srijeda, 21. studenoga 2018.

Izvjesna sličnost tretmana kineskoj progonjenoj Crkvi i sedevakantizmu

Svakako "izvjesna", jer postoje značajne razlike. Progonjena kineska Crkva nikad nije javno rekla da Franjo nije Papa, niti niječe Drugi Vatikanski Sabor. Jedan od dokaza njihovog katoličanstva bio je uvijek biti sa Rimom, pod bilo koju cijenu.

Međutim, stvar se suštinski pogoršala ove godine nakon sporazuma Vatikana sa kineskom vladom. Ukratko, biskupi koji su u dogovoru i posluhu prema komunistima sada su de facto na vlasti. Kineski vjernici, Franjo je tako odredio, trebaju da se podvrgu komunističkim biskupima.

Mnogi kineski katolici to ne žele. I time idu potpuno protivno onome kojeg, barem se javno ne zna za nešto drugo, priznaju kao Papu. Još više, Kardinal Zen, jedan od glavnih kritičara tajnog sporazuma Vatikana i Pekinga, otvoreno poručuje kineskim progonjenim katolicima: "ne daju vam ići u vaše crkve. Ostanite kod kuće, i molite se".

Dakle, nema više hramova. Jer komunisti ih ne daju, a da bi ih imali trebali bi se podvrgnuti državnim, komunističkim biskupima da tako kažemo. Kineski katolici poput Kardinala Zena prije će umrijeti nego to učiniti. Jer to predstavlja izdaju vjere. Sasvim je jasno. A to traži Franjo od njih.

U suštini, radi nešto što i toliki sedevakantisti: idu na mise, tu i tamo i uglavnom vrlo rijetko, u privatne kuće. Jer su istjerani iz hramova. Razlika je, ne mala svakako, da katolici koji ne priznaju Franju to otvoreno kažu, plus što idu na tradicionalnu misu koju služi samo svećenik zaređen po predkoncilskom obredu. I na misi se ne spominje Franjo kao Papa. Vjeruju ono što je morao vjerovati svaki katolik prije Drugog Vatikanskog. Ne može ih se optužiti da ne vjeruju bilo što što neki katolik ima obavezu vjerovati.

Gdje je sličnost? U tretmanu koji im se pruža: smatrani su luđacima i jedni i drugi.

Procedura praktično kopirana od one u SSSR: disident koji bi bio optužen za ludilo, ne bi mogao biti saslušan na sudu. Crkva nikad nije nešto tako činila. Bilo tko tko bi bio tužen za neku nevjeru ili herezu, morao je biti saslušan i davana mu je prilika da se brani i obrazloži svoj stav.

Ali komunisti onima koji su imali njima protivne argumente, slali su ih u ludnicu, bez suda. Danas u Kini, onog biskupa koji ne prihvati sporazum Vatikan-Peking, šalje se u kakav "odgojni centar", kao Biskupa Pietro Shao Zhumin, koji ne pristaje podvrći se komunistima.




Slično je danas sa katolicima koji ne priznaju Franjin autoritet. Smatrani su ili ludima ili teško zastranjenima, i jednostavno stavljeni po strani. Za istog Kardinala Zena, Glasnogovornik Vatikana Greg Burke rekao je da je "žalosno vidjeti da osobe iz Crkve siju sumnju i kontroverziju." Jednako glavni mediji su sa njima i ovakvom otporu ne posvećuju nikakvu pažnju. U eri raznoraznih dijaloga sa svim mogućim religijama, ovim katolicima nije dopušteno da javno izlože svoje mišljenje. I ako to učine preko nekog drugog medija, bit će javno poniženi i upozoreni. Čudno, zar ne? Usput, Zen ima 86 godina pa misle "ne će još dugo".

Jer oni dobro znaju da je katolički vjekovni nauk proziran i čist k'o suza. Zasniva se na objavljenoj vjeri i naravnom zakonu i logici. Zbog toga mnogi koji čitaju članke na blogovima poput ovog, ostaju zbunjeni. Jer, makar se i protivili "sedevakantizmu", ili im izgledao "pretjeran" ili "malo čudan", ipak u stanju su vidjeti jasnu i jednostavnu logiku koja se nehinjeno nalazi iza ovih redova. Sve se slaže i podudara, odgovara onom što se može vidjeti.

Nije to zasluga neke posebne inteligencije ili mudrosti, već oprijedjeljenosti za istinu, koja nije druga nego jedna, koja malo po malo ali sigurno otvara sebi put.

A onome koji je zbunjen, ono što nas čeka pojasniti će stvari još više i previše.

Broj komentara: 14:

  1. Ipak mi nije jasan Vatikan ni kineski vjernici koji mu se nakon ovoga podlazu. Komunizam je jasno osuden dekretom pape Pia XII 1949. U kojem se odreduje kazna ekskomunikacije za sve koji brane ili promicu komunisticku ideologiju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaki koji zeli zivjeti pobozno u Kristu biti ce progonjen. Svakako bi svaki koji je zbunjen za pocetak trebao procitati knjigu Nadbiskupa Lefebvrea, Pismo zbunjenim katolicima.
    Slicna situacija kao u Kini bila je i kod nas poslije 2. rata kad su se svecenici upisivali u institut Obroga pastira.
    Mozete li napisat jedan clanak o biskupu Wiliamsonu i kakva je njegova trenutacna pozicija?
    P. S. Duzni ste nam i clanak o vidjelici T. Nojman, a moze i o M.Simi. Hvala.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sama Bratoviština je suštinski promjenila stav njihovog utemeljitelja o primanju i suradnji sa svećenicima zaređenim po postkoncilskom ritualu. To Lefebvre nije dozvoljavao, a oni to sada napuštaju. Zbog toga je došlo do stalnih razdora po tom i sličnim pitanjima. Prije malo godina 30 svećenika se pobunilo i napustilo Bratovštinu. Među njima je veliko vrijenje, nisu izuzeti od toga.
      Zbog tih stvari i Williamson je ušao u spor s njima, i drugih. Makar i on imao konfuznih nazora. Mogu jednom napisati o tome, ali ima mnogo toga po meni važnijeg od njegove pozicije.

      Izbriši
    2. Znaci li to da vise nemamo svecenika koji su zaredjeni po predkoncilskom obredu a da sluze TLM?
      Robelar

      Izbriši
    3. Takav obred ređenja je pod sumnjom, jer riječi ne izražavaju ono što sakramenat znači. Govori se o "duhu vodstva" za biskupe, ali biskupi nisu samo vođe, već u prvom redu svećenici koji posvećuju Tijelo i Krv Kristovu i dijele Sakramente.
      Neki tvrde da to novi ritual uključuje implicitno, ali sakramenat treba biti eksplicitan u svom obliku.
      Precizno govoreći postoji izvjesna sumnja o valjanosti, i zbog toga je Lefebvre tražio da budu zaređeni po predkoncilskom obredu.
      Svakako ta sumnja ne postoji kod podkoncilskih, jer oni tome i ne posvećuju nikakvu pažnju. Jednostavno to primaju jer je bilo određeno od Pavla VI. Oni zbog toga i ne žele govoriti o ovoj temi, ali problem postoji. Mislim da će doći do izražaja u narednim godinama.
      Pitanje je što je za njih svećeništvo? Neki govore otvoreno o mogućnosti ređenja žena, prema tome, ako je to za njih svećenstvo, to je jedan od znakova da to kod njih upitno. I možda više od toga.
      Novi ritual reda je vrlo sličan anglikanskom, koji je nevaljan, proglašen takvim dogmatski od Lava XIII kao "apsolutno ništavno i nevažeće". Anglikanci, nakon što su uveli novi red, počeli su tonuti sve više i više. Na koncu su došli do žena biskupa. Jedna od potvrda da oni nemaju nikakav sakramenat reda.
      Mislim da kod podkoncilskih svećenika imamo izvjestan upitnik, koji bi svakako bio rješen uvjetnim ređenjem.

      Izbriši
  3. Neka nam svima progonjena katolička crkva na čelu s kardinalom Zenom bude uzor. Zašto? Unatoč dugogodišnjem nepriznanju od strane pape, ne samo Franje, nego i prijašnjih papa, ta crkva je strpljiva i poslušna!
    Poslušna je prije svega Kristu, koji je rekao: "niti vrata paklena neće je nadvladati", poslušna je i instituciji pape i ponizna, ne bahati se, ne nameće svoje, a zna da je u pravu, i da je ona prava i istinita Crkva u Kini. Ta progonjena Crkva je po tome davno trebala okrenuti leđa Vatikanu, čak niti sada, kad je izdana, ona nije okrenula leđa vatikanu, upravo zbog toga, jer je ponizna i strpljiva. Čeka. Čeka papu koji će ih priznati. Jer Bog sve vidi i sve zna, bolje nego papa, bolje nego ta progonjena Crkva, i bolje nego mi koji ovdje komentiramo na blogu.
    Kroz povijest je bilo papa koji su griješili i širili herezu! Vi to poštovani blogeru najbolje znate, čak mislim da ste ovdje i pisali o tome. Pa nije došlo do šizme, niti sedavakantizma! Vjernici su trpjeli herezu i različito zlo, nepravdu, ali na kraju su se nasitili pravde.
    Ovdje ko Vas čita mogao bi zaključiti, prestat ću slušati papu, kardinale, biskupe, općenito hijerarhiju Crkve, neću ići na Svete Mise, nego ću se doma moliti Bogu i na taj način sam se distancirao od hereza koje čini papa i određeni kardinali i biskupi.
    A kod koga ćemo ići na Svetu Ispovijed? Gdje ćemo primati Krista? Gdje ćemo primati sakramente Krštenja, Svete Pričesti, Krizme, Vjenčanja?
    Ja ne branim papu Franju, na strani sam biskupa Vigana i kardinala koji su potpisnici Dubia-e. Moje mišljenje je da se svaki u svom staležu treba boriti za Krista i očuvanje prave i istinske vjere, a Bog će dati prave kardinale i biskupe koje će osporiti neke od papinih naučavanja, mislim da mi čitajući i komentirajući ovdje nismo pozvani na to.

    A i pogledajte te bratovštine, pogledajte samo protestante, koji su toliko podijeljeni da su prerasli u sekte. Da su od Boga, bili bi sačuvani.

    Isus je rekao:

    Mk 3,22-30
    22I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: "Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle." 23A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: "Kako može Sotona Sotonu izgoniti? 24Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. 25Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. 26Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj.

    Katolička crkva se još nije razdjelila što se tiče vjere. Kako je papa Benedikt XVI rekao da je Crkva kao lađa koja pušta na sve strane.
    Ali još nije potonula. A Crkva to smo mi ljudi, ne samo svećenstvo.

    Hvaljen Isus i Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovani, ta ista kineska Crkva je satrvena skoro do korijena. Franjo ih je izdao do kraja. Makar, sama Riječ Božja održava kršćane. U Japanu su izdržali samo preko krštenja tri stoljeća.
      Nekad sam razmišljao kao Vi, ali više ne. Ali prvenstveno zbog teoloških razloga razmatrajući tko sjedi na Svetoj Stolici. Ako ne sjedi pravi Papa, on će učiniti rasulo u onima nad kojima upravlja. Dok se takav i takvi ne uklone, rasulo će ići, na žalost, samo više i više.

      Uvijek hvaljen Isus i Marija.

      Izbriši
  4. Dobro ste rekli, satrvena do koljena, ali ne i poražena, ne izbrisana sa Zemlje! Bog to neće dopustiti.
    Pogledajte povijest Poljske. Kad su je razdijelili Pruska, Habsburgška monarhija i Rusija, Poljske više nije bilo, a Poljaka?
    Poljaci su opstali isključivo zahvaljujući svojoj vjeri u Boga i svome jedinstvu. Tako isto će i opstati ova progonjena crkva u Kini, ali i općenito progonjena Katolička crkva.
    Opet ću ponoviti, ovaj papa mi nikako nije prihvatljiv, ali i u povijesti su bili ovakvi pape, pa je preživjela Katolička crkva, a pape su svrgnuti ili su sami priznali da su širili herezu. Papa ima preko 80 godina, i pitanje je koliko će mu Bog još dopustiti da bude na ovoj Zemlji. Nemojmo zaboraviti, da zadnju riječ ima Bog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poljska je opstala, tj. vjera u Poljskoj, jer smo imali Papu, uvijek do ovih vremena, jer makar bili i loši ponekad, bili su Pape.
      Svakako da Bog ima zadnju riječ, i uvijek će biti katolika i Crkva je neuništiva. I prikazivati će se do kraja Žrtva (tj. Misa).
      Ali prije kraja mora doći Veliki Otpad, i mislim da smo tu negdje. Kad bismo imali Papu da utvrdi svoju braću u vjeri, ovaga ne bi bilo. Ali rečeno je. I još je Bog rekao: "A kad dođe Sin Čovječji, da le će naći vjere na zemlji?" Znači, prije vremena ponovnog dolaska ne će moći biti upravo sjajno. Uvijek će biti neki Ostatak, po milosti Božjoj, ali ne cvjetanje. Nešto omogućeno neimanjem Pape.

      Izbriši
  5. Kineski katolici jednostavno žele ostati katolici, a ne zastupaju implicitnu herezu da crkvene hijerarhije više nema i da se ne može izabrati Petrov nasljednik kao što to čine sedevakantisti. Ako je kriterij istine samo to da se nešto progoni, onda bi Jehovini svjedoci trebali imati veliki zahtjev da ih se promatra kao odraz istine. No istina je prije da su sedevakantisti zbog svojih ekscentričnih stavova postali uopće irelevantni za ikoga te je groteskno i licemjerno žaliti se da vas se izbacilo iz crkava kada ste vi sami prekinuli ikakve kontakte s crkvenim strukturama. Vi ni da vas se zove ne biste htjeli imate bogoslužja u crkvama pa nije jasno na što se uopće žalite?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se mene tiče i kineskih katolika, oni se ponašaju slično onom što činim. Ne idu u crkve gdje su komunistički biskupi. Franjo im kaže da trebaju to učiniti, ali oni ne idu. Što privatno misle o Franji, to ne znam, ali izvana se ponašaju slično meni.

      Normalno, Crkva kod njih je bila zamrznuta kroz toliko vremena. Nisu mogli slijediti tolike stvari i pitanja. U zadnje vrijeme više. Stvar je u sakramentima, ne samo u autoritetu. Oni su obdržavali Novus Ordo misleći da su tako vjerni Papi. Ja sam imao priliku da vidim da je Novus Ordo protestantizirani ritual koji je nametnut u Crkvi iz njoj neprijateljskih redova.

      Izbriši
    2. Naravno da postoji mogucnost izbora novog Pape zaredenog po starom obredu ređenja. U svijetu poatoji mnogo biskupa zaredenih po starom obredu po liniji zaredenja od Marcela Lefevbra i drugih.

      Izbriši
    3. Pa zašto se onda već nisu sastali i izabrali novoga papu? Neki zapravo jesu, imamo već tucet sedevakantističkih 'papa' (npr. Pope Michael s dva vjernika).

      Izbriši
    4. Kad sam rekao da se ne može izabrati budući Papa? Nikad. Međutim, da se ne uđe u nerazborite činove poput onih kojih osuđujem, potrebno je da se prvo spoznaju ove stvari, i onda se prijeđe mirnim putem na rješenje situacije, ako nam Bog to dopusti.
      Svakako da hijerarhija postoji, i jest Crkva koja izabire Papu, ali ne heretici.

      Izbriši