosi sam po sebi katolički nauk i liturgija kako Bog zapovijeda, to je poanta ovog članka.

Prevodim stoga u glavnim crtama vijest iz Gloria.tv, nakon toga par kratkih komentara:


Vlč. Pascal Schreiber, superior Švicarske oblasti Bratovštine Sv. Pija X, bio je u veljači u posjeti Americi (kontinentu). Prošao je kroz St. Mary, u Kansasu. Radi se o najvećoj župi Bratovištine sa preko 4000 vjernika.

Župa je smještena u koledžu koji ima Bratovština. Napravljen na isusovačkoj misiji iz 1848 za američke domoroce, i napuštenoj nakon Drugog Vatikanskog Sabora. Bratovština je kupila misiju 1978. Vlada Kansasa je priznala školu zbog njenih izvanrednih postignuća na obrazovnom planu. U školi je smještena radio stanica.



Vlč. Schreiber se mogao uvjeriti da ova župa ima više vjernika nego cijela švicarska oblast, zemlji u kojoj je osnovana Bratovština. (Njihova prva bogoslovija - koju je vodio Lefebvre - nalazi se u Ecône.)

Osnovna škola Bratovštine u St. Mary ima četiri paralelne linije za svako doba. U školi Bratovštine u Švicarskoj učenici od dvije razne dobi nalaze se u istom razredu. Dok ovdje u prvom razredu postoje dvije grupe za učenike, i dvije grupe za učenice. Prošle godine u župi se krstilo 121 i bilo je samo 7 sprovoda. Pola vjernika župe su ispod 21 godine dobi.



Mnogo vjernika živi u gradu St. Mary. Trenutni gradonačelnik pripada Udruzi. On je brat od Vlč. Patrick Rutledge, rektora, voditelja i Predsjednika Koledža St. Mary.

Prva nedjeljna misa je u 6:00. Vlč. Schreiber je izbrojao preko 250 prisutnih. Glavna nedjeljna misa se slavi u sportskoj dvorani jer je crkva premalena. Bratovština planira izgraditi prekrasnu crkvu koja može primiti 1.500 duša.



Važan momenat u ovom fenomenu je The Onyx Collection, firma koja zapošljava preko 530 radnika. Proizvode namještaj i pribore za kupatila koje prodaju u cijeloj USA. Najveći dio radnika je iz Bratovštine. Kroz mnogo godina firma povećava prodaju za 15% godišnje.

-------

Želim potcrtati jedan bitan elemenat: ne ostaju samo na liturgiji, već se brinu i o zajednici. Traže posao za vjernike i prave stabilnu zajednicu. Međusobno se organiziraju i pomažu, i život im je olakšan. Mnoge zajedničke poslove dijele između njih samih, smanjujući troškove. Uvijek je lakše naći nekog pozdanog da ti pričuva djecu, popravi što treba u kući, itd.

Svakako, sve je plod ispravnog tumačenja temeljnih stavki kršćanskog života.

Dalje, ovo je razlog zašto "naprednjaci" brane i nedozvoljavaju širenje tradicionalne mise. Ne žele da je vjernici upoznaju i počnu praviti razna - njima neugodna - pitanja.

Ali... istina će polako otvarati sebi put, i mnogi će imati priliku upoznati ono što im je netko u svoje vrijeme krvnički uskratio. 


(Dodatak: pogledaj ovdje neke detalje iz Poredbe Tradiconalne Mise i Novus Ordo)

Broj komentara: 5:

  1. Prije neki dan dodje mi misao upucena protestantima , a i svim ostalima. ,,Upoznajte vjeru svojih otaca.'' Prvo kojih otaca? Ne doslovno oca i majke , nego puno , puno dalje. Vjeru koju su imali oci otaca , a koju su prodali za saku lece. Zasto vjeru praotaca ? Zato kad bi isli upoznavati vjeru samo otaca , odnosno ovo sada , ne bi upoznali onu vjeru koju su imali a napustili oci otaca njihovih. Ako ne bi isli upoznavati vjeru koju su im imali oci , dosli bi do 2VK i mislili da je to isto. Neki oci su prekinuli lanac predaje onog sto su primili i poceli predavati novotarije koje im nisu predali njihovi oci. Na zalost toliki proucavaju 2.VK zablude misleci da je to ista vjera njihovih otaca. Treba ici u nazad do zadnjeg pravovjernog pokoljenja i nastaviti niz. To su pravi oci. Treba moliti da Dobri Bog procisti generacije i pokoljenja i vrati nas na pravi put. Trebamo moliti za pretke, za nas same , i za nase potomke da nas Bog vrati k pravoj vjeri i ocuva u njoj.
    Kazete da je FSSPX u zajednistvu sa papom , a sami znate da je stav crkve da FSSPX nije u punom zajednistvu sa crkvom. Proucite sto prijeci puno zajednistvo. I dobro je da nije u punom zajednistvu jer kad bi bio onda bi prihvacao sve novotarije i zablude nove crkve. Preuzviseni nadbiskup Lefebvre jednom je rekao - ,, Izabrao sam neposluh sadasnjem papi kako bih bio u zajednistvu s 262 prijasnjih papa.'' U propovjedi 22.8.87. keze-,, Mi zelimo sacuvati neokrnjenu nasu vjeru , posvema neokrnjenu. Buduci da zelimo sacuvati ovo jedinstvo vjere , ljudi koji gube vjeru , progone nas.'' Ako vas zbunjuje sto se na TLM moli za papu , moli se za papu da se vrati k istinini ili da ostane ako je u njoj. Sta bi tek bilo da se na Pravoj Misi ne moli za papu mozemo samo zamisliti.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. KARVNICSKI UZKRATIT ... dobra ociena

    OdgovoriIzbriši
  3. Sta znaci odsluzit TLMisu a biti u zabludi. Svecenik na Mirogoju prvo sluzi NO , pa se prebaci na TLM , i opet NO. Sv#ki dan NO a samo nedjeljom da udovolji sacici liberarnih tradicionalista i naredbi biskupa sluzi TLMisu sa propovjedi koja je prosla drugovatikanske filtere . Prijateljstvo sa svijetom. Taj svecenik nije sporan , a sporan je svecenik FSSPXa koji zivi ono sto govori . Licemjeri.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  4. Takoder cijenim bratovstinu iaoko se nw slazem s njihovim stavom o papi i idem na njihove mise jer nema nigdje blizu tradicionalne mise. Medutim neznam jeste li upoznati sa dogadajima u bratovstini i izasku 9 sedevakantistickih svecenika iz sad-a kad je nadbiskup lefevbre odobrio upotrebu misala iz 1962 umjesto onoga iz 1955 i kada su poceli pripustati novoredno zaredene svecenike u bratovstinu. Takoder nisu htjrli prihvatiti nametanje nadbiskupa kao nekakvog surogata pape i pokusaj sspx-a da preuzme nadzor nad njihovim zupama.

    http://www.traditionalmass.org/articles/article.php?id=48

    OdgovoriIzbriši
  5. Stalno ih napuštaju svećenici iz sličnoj razloga.

    OdgovoriIzbriši