subota, 11. kolovoza 2018.

Gdje se može ići na misu "non una com"?

U Hrvatskoj nigdje; ni u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori... Već u Mađarskoj da (jedna kapela), Austrija (dvije), Njemačka dosta više, kao i Italija, još više Francuska. Izgleda gdje je gora situacija sa Novus Ordo, tu ih je više. U USA i Meksiku ima ih puno. Imaju svoje bogoslovije, bogoslove, svećenike i biskupe čiji ređenje polazi od nekoliko predkoncilskih biskupa koji su se pobunili nad rasulom koje se dogodilo u Crkvi posebno na Zapadu.

U tradicionalnoj misi, u Kanonu se moli: “In primis, quae tibi offerimus pro Ecclesia tua sancta catholica: quam pacificare, custodire, adunare et regere digneris toto orbe terrarum: una cum famulo tuo Papa nostro N. et Antistite nostro N."

"Prikazujemo ti ove darove prije svega za tvoju Crkvu svetu i katoličku, da joj udijeliš mir, da je zaštitiš, združiš u jedno i vodiš u cijelom svijetu, zajedno (una cum) tvojim slugom Papa N., i sa našim Biskupom N."

Budući da sedevakantisti ne priznaju autoritet "koncilskih papa", ne spominju ih, te zbog toga naznačuju "non una cum" (ne u jedinstvu sa).

Oni koji idu na tradicionalnu misu (recimo lefebvristi) i spominju Franju, argumentiraju protiv ovog da se radi o "opasnoj igri", jer tako se od vjernika zahtijeva da ne idu na tradicionalnu misu "una cum" i posljedično se lišavaju milosti sakramenata.

Nešto slično se izražavaju i konzervativni svećenici Novus Ordo, jer kažu, ne mogu se ostaviti vjernici bez mise, makar bila i postkoncilska, kojoj ne niječu valjanost.

Katolici koji ne priznaju "postkoncilske pape" odgovaraju na ovo da oni ne mogu nekoga smatrati papom, i ne slušati ga. To nije katolički stav. Papa nije simbol. Oni žele slušati Papu, ali ga ne vide u Franji i ne mogu slijediti niti moliti u jedinstvu s njim.


Ali onda ostajete izolirani!, tvrde im lefebvristi i konzervativci, koji ih još smatraju i dosta ludim. Vidite, kažu im, vidite koliko dobra mi činimo: misionari idu svugdje po svijetu, još uvijek. Ovdje pomažemo siromašnima, i da nije nas ne bismo tolike poučili o vjeri. Itd. Sedevakantisti odgovaraju da je najvažnije djelo očuvati vjeru Kristovu netaknutu i čistu, onakvu kakvu su imali naši oci, ili bolje djedovi, pa sve do Krista i Apostola. Mi moramo, kažu, očuvati iste sakramente i istu vjeru. Moramo prikazati Žrtvu Sina Božjega Ocu u Duhu Svetomu, što je Katolička Misa, a ne protestantizirani kult Novus Ordo. Plus sada kad na primjer kojih sedam njemačkih biskupa dozvoljava dati pričest i protestantima koji su supružnici katolika, što je apsolutno nedopustivo. Itd., diskusija se može nastaviti, no ostavljam na ovom.

Dosta sam sažeo osnovne argumente i jednih i drugih i trećih. Samo govorim da se približava nešto što nismo mogli ni sanjati do prije nekoliko godina. A što onda?

Katolici koji ne priznaju "postkoncilske pape" žive danas svoju vjeru u nekoj vrsti modernih katakumba. Dolje donosim video jedne takve mise (za cvjetnicu). Misa je u jednoj državi u Evropi, i može se opaziti kako izvjesni vjernici još nisu dovoljno poučeni. Na primjer, par žena ide bez rupca i u hlačama (tradicionalni običaj jest žene sa maramom na glave - većina ih ima - i haljina do ispod koljena). Vjernici se moraju poučavati malo po malo.









Poveznica za informaciju o misama u Evropi i van USA.

Poveznica za informaciju o misama u USA.

Nema komentara:

Objavi komentar