srijeda, 1. svibnja 2019.

Zaključak Kardinala Ottaviani o misi Novus Ordo

Nakon što je bio predstavljen novi misal (Novus Ordo Missae) 1969., koji će nadalje biti nametnut praktično svim katolicima širom svijeta, Prefekt Kongregacije za Nauk Vjere (Bivši Santo Officio ili Inkvizicija), Kardinal Ottaviani u bliskoj suradnji sa Kardinalom Bacci, naložili su detaljnu i rigoroznu analizu novog misala ekipi najboljih teologa s kojima je raspolagala Kongregacija. Rezultat je bio ne tako opsežni, ali vrlo dobro sintetizirani dokument kojeg ćemo citirati mnogo puta u poredbama Tradicionalne i Novus Ordo mise. Ovdje ćemo samo sažeto komentirati bitni zaključak dokumenta koji je Kardinal Ottaviani predstavio Pavlu VI. Zaključka samo s obzirom na valjanost mise Novus Ordo.


U bilješci broj 29 tvrde se vrlo znakovite riječi, koje bi svakog katolika trebale učiniti da zadrhti:

"Tako i kako se navode riječi pretvorbe - moja opaska: Pažnja, Ottaviani se odnosi na latinski original koji sadrži riječi "pro multis", dok se na hrvatskom prevodi potpuno pogrešno "za sve", kao još uvijek u drugim jezicima; sve što dodatno i vrlo značajno povećava težinu uvedene promjene - u Novus Ordo Missae, mogu (riječi pretvorbe) valjane s obzirom na nakanu svećenika; ali mogu i ne biti, jer to nisu više po samoj snazi (značenju, sakramentalnosti) riječi, ili konkretnije, nisu to više na osnovu svog vlastitog smisla (modus significandi) kojeg imaju u Rimskom Kanonu Svetog Pija V. Da li će posvećivati valjano svećenici, koji u bliskoj budućnosti ne prime tradicionalnu formaciju i koji se uzdaju u Novus Ordo Missae i njegove opće odredbe za činiti "ono što čini Crkva"? Legitimno je sumnjati o tome".

Drugim riječima, Kardinal Ottaviani potvrđuje zaključak koji sam više puta izložio na ovom blogu, ne citirajući neophodno Kardinalove riječi. Jer svatko tko se upozna s ovim pitanjem, dolazi do praktično istog zaključka.

A sad, da li smo svjesni problema do kojeg smo došli, u kojem se nalaze toliki katolici? Sažeti ću taj problem u ovoj rečenici: toliki katolici diljem svijeta izloženi su nesigurnom sakramentu!

Ovo je za nevjerovati! Ali je živa istina. (I nismo se dotakli pitanja promjene obreda ređenja svećenika.)

No, ovo razmišljanje donosi sa sobom i mnoga objašnjenja, na primjer: situacija danas u Crkvi je ovakva kakva jest jer toliki katolici u biti se ili ne hrane pravim sakramentom (Tijela i Krvi Kristove), ili su, makar sakramenat i bio (u nekim momentima) valjan, izloženi krivoj, nekatoličkoj teologiji prisuntoj u Novus Ordo.

Odatle, današnji katolici su kao neuhranjena i izgladnjela djeca. Nemaju krvi ni snage u sebi. I odatle sve drugo. A samo smo se dotakli ove točke! Dok je pred nama pravi ponor.

Žao mi je što sam tako kategoričan, ali ne može se govoriti neistina kad se analizira ova tema.

I sad, na koncu, osvrnimo se ponovno na pismo dvadesetak teologa kojeg su uputili Franji. Što to pismo može danas učiniti, nakon što su pedeset godina katolici izloženi na silu i ne pitajući ni tražeći, nesigurnom sakramentu?

Broj komentara: 5:

  1. Upitno je da svaki svecenik kod NO mise svaki puta ima pravo raspolozenje i nakanu , odnosno dovoljno sabranosti kod pretvorbe. Znamo koliko su u zurbi i zapletenosti u svijet i njegove cari. To nisu skrupule. Na te i slicne prigovore dobit cete klasicne i pripremljene protestantske odgovore tipa pa tko je dostojan isl. Jedino sto bi ih opravdalo je da otvoreno priznaju kao neki da ne vjeruju u pretvorbu i stvarnu prisutnost Gospodina.

    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Oprotite Robelar, nevezano za samu temu, nego Vašu pojavnost i učestalo - morate li baš na svakom hrvatskom tradi blogu stavljati non stop svoje upise i poklapati svaki lonac? Jednostavno ste naporni. Da ste Vi još neka teološka veličina koja zna stvari izlagati, rasčlanjivati, zaključivati, itd itd, pa hajde, ali ovo - hrpa banalnosti u hiperprodukciji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1. Oprastam ti.
      2. Trenutno ne pratim niti jedan hrvatski tradi blog . Ako stavljam non stop svoje upise i poklapam svaki lonac , potkrijepite isto nadnevkom i imenom svakog hrvatskog tradi bloga. Blog na kojem smo trenutno , nije samo tradi nego onakav kako mu ime govori. O dosta toga. Nazalost i na njemu sam jedno vrijeme bio suspendiran. Lijepo je postovani Roltu biti samozatajan poput vas i ne davati nikakve svoje stavove , upise , niti poklapati lonce jer kao takav savrseno odgovarate urednicima istih. Vi ste koliko mi se cini jedan vjerni citatelj bloga Toma blizanac i brat Marko. Vjerojatno idete i na TLMisu na Mirogoj. Samo tako nastavite.
      3. Kazete da sam jednostavno naporan. Dobro da nisam komplicirano naporan jer to ne bih mogao podnijeti.
      4. Priznajem da ja nisam nikakva teoloska velicina i upravo zbog ne znam stvari izlagati, rasclanjivati , zakljucivati, itd itd. Ipak moras znati da ima i takvih ljudi , koji su banalni u hiperprodukciji. Ja sam jedan od njih i vjerujem da nas ima jos koji nismo uceni kao ti , niti razumijemo teoloske velicine kao ti. Ne mozemo biti svi umni i mudri.
      Ipak , evo da te ne ostavim ucviljenog do daljnjeg se necu vise javljati.
      Robelar

      Izbriši
  3. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.traditionalmass.org/images/articles/NewEpConsArtPDF2.pdf&ved=2ahUKEwiCrMeAzv3hAhVEOhoKHfGvCgEQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw2Hh-pNnOId_giZrOfp5eBK

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cekada donosi jake argumente, ali samo autoritativna odredba ima snagu.
      Ipak, njegovi argumenti su vrlo značajni. Tradicionalni ritual je siguran. A ovaj?

      Izbriši