četvrtak, 15. studenoga 2018.

Zagami precizira: Franjo napušta krajem 02/19. Komentar

Prije dva i po mjeseca osvrnuli smo se ukratko na vijest koju je donio bivši illuminati Leo Zagami, o skorom Franjinom odlasku. Tek smo je prenijeli reda radi, bez daljnih komentara.


Sada je malo drugačije: Zagami precizira, navodi da mu njegovi izvori javljaju da će se Franjino napuštanje odigrati krajem veljače iduće godine, šest godina nakon ostavke Benedikta XVI. Razlog? Oporba američkih biskupa s obzirom na tretman krize seksualnog zlostavljanja od strane njihovog klera.


Nadalje, prema ovim izvorima, Franjo bi pripremio njemu "dostojnog" nasljednika.

Trebamo komentirati par stvari o ovoj vijesti, za koju ćemo provjeriti da li je točna u svojoj prognozi i da li će se doista ostvariti. Ono što nas interesira jesu razlozi koji dovode do ovoga, i ono što ovo može značiti.

Interesantna stvar se dogodila sa američkim biskupima. Prvo su tražili da ih Vatikan podrži u njihovoj želji reforme pristupu seksualnom zlostavljanju od strane članova klera. Franjo je to odbio, i biskupi su izrazili svoje čuđenje, da ne kažemo nezadovoljstvo. "Ne liči mi baš ovo na sinodalnost", promrsiio je Predsjednik BK USA, Kardinal DiNardo, na zasjedanju u Baltimoru.

Ali onda, zadnjeg dana zasjedanja, glasovali su 137 prema 83 (uz tri uzdržana glasa) protiv prijedloga Vatikanu da objavi dokumente tužbi protiv seksualnih zlostavljanja u koja je bio upleten smjenjenji Kardinal McCarrick.

Znači, tu ima nekog vrijenja. Prvo se traži nešto od Vatikana, što Vatikan, protivno tako hvljenom duhu "sinodalnosti", odjednom odbija prihvatiti. Najobičniji i logični prijedlog o strožijem tretmanu seksualnih zlostavljanja. Da bi na koncu sami biskupi glasovali za neobjavljivanje dosijea o McCarricku.

Ima li pravo Zagami? Da su američki biskupi bili vrlo nezadovoljni Franjinim odbijanjem njihovog prijedloga, i da zbog toga zahtijevaju njegovu ostavku? I, uz obećanje ostavke, istupaju kao da se radi o njihovoj inicijativi za neobjavljivanje McCarrickovog dosijea, i tako spašavaju obraz Franji, ali dobivaju obećanje da odlazi?

Objavljujem ovo razmišljanje tek radi vijesti koju ćemo moći provjeriti za malo više od tri mjeseca. Da li je doista Zagami tako uvezan kako tvrdi?

Može biti neke logike u ovome. Svakako, to također ističe Zagami, Franjo će pripremiti teren da izađe izglasan netko iz njegove linije, ako uopće postoji mogućnost radikalnog zaokreta na idućoj konklavi. Već je tolike slične sebi ubacio u kardinalski zbor.

S druge strane, Vatikan je objavio prije nekoliko dana da Franjo u ožujku treba posjetiti Maroko. Doista, bila bi mu velika žrtva ne posjetiti kakvu džamiju i tu, u zemlji u kojoj je zabranjeno napustiti Islam po cijenu pritvora, govoriti o "međureligijskom dijalogu"? Ili možda, jer takvog dijaloga tamo i ne žele, možda uputiti par nagovora o dobroti Islama, zaštiti okoliša i afričkim emigrantima koji nastoje doći do Evrope. Ili je odluka o potencijalnom napuštanju donešena nakon priopćenja o putu u Maroko?

To će biti jasno nakon manje od četiri mjeseca, ali ono što je već jasno jest da je modernistima svjedno tko je na čelu. Njihova agenda ide svojim rasporedom, makar tu i ne bio Franjo na čelu.

Ali ako se ovo sve desi, dolazi do izražaja još jedan udarac na papinstvo: bili bi onda već dvojica "umirovljenih papa". I tako bi papinska istitucija mogla dobiti znak "kolegijalnosti", nešto također apsolutno strano instituciji od Boga ostavljenoj.

Nema komentara:

Objavi komentar