srijeda, 7. studenoga 2018.

Princip subverzije obrazovanja. Nužna reivindikacija autoriteta

Ovo se dogodilo u jednoj srednjoj školi u Kaliforniji prije nekoliko dana. Profesor muzike, pred penzijom sa svojih 64 godine, nalaže 14-godišnjaku izaći iz razreda jer nije došao na sat u propisanom odijelu.


Profesor je crnac, a učenik izgleda iz nekog dijela Južne Amerike, ili možda azijac ili arapin koji sigurno tu živi godinama, ako nije i rođen. Uglavnom, učenik vrijeđa teškim uvredama svog profesora, nazivajući ga "crnja" pa naviše. Udara ga loptom u jednom trenutku, i nastavlja ga vrijeđati. Jedan drugi učenik čak se ustane i počinje snimati cijelu scenu (osim drugog učenika koji iz zadnjih redova sve snima). Kako uopće može imati mobitel na satu i snimati?

U jednom trenutku profesor gubi živce i udari pesnicom učenika, na što ovaj počinje uzvraćati. Ipak profesor je nadmoćniji i drski učenik dobiva zasluženo.

Cijeli video može se vidjeti ovdje.

Nešto malo drugačije vidimo ovdje u Južnoj Africi. Bijela profesorica je polivena vodom od crnog učenika, i nikom ništa. Mora izaći vani.



Vratimo se na slučaj profesora u Kaliforniji. Bio je poslan u zatvor, i da bi mogao izaći morao je položiti 50.000 dolara kaucije (cijeli slučaj je prikazan na način da se profesor predstavi kao neki divljak. Kad pogledate video, vidjeti ćete pravu realnost; zbog toga je bilo nemoguće staviti cijeli video na youtube). Na sreću, mnogi su prikupili dio novca za kaznu. Učeniku nije primjenjena izgleda nikakva sankcija.

Kako je ovo sve moguće? Zašto se sustavno uništava autoritet?

Jer je nekome u cilju razoriti zdravi princip autoriteta u društvu. Jer na taj način će ući anarhija u društvo i ovo će biti oslabljeno i biti će lakše manipulirano.

Koji princip koriste? Isticanjem navodnih "ljudskih prava". Kao što se to počelo uvoditi nakon Francuske Revolucije. Daju se jednaka prava i lošem i poštenom; izjednačava se onaj koji upravlja i onaj koji služi. Tada nastaje kaos. Svi mi imamo različite službe, i te službe u društvu moraju biti poštovane već prema svojoj naravi. Nitko ne smije niti treba biti ponižavan, vrijeđan. Ali svi nismo jednaki. Svak treba imati ona prava koja su mu potrebna za izvršiti njegovu dužnost. Dužnost je ta koja daje pravo, da bi se onda dužnost mogla izvršiti.

Pogledajmo logiku Evanđelja. Stotnik kaže Isusu (cf): "Jer i ja imam podložnike pod sobom, jednom kažem učini ovo i on učini; drugom učini nešto drugo, i on me sluša". Klasično poimanje "prava" nije na osnovu neke utopijske jednakosti, već potrebe službe u društvu. Već prema tome koja je tvoja funkcija, a ta ide u skladu sa tvojim sposobnostima i talentima, takva treba da imaš prava. Prava su podređena dužnosti, to je klasično poimanje društva koje Francuska Revolucija i poslije komunizam narušavaju.

Dati ista prava različito sposobnim osobama uništava ljudsku zajednicu. I ako je hoćeš učiniti nesposobnom i podložnom vladajućoj eliti, dadni svakome ista prava. Podloženom kao i starješini. Izjednači učenika sa profesorom. Homoseksualni par sa naravnom obitelji, itd. Tada će u društvu morati nastati sukobi, jer nesposoban čovjek će zahtjevati u svom neznanju imati isto što i sposoban. Ljenčina kao i radin. Lopov kao i poštenjak. Nečist kao i čist. Zašto ne mogu kupiti pornografiju, zašto ne mogu biti legalizirane javne kuće, zašto droga nije legalizrana...? Zašto, zašto...?

Loše se izjednačava sa dobrim, i traži svoja "prava". Ljenčina ne će nastojati postati radin, već postići zadovoljenje svojih potreba makar ne izvršavao dužnosti. Dužnost, što je to? U društvuu tada nužno mora nastati rasulo... moralno oslabljeno društvo biti će tada lako upravljano od onih koji su ubacili otrovnu klicu u sustav.

Ali borba je jednostavna protiv ovog. Treba biti "ekstremna desnica", jer tako će te nazvati sluge sustava. Ali ta "ekstremna desnica" tražiti će kaznu loših, autoritet onih koji znaju; autoritet roditelja spram djeci, i školu u pomoć roditeljima. "Ekstremna desnica" govoriti će jasnim i razgovjetnim jezikom klasike, bez ikakvog stida.

To je zadaća nas ekstremista u ovom društvu. Naši potomci biti će nam zahvalni jednog dana, jer se mi ustadošmo hrabro i bez stida protiv dekadencije kojom nas htjedoše zarobiti.

1 komentar:

  1. Kad se sjetim stare skole kad su drugovi i drugarice nosili plave kute a ispod njih odijela i kravate , a zene suknje da si vec samom pojavom znao drhtati i doslovno se cula muha u ucioni. Odgajali su cvrstom rukom ali pravedno. Samaranje , potezanje za kosu i usi , stajanje u kutu su bile normalne metode odgoja. Tko to nije postivao imao je jos tezu kaznu , odlazak do direktora. Najgore je bilo pozivanje roditelja i to je za njih bilo sramota , pa si tek onda doma ili pred svima dobio fasung. Svi smo imali iste kute , iste slape i tenesice , a danas se natjecu u markiranoj robi , mobitelima isl. Krajnja mjera je bila izbacivanje iz skole i slanje u popravni dom. Svecenik ,ucitelj, postr i doktor su se posebno cijenili i ppostivali i imali svoje dostojanstvo. Svecenici ili casne sestre su na vjeronauku isto bili strogi , nije bilo kasnjenja , brbljanja ili sl. jer su i oni znali metode fizicke represije. Interesantno je da nikad nismo culi ili znali za neku nastranost kao pedofiliju ili pederastiju . Vise je bilo nemirala bracne nevjere. Danas nam se desila evropa, odgoj doma je takav da od djece mozete dragi roditelji ocekivati uskoro da vs strpaju u dom i eutanaziraju kad ostarite , a prije toga vas razvesele istospolnom orjentacijom. Ali sto ste sami sijali s pjesmom , sad zanjite s placem. A muke koje sad na ovome svijetu trpite nisu nista prema onima u vjecnosti. To se odnosi i na nase pastire, ne na najamnike, jer od pastira sve krece. On goni ovce na livadu i pasu gdje hoce , on im daje hranu , on dobru miluje a losu kori. Nisu mu sve iste. On odlucuje u kojem ce smjeru i, na koju livadu i koju ce im pjesmu i muziku otpjevati i zasvirati. Verglate ko stara pokvarena ploca ne saljite djecu u crkvu nego ih dovedite. A kad tamo povladjivanje i skakljanje usiju i nekakva lajt poboznost. Onda se cude kd im se u trmvaju ne ustaju ili u liftu ne pozdrave.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši