subota, 4. kolovoza 2018.

Paralizirajući strah od "šizme"

"Šizma" pod navodnicima, jer ustvari se ne radi ni o kakvoj šizmi; u šizmi je Franjo i njemu slični.

Ono najgore od skorašnje promjene u (poskoncilskom) Katekizmu jest da se radi o najozbiljnijem formalnom činu za svo vrijeme kroz koje sjedi - nedopušteno, ali računa se da on sjedi - na Stolici Blaženoga Petra. Ne želim citirati vječni i nepromjenjivi nauk Crkve o ovom pitanju (naveo sam par bitnih stvari u prethodna dva članka). Nije potrebno napominjati da su 2+2=4; ono što me zabrinjava jest sljedeće: totalni nedostatak reakcije biskupa i kardinala (svakako "koncilskih").

Koliko mogu čuti od konzervativnih Novus Ordo (naprednjaci slave li slave), plaše se "šizme" jer to je kažu nešto najgore što se može dogoditi, i treba se izbjeći pod svaku cijenu.

Ali ja vidim ovo: dopustili ste, i dopuštate svaki mogući napredak u Franjinoj agendi. Zbog vašeg straha od "šizme", Franjo ruši sve pred sobom. I ide naprijed sve snažnije. K'o da mu je dvadeset i pet godina, a ne osamdeset i nešto. Tko mu daje ovu nevjerojatnu snagu i energiju za njegove godine? Samo je pitanje vremena što će biti sljedeće. Ne znam, ali znam da će biti. Priznanje kineskih komunističkih biskupa? Zašto ne, Parolin je već rekao - to su Franjina usta - da rade na tome. Prije malo više od pola godine Franjo je upozorio da je smrtna kazna neljudska. I eto ti sad. Sa potpisom najslužbenijim. Dakle, eto ti "patriotske kineske komunističke crkve" među vama bratjo. I poslije toga? Onda eksperiment sa najnovijom misom. Itd. Sve dopušteno, jer koja je bila reakcija na ovu službenu promjenu (njihovog) katekizma: nula. Zbog toga, sljedeće će biti još gore.



Kako je Ladari opravdao promjenu u Katekizmu? Sa svojim abrakadabra "razvojem nauka", ili "sada se shvaća bolje". Tj., preko koncepta evolucije nauka, baš kako upozorava protiv modernista Sveti Papa Pio X u svojoj Enciklici Pascendi (dok napr. bitno.net sramno i bljutavo vara naivne i neupućene).

Prema tome, sada dolazi sljedeća primjena "evolucije". Preko zakona "stupnjevitosti", također opisana od Svetog Pija X (nešto što se danas ne uči na bogoslovijama), malo po malo dolazi nešto novo na red i pada k'o zrela kruška. Prije 50 godina promjena u misi izgledala je nekima katastrofa. Ali nakon toga su se navikli. Danas samo vrlo mali broj njih zna što se onda dogodilo.

Ne znam što će u budućnosti učiniti Kardinal Sarah i dvoje ili troje sličnih. Izgleda da ništa.
Ono što izgleda očigledno jest da strah od "šizme" asfaltira novu i besplatnu autocestu Franji. Ferrari je spreman, gas se dodaje: eto ga. Ono što izgleda očigledno jest da je strah koji su izabrali najgora opcija.

Ali rješenje ne ide samo izbacivanjem Franje. Već cijelog Drugog Vatikanskog Koncila u smeće, tamo gdje mu je i mjesto. I njegovu protestantiziranu liturgiju. Nema pravog oporavka u Crkvi bez toga.

Nema komentara:

Objavi komentar