petak, 17. kolovoza 2018.

"Postkoncilski stil" ostavlja svoje efekte i u Poljskoj: značajni pad vjerske prakse

Vidjeli smo da je kretenluk počeo ozbiljno zahvaćati i veliku nadu Istočne Evrope, Poljsku.


Odakle dolaze ovi tipovi? Koji je ambijent i način razmišljanja i koje vjerovanje koje stvara uvjete za ovakva otuđenja od katoličkog načina života i vjere?

Ima ih još uvijek dosta koji idu u crkvu, skoro 40% ide na misu svake nedjelje prema zadnjim podacima. Ali ako će mise biti tipa kazališta, kad djeca odrastu i sazriju sramiti će se od ovakvih običaja. Bit će im dosadni i čim mognu sjesti će na pivu sa kolegama, gledati utakmicu, otići na izlet, itd. Uostalom, misa je prikazivana kao neka vrsta užitka, te kad odrasteš sine otići ćeš po užitke za odrasle:



Sa užitka na užitak, uostalom to je izgleda bio glavno u toj vjerskoj praksi.

Idemo na hodočašće u Lurd, pa ćemo u vlaku imati misu, fino komotno i sjedećke.



Prije par dan komentirali smo spominjući povijesna izvješća papinih izaslanika u Bosni kako se živjela sveta misa nedjeljom: po cijeli dan bi hodali da bi mogli doći na misu. Možda 20 km u jednom pravcu i poslije nazad. Prije drugog svjestskog rata iz moje obitelji išli su 10 i 10 km. Sveukupno nekoliko sati, i djeca od malo godina. A onda se nije moglo ništa izjutra jesti prije pričesti. Tako bude kad je Bog na prvom mjestu. Onda djeca rastu čvrsta i odgovorna. Nauče se trpjeti što je jedna od najvećih zadaća što imamo u životu, dolini suza.

Moderna psihologija je opsjednuta "radošću", a radosti nigdje. Ako furaš radost na silu, ne može je biti. Ne može se lagati. Dok je teškoća svakog dana na vratima, i treba se naučiti suprostaviti se onom što je teško i tako ići naprijed. To je paradoksalno tajna sreće: nema je bez vježbanja u trpljenju, stisnutih zubi i istrajnosti.

Ova karizmatska "ozdravljenja" su priprema za definitivno pošadrncanje. Koje to veze ima sa životom?

Vjernik treba da ima uvijek Boga pred očima i za to biti spreman podnijeti što god treba. "Koncilska Crkva" zaboravljajući tradicionalni fokus na Boga i samo Boga, i čovjeka radi Boga, pravi mlakonje od vjernika koji na koncu od dosade prestanu ići na ono jednom ukopčaju da je djetinjasto.

U zadnjoj deceniji broj onih koji pohađaju misu redovito nedjeljom pao je za dva milijuna. Čak i broj krštenja (opada imajući u vidu i pad nataliteta) opada u odnosu na osamdesete: sa oko 750 tisuća na kojih 368.

"Poskoncilski mentalitet" svugdje ostavlja svoj štetni trag.

4 komentara:

  1. Sta se sijalo sad se zanje. Gospodine , pa zar nismo dobro sjeme bacili na 2.VK , odkud onda izraste kukolj. Neprijatelj ljudski dok ste spavali dodje i baci ga. Da odemo i da ga pocupamo. Ne , da nebi pocupali i psenicu s njim. Neka ostane do zetve , kad ce se skupiti , odvojiti i kukolj spaliti.
    Boze, Gospodine, Oce,Sine i Duse Sveti, pozvao si nas na ovaj tezak i uzak put.Svetu Misnu Zrtvu svih vremena, proslih, sadasnjih i buducih.Misu Svoga Sina koju je prinio za spas mene gresnika i gresnike svega svijeta. Gresnike svih vremena, proslih , ssdasnjih i buducih. Dao si nam osjetiti glad za Tobom i nahraniti nas Sobom. Mi smo Te gladni i zedni svaki dan. Molimo Te omoguci nam da mozemo imati zivot u sebi. Bez Tebe ne mozemo nista uciniti i propast cemo. Zato nam pomozi. Majko , priteci nam u pomoc. Po Kristu Gospodinu nasem.
    Amen.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Eto franjevci skakuću kao dvorske lude. Možda ih treba zabraniti kao što je E.M.Jones predložio da se zabrane isusovci kao glavni nositelji ideologije sodomizma u RKC:
    https://krugzemaljski.blogspot.com/2018/08/zabraniti-isusovce-i-onda.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vi uvijek napadate instituciju Pape. Papu su poštivali i slušali u prvom tisućljeću i sa Istoka, makar su često znali biti otporni. Između ostalog zbog njihove potčinjenosti Caru, što je heretično.

      Izbriši
  3. Isus nastavi-,,Ja sam dosao na ovaj svijet da ispunim odredbu, da vide koji ne vide, da oslijepe koji vide. .... Kad biste bili slijepi , ne biste imali grijeha. Ali sad vi velite, Vidimo. Tako vam vas grijeh ostaje.
    Eto kako je Bozja Rijec aktualna i svjeza, kao da nije izgovorena prije 2000 godina. Naravno ,moderni teolozi ce reci da je to pisano za ono doba , da nije doslovno i sto drugih razloga da umire savjest. Zanimljivo je tumacenje nasih karizmatika kad netko ne zeli skakati i cupkati i dizati i kriliti ruke na njihovim suretima. Tumace to kao neku blokadu zbog traume koju si imao u djetinjstvu koja te koci . Najcesce neljubav roditelja isl. Uglavnom mladi su odgojeni na instant protestantskoj glazbi koju prevode nase zvjezdice sa engleskog. Najbolje mi je kad zapjeva Toni neku duhovnu stvar, moras dignut ruke i pljeskat jer te jednostavno ponese. Prevrtite malo radio Mariju, HKR, Mir, ili Laudato , uvijek isti izvodjaci koji su se ugurali u duhovne vode i sad drze monopol. O tzv. festivalima da ne govorim.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši