subota, 17. studenoga 2018.

Ovogodišnje Vatikanske jaslice: Franjo "bog". Njegovo evanđelje. Par poredbi

Svake godine kakvo iznaneđenje. Jedan detalj iz ovogodišnjeg scenarija (Vatikan News):


pretpostavlja se obitelj pod Franjinom zaštitom. Zar je kakvo božanstvo? Zar je svetac za života? Ni najveći svetac se ne može predstaviti ovako; geste su kakvog božanstva.

Pogledajmo drugi prizor njegovog "evanđelja čovjeka":



Ah, pa to je obalna straža koja vadi jednu afrikanku iz mora, s njenim djetetom. Da, poneka dođe i sa djetetom, makar ih je skoro 100% koji dolaze preko mora muškaraca u ratnoj dobi.

Žena nosi izgleda jednu vrstu vela. Da, čedna je ta muslimanka. Dobro će nam doći njihova čednost koju treba donijeti u Evropu.

Kod njih nema čednosti, već poništenje žena kao nižih bića. Obična alatka za uvećanje muslimanske zajednice koja nas treba pokoriti. Tako je određeno, i Franjo tebi pomaža da to prihvatiš.

Usput, žena nije baš tako čedno prikazana osim čuvenog vela. Tu su tijesnom haljinom istaknute grudi, koje s pola otkrivenog buta dobro uhranjene i senzualne žene pruža nepriličnu scenu okružju jaslica.

Još par dodatnih stvari. Prikaz Franjinog isticanja upala je u oči nekome iz FSSPX. Nasuprot njoj prikazuje lik Sv. Pija X, u par slika:



ali ove slike nisu iz epohe sveca, nego su također moderni prikaz velikog pape. Istina, želi se istaknuti centralnost Isusa a ne Pape, ali slike imaju par ne malih promašaja, posebno ova u kojoj Papa sjedi sa pokaznicom.


Želi se reći da je Papa približio djecu Isusu dopustivši pričest za njih kad bi došla do dobi razuma. To je povijesna činjenica, ali nije dobro prikazana. Djevojčica ima otkrivene ruke, i malen veo. Djevojčice nisu tako išle na pričest, već pokrivenih ruku. Kao što ni momčić na drugoj slici nije mogao ići kratkih pantalona.


Ne radi se o puritanizmu, već o pristojnosti koja se gajila pri dolasku na pričest. Curice su trebale biti odgajane za buduće svete redovnice, majke ili općenito kršćanke u bilo kojem staležu ili pozivu; dječaci kao dostojanstveni muškarci koji će sutra zauzeti ozbiljno svoje mjesto koje im pripada.

Povratimo autentičnost kršćanskog duha i kulture bez ustupka modernim trendovima.


"Pokrivene... zbog anđela".

 

3 komentara:

  1. Je li uvodjenje noviteta rane pricesti za djecu i svakodnevno pricescivanje bio modernizam.
    U kontaktu sa djecom prvopricesnicima uocio sam da uopce ne razlikuju Tijelo i Krv. Nije do vjeroucitelj nego su jos premali da razumiju.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Pustite djecu da dođu k meni".

      Uvjet je bio da budu dovoljno poučeni.

      Izbriši
    2. Da, da budu dovoljno poučeni i zaštićeni od monstruma pedofila i zaštitnika pedofila.
      Ako treba nacrtati (opisati) barem jednog sotonskog slugu onda nema dvojbe to je pedofil i njegov zaštitnik.
      Bože, Spasitelju, satri ovu pogan i istrijebi ih sa lica Zemlje. Oni uništavaju djecu -
      sjeme života - i siju smrt u svakom smislu i duhovnom i duševnom i tjelesnom.

      FR

      Izbriši