petak, 12. listopada 2018.

Dvoznačni govor, zašto postoji i važnost borbe protiv manipulacije jezika

Orwell u svom romanu 1984 daje definiciju dvoznačnosti. Bio je dobrovoljac u španjolskom građanskom ratu na strani narodnog fronta (komunista) i ostao je razočaran jer se osjetio prevarenim. Vidio je na licu mjesta kako se manipulacija provodi na djelu. Duboko je razmišljao o načinu manipulacije u totalitarnim režimima, zbog čega njegovo djelo ima primjesu proročkog upozorenja:

"Dvoznačnost znači moć, sposobnost za stajati iza dva proturječna mišljenja. Intelektualac Partije zna u kojem pravcu trebaju biti mjenjana sjećanja; prema tome svjestan je da okrnjuje realnost; ali u isto vrijeme zadovoljava samog sebe preko vježbe dvoznačnosti u smislu da stvarnost ipak nije oskvrnuta. Ovaj proces treba biti svjestan, jer ako ne, ne bi se ostvario sa dovoljno preciznosti. Međutim, treba istovremeno biti nesvjestan za ne ostaviti osjećaj varanja, i prema tome osjećaja krivice."

"Dvoznačnost je ukorjenjena u samom srcu Ingsoca, jer bitni čin Partije jest svjesna laž, čuvajući u isto vrijeme čvrstoću nakane koja karakterizira autentično poštenje. Reći laž iste sekunde dok se iskreno vjeruje u istu laž koju upravo izgovaramo, zaboraviti svaki čin za koji ne odgovara da ostane u sjećanju, i poslije, kada bude potrebno, izvaditi ga iz zaborava samo onoliko vremena koliko je potrebno. Negirati egzistenciju objektivne stvarnosti znajući svakog momenta da mora postojati i postoji ta ista stvarnost koja se niječe..., sve je to neophodno."

Orwell je primjenio svoje zaključke prvenstveno na komunizam i nacizam, ali je bio uvidio da je iste vrlo lako bilo moguće primjeniti i na liberalno demokratska ustrojstva države, prvenstveno preko kontrole medija.

Radi se o planiranom cilju postizanja određenog mišljenja kod dovoljne mase ljudi koja će omogučiti daljno ostajanje na vlasti određenog sustava. Masa treba da bude zaluđena a da se osjeća slobodnom. Raditi kao roblje a da misli da "žive dobro". Da čini ono što je loše misleći da je dobro.

Tako će uspavana ići na klanje ako treba, ili na trajnu anesteziju preko koje ne će više davati nikakve znakove opasnosti.

"gay" je akronim od "Good As You", dobar kao ti. Trebaš prihvatiti "homoseksualnost" kao nešto normalno.

Sama riječ "homoseksualac" jest varka. Predstavlja u biti protunaravno i bogohulno, ne samo protučovječno - jer ide protiv Božje odredbe za ljudsku narav - ponašanje, dok na ovaj način se predstavlja kao "legitimna opcija", tek alternativa "heteroseksualnosti" - riječ izmišljena radi opravdavanja "homoseksualnosti".

Ljudske skupine imigriraju ili emigriraju, ali nje "migriraju". Migriraju ptice, jer one nemaju domovinu, već regije. Njihovo je cijelo nebo, ponašaju se prema instiktu koji im je Bog usadio u narav. Odlaze i vraćaju se. Ptice i ribe migriraju, ne ljudi.

"Vaš govor neka bude da, da; ne, ne. Što je više od toga, dolazi od zla". 

Borba protiv đavoljeg oruđa jest istinom rečenom bez straha i u ljubavi: homoseksualnost nije bolest, već grijeh, i to teški. Postojanje nacija jest naravno pravo, kao i njihove granice koje se trebaju poštivati radi općeg dobra.

Da bi uspjeli, novi alternativni politički pokreti moraju koristiti jezik jasan i zoran; hrabar i otvoren, bez pogrešnog stida. Kad netko tako počne govoriti, preko svoje žrtve privući će odobrenje mnogih.

Nema komentara:

Objavi komentar