četvrtak, 30. kolovoza 2018.

Kompletno pismo exnuncija Carlo Maria Viganò (prvi dio)


Govori se dosta o revolucionarnom pismu exnuncija Viganò, ali ga ne nalazim kompletnog prevedenog na hrvatski. Budući da je pismo od povijesne važnosti, odlučio sam ga prevesti na hrvatski, svakako u nekoliko nastavaka (cijelo pismo ima 14 stranica dimenzije A4) jer je puno iscrpnih podataka o osobama, susretima, okolnostima, datumima...

Vjerujem da se radi o dobronamjernom svećeniku (nadbiskupu) i njegovo pismo vrijedi biti sagledano u potpunosti. Nakon objavljivanja cijelog pisma udediniti ću ga u jedan dokument u pdf formatu. U međuvremenu moguće je da komentiram ovu ili onu vijest. Pismo će biti navezano odgovarujućim poveznicama. Poslije se vraćamo započetom poslu. Sada slijedi prvi dio: 

SVJEDOČANSTVO
Mnos. Carlo Maria Viganò
Nadbiskupa Ulpaine
Apostolski Nuncij

U ovom tragičnom momentu koji prolazi Crvka u nekim dijelovima svijeta: USA, Chile, Honduras, Australia, itd., vrlo je ozbiljna odgovornost biskupa. Mislim posebno na USA, gdje sam bio poslan kao Apostolski Nuncij od Pape Benedikta XVI 19. listopada 2011, na spomen Prvih Mučenika Sjeverne Amerike. Biskupi USA su pozvani, i ja s njima, nasljeđivati primjer ovih prvih mučenika koji su donijeli Evanđelje u američku zemlju, i biti vjerodostojni svjedoci bezmjerne ljubavi Krista, Puta, Istine i Života.

Biskupi i svećenici, zlorabeći svoj autoritet, počinili su užasne zločine nauštrb svojih vjernika, maloljetnih, nedužnih žrtava, mladih ljudi željnih ponuditi svoj život Crkvi, ili su dopustili, preko svoje šutnje, da spomenuti zločini i dalje nastave biti počinjeni.

Za povratiti ljepotu svetosti licu Kristove Zaručnice, strahovito iznakaženo tolikim gnusnim zločinima, i ako hoćemo doista izvaditi Crkvu iz smrdljive baruštine u koju je pala, trebamo imati hrabrost za srušiti ovu omertà kulturu (opaska: omertà je termin kojim se označava obaveza šutnje mafijašima; ako progovore, gotovi su) i ispovijediti javno istine koje smo prikrivali. Potrebno je srušiti omertà zid kojim su se biskupi i svećenici zaštitili oni sami na štetu vjernika; omertà koja u očima svijeta čini da se vidi Crkva kao sekta, omertà koja nije vrlo različita od one koja vrijedi u mafijaškim krugovima. "Ono što kažete tajno... propovijedaće se na krovovima" (Lk 12, 3).

Uvijek sam vjerovao i očekivao da crkvena hijerarhija može pronaći u samoj sebi duhovne rezerve i snagu za iznijeti istinu na vidjelo, za ispraviti svoj put i obnoviti se. Zbog ovog razloga, makar me to pitali u nekoliko prilika, uvijek sam nastojao izbjeći dati intervjue medijima, pa i onda kada bih imao pravo za obraniti se od javnih optužbi protiv moje osobe od strane visokih dužnosnika rimske kurije. Ali sada kada je korupcija došla do vrha crkvene hijerarhije, moja savjest mi nalaže objaviti ove istine vezane sa pretužnim slučajem umirovljenog nadbiskupa Washingtona Theodora McCarrick, koje sam imao priliku upoznati kroz dužnosti koje su mi bile naložene: od Svetog Ivana Pavla II kao Delegat Pontificijskih Predstavništava od 1998 do 2009, i od Pape Benedikta XVI kao Apostolski Nuncij u USA od 19. listopada 2011 do kraja svibnja 2016.

Kao Delegat Pontificijskih Predstavništava u Državnoj Sekretariji, moje nadležnosti nisu se ticale samo Apostolskih Nuncijatura, već također i osoblja rimske kurije (potpisivanje ugovora, promidžba, informativni procesi o kandidatima za biskupsku službu, itd.), te studija delikatnih slučajeva, vezanih i za biskupe i kardinale; slučajevi koji su bili povjereni Delegatu od Kardinala Državnog Sekretara ili od njegovog Zamjenika u Državnoj Sekretariji.

Za odstraniti sumnje koje su bile sugerirane u nekim nedavnim člancima, reći ću odmah da su Apostolski Nunciji u USA, Gabriel Montalvo i Pietro Sambi, koji su obojica nedavno preminuli, odmah informirali Svetu Stolicu, čim su imali spoznanje o teško nemoralnim ponašanjima Nadbiskupa McCarrick sa bogoslovima i svećenicima. Još više. Pismo Vlč. Boniface Ramsey, O.P. od 22. studenog 2000, prema pismenom svjedočanstvu Nuncija Pietro Sambi, napisano je pod molbom  oplakanog Nuncija Montalvo. U istoj, Vlč. Ramsey, koji je bio profesor biskupske bogoslovije u Newarku od kraja osamdesetih godina do 1996, tvrdi da je bila javna tajna u bogosloviji da je nadbiskup “shared his bed with seminarians” (dijelio svoj krevet s bogoslovima), i pozivao je svaki put petoricu da provedu sa njim vikend u njegovoj kući na plaži. I nadodavao je da je poznavao izvjestan broj bogoslova, od kojih nekoliko je bilo zaređeno u biskupiji Newark, koji su bili pozvani u spomenutu kuću i da su bili u krevetu sa nadbiskupom.

Nema komentara:

Objavi komentar