utorak, 10. srpnja 2018.

Neurednost i neprimjernost stava o Zemlji kao ravnoj ploči

Da ne kažem "glupost", jer takva riječ ponajviše odgovara ovom pitanju. Ali nekad glupost zna postati drskom, pa ublaženo stavljam u naslovu "neurednost i neprimjernost".

Nisam htio osvrnuti se na ovo pitanje smatrajući ga totalno prevaziđenim i neprimjernim za posvetiti mu malo pažnje. Međutim, vidim da ima izvjestan broj kršćana, i to onih koji se općenito trude ozbiljno biti takvima, ali dopuste sebi ući u ovakvu vrst mreže koja nema dobre posljedice.

Ne mogu se opširno posvetiti ovoj tematici, ali dotaknuti ćemo se jedne ključne situacije koja može obasjati ovaj pojam.

Zastupnici Zemlje kao ravne ploče, ili "ravne Zemlje", zasnivaju praktično sve svoje tvrdnje na optičkim varkama koja se zbivaju u atmosferi. Ili na izvjesnim videima i slikama napravljenim iz satelita, za koja kažu da su lažirani itd. Gledaju zvjezde na nebu i njihovo gibanje kroz noć, sad sjeverno od ekvatora, sad južno; uglavnom sve slično tome.

Neke snimke i navodni "dokazi" ravne Zemlje koje mi ponekad netko pošalje su tako smješni da pucam od smijeha. Kako ne vide u čemu je stvar, pitam se?

Stoga, ne ću odgovarati opisivajući ili razglabajući o ovom ili onom videu, već ćemo posegnuti za logikom klasičnih grka o ovom pitanju.

Naime, u Homerovo doba (VIII st. prije Krista), grci su smatrali da je Zemlja ravna ploča. Nije to bilo baš ni glupo, u prvu ruku gledajući iz njihove perspektive, jer popenješ se na neko brdo i vidiš sve ravno; gledaš zvijezde svake noći i uvijek vidiš vrlo sličan raspored konstelacija. Onda, od tako malo prikupljenih podataka počne mašta uzeti maha: Zemlja je ploča koja pluta ne nakom beskonačnom oceanu, gore su zvijezde i gotovo. Zemlja možda plovi na leđima neke ogromne kornjače, itd. Čim su napravili jedan korak ovim putem, eto mitologije koja se rasplamsava u svim mogućim pravcima: svijet je stvoren od bogova koji prebivaju na Olimpu. Ti "bogovi" puni su ljudskih neurednih strasti: ljute se, zavidni su, osvećuju se, prave i kuju spletke, mrze, neiskreni su... Jer ti bogovi ustvari su bili idoli, a znamo tko je iza idola...

[Eratosten pokazujući u Aleksandriji, Bernardo Strozzi]

Ali, već grci u V st. prije Krista počinju otimati se mitološkim projekcijama i počinju razmišljati svojom glavom koristeći strogu logiku kojom grade teorije na osnovu opažanja. Njihovi geometri dolaze do prvih zaključaka koje svrstavaju u teoreme. Počinju od osnovnih pojmova koje zovu aksiomi. Od aksioma i prvih definicija dolaze preciznom logikom do prvih rezultata.
Gledajući nebo, vide da je sjena koju projekcira Zemlja na Mjesecu kružnica. U redu, ta kružnica mogla bi biti i od nekog cilindra poput ravne ploče, ali tada, ako se udaljimo prema zapadu, prema Hispaniji, trebali bi vidjeti na Mjesecu sjenu u obliku elipse. No, vidimo također krug, govore mornari koji se vraćaju sa dalekih plovidbi. To znači da je Zemlja kugla, i kao takva uvijek projekcira sjenu kružnice na Mjesecu.

Lađe idu do Crnog Mora i njegovih sjevernih obala; idu i do egipatskih. Kad idu na sjever, ukazuju se nove zvijezde na obzorju. To jest, konstelacije se podižu za izvjesni kut koji odgovara pređenom putu prema sjeveru. Analogno se događa kada plove prema jugu. Pokazuju se nove zvijezde na južnom horizontu, a gube se na sjevernom. Zašto? Jer je Zemlja sfera, kugla. Čistom logikom prevazišli su mitologiju. Mnoge od tih opažanja ostavlja zapisane Aristotel.

A onda su postavili pitanje: ako je Zemlja sfera, koji je iznos njenog radijusa? Može li mjeriti opseg njenog ekvatora?

Prvo bi trebali znati dužinu jednog dijela luka na nekom meridijanu, razmišljao je Eratosten iz Cirene (276-194 prije Krista). Budući je bio bibliotekar Aleksandrijske Biblioteke, znao je procjenu udaljenosti koju su pravli trgovci na putu od Aleksandrije do Siene na gornjem Nilu, tj. do današnjeg Asuana: 5000 stadija (kako je stadij imao oko 200 m, otprilike dakle 1000 km). Put prema Sieni išao je pravo prema jugu, dakle, luk Aleksandrija - Siena je bio dio jednog meridijana.



Rekli su mu da u Sieni ima jedan bunar u koji padaju sunčeve zrake okomito upravo u podne za ljetni solsticij: tog dana u podne sunce obasjava vodu na dnu tog dubokog bunara. Znači, sjena u Sieni pada tog dana okomito na tlo.

A koju sjenu baca bilo koja okomita građevina ili obični štap u Aleskandriji? To je lako bilo izračunati: malo više od 7 stupnjeva. 

Ali, po Talesovim rezultatima kut koji prave sunčeve zrake sa vrhom štapa jest, budući se radi o naizmjeničnim kutovima koji prave paralelni pravci sunčevih zraka, jednak kutu koji pravi radijus koji prolazi kroz Sienu, i radijus koji prolazi kroz Aleksandriju. Taj kut prema tome jednako vrijedi malo više od 7 stupnjeva, i taj kut određuje luk između Aleksandrije i Siene.



Dakle, luk između Siene i Aleksandrije bio je pedeseti dio kružnice (koja ima 360 stupnjeva; 7 X 50 = 350). Kako taj luk iznosi 5000 stadija, cijela glavna kružnica Zemlje, tj. njen meridijan ili ekvator, iznosi 50 X 5000 = 250.000 stadija. Odatle, budući je opseg kružnice jednak 2 X Pi X Radijus, dobijamo odmah radijus Zemlje.

Potrebno je naznačiti da su klasični grčki geometri bili u stanju izračunati ne samo radijus Zemlje, već i udaljenost između Zemlje i Mjeseca (koristeći za jedinicu radijus Zemlje) sa preciznošću boljom od 1%. Također su izračunali udaljenost između Zemlje i Sunca, na osnovu osobina sličnosti između sjene luka Zemlje na Mjesecu i mjesečevog kruga, itd.

Do svih tih zaključaka dolazili su grčki geometri počevši od opažanja i poslije koristeći čistu logiku. Nitko tada nije varao satelitskim snimkama i slično. Njihovi zakljućci su odgovarali opažanjima i bili sukladni istima.

A sad, što je također vrlo bitno za kršćane, treba imati na umu da su mnogi crkveni oci poticali iz plemićkih obitelji. Tj., bili su dobro izučeni i poznavali su postignuća grčkih filozofa i geometara. Da je zemlja okrugla, sfera, kugla kako hoćeš, izričito navode u svojim spisima. Poznavali su svakako dokaze tih zaključaka,ne samo njihove rezultate.

I sad još ovo, jako bitno: Crkveni Oci nisu prikazivali Zemlju kao ravnu, već sferu koja je središte svemira. Tj. bili su geocentristi, zbog mnogih stvari. To je već drugo pitanje, i mnogi će se iznenaditi da je geocentrični svemir ekvivalentan u fizičkim dokazima heliocentričnom, pa čak i da su dokazi geocentrizma logičniji i precizniji od heliocentrizma. Ali to je već nešto potpuno drugo i trebamo to ostaviti za drugi put.

Sada nam ostaje zadnji osvrt. Zašto čak i glavni mediji ne malo puta znaju spomenuti neku osobu koja brani ravnu Zemlju? Prvo, da bi ismijali kršćanstvo i prikazali te zastupnike kao fanatike (što doista i jesu).

Drugo, žele strpati u istu vreću ravnu Zemlju i geocentrizam što je potpuno različito.
Treće: potpiruju dojam da je sve oko nas laž i opsjena, iluzija. Živeći u takvom svijetu u kojem konspiracija sve određuje, nemamo razloga za borbu niti možemo očekivati ikakvu korist od nje. Sve je opsjena što vidimo. A upravo takav stav je čvrsta laž.

Ne, Bog je Tijelom postao. U Bogu nema proturječnosti i razumnost je jedan od njegovih atributa. Vjera i razum su dva vesla istog broda koji ide u istom smjeru. Kristova vjera, jedina istinita, ne proturječuje razum, već ga uzdiže i prosvjetljava.

Broj komentara: 12:

  1. Znanje o obliku Zemlje je "beskorisno" i "nevažno" za kršćanina (Sv. Bazilije, Heksameron, IX homilija).

    Primijetih da ste na nekoliko mjesta na blogu napisali riječi srbi, bugari, grci (i možda još neke?) malim slovom. Je li to namjerno ili je lapsus calami?

    OdgovoriIzbriši
  2. Da je Zemlja 3. kamen od sunca koja šiba brzinom od 107000 (sto sedam tisuća) km. na sat oko sunca, koja se okreće oko "svoje ose" brzinom od 1609 (tisuću šesto devet) km. na čas na ekvatoru, da se kreće sa suncem brzinom od preko 600000 (šesto tisuća) km. na sat oko "centra naše galaksije" i da se sa "našom galaksijom" kreće brzinom većom od 2000000 (dva milijuna) km. na čas oko "centra svemira" U OVO SAMO LUDI ČOVJEK može vjerovati.

    Medjutim, bit ću jako razočaran ako mi odgovorite da je to samo alegorija, metafora ili nešto takvo (što je glavni "logički" odgovor heliocentrista, koji SVI DO JEDNOG "propovijedaju" "vjeru" u "Big Bang", "evoluciju" i naravno "šibajuću" Zemlju) dakle što je sa visokom planinom na koju je Sotona podigao Isusa iz pustinje da mu pokaže "cijelu" Zemlju (jer se sa lopte, jelte, može vidjeti samo ograničeni krug oko promatrača koji je u promjeru od desetak km. do izvjesnog broja km. što zavisi od nadmorske visine sa koje se posmatra ali se ni teoretski ne može vidjeti cijela Zemlja)? Ovdje nije dilema koja je to visoka planina, jer takva ni LOGIČKI-teoretski ne može postojati zbog "logike" kugle, nego da li je Zemlja "ravna" ili kugla?
    Nadalje, ako je Zemlja kugla onda nebo nije iznad nas nego oko nas (?!) i kako će oni "ispod" Zemlje, npr. u Australiji i Novom Zelandu vidjeti dolazak Isusa na oblacima nebeskim kada Isus bude došao? Hoće li to onda biti neka hologramska projekcija?
    Inače ta priča o kornjačama koje nose Zemlju-ploču je jednako luda kao i "zakon gravitacije" maga Isaka iako za shvatiti "gravitaciju" treba samo malo više zdrave, jednostavne, logike.
    Ovoliko za početak.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ugl. Najpametniji si na svitu . Nema veze sta pise u Bibliji neki tamo jebivjetar iz stare grcke je odredija radijus "sfere" pa cemo zanemarit sta pise u Bibliji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Može li pojašnjenje o ispravnosti geocentrizma?

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovor za sve prijašnje komentare:
    Imate o geocentrizmu dobru katoličku stranicu ovdje (Robert Sungenis):
    http://galileowaswrong.blogspot.com/

    i sa detaljnim fizičkim proračunima, ovdje (Robert Bennett):
    http://alfachallenge.blogspot.com/

    Treba napraviti jasnu razliku između geocentrizma i ravne ploče. Po geocentrizmu, kojeg su zastupali Crkveni Oci i Robert Bellarmin na sudu Galileu, podrazumjeva okruglu Zemlju, kuglu. U Bibliji nigdje ne piše o Zemlji kao ravnoj ploči. To piše u Kuranu.

    Prema geocentrizmu, podsjećam, Zemlja ne putuje kroz Svemir, već je nepomična i ne rotira. Heliocentrični sustav je ekvivalentan sustavu danskog katoličkog astronoma Tycho Brahe, prema kojem sunce kruži oko Zemlje, a sve ostale planete oko Sunca. Međudim, heliocentrični sustav ima neodbranjivih stavova.

    S obzirom na drugo, Stipe budite pristojni u izražavanju jer inače ne ću propustiti komentar zbog tog razloga.

    Kad pišem "srbi, bugari..." malim slovom možda pravim gramatičnu grešku, ali razlikujem Srbi, Bugari, Hrvati itd. kao nacije kako traži pravopis. Pišem "hrvati" itd. malim slovom kad se odnosim na određenu skupinu hrvata. Ukoliko mi možete ukazati da nisam u pravu, zahvaljujem. Makar ovdje dopuštam izvjesnu slobodu, jer književni jezik i narodni jezik ili pisani jezik u nekom romanu ili drugom tekstu nije uvijek jedno te isto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. https://www.biblestudytools.com/topical-verses/bible-verses-about-flat-earth/

      Izbriši
    2. Dosta uvredljiv naslov, odnosno obrazloženje naslova.
      Veoma začuđujuće obzirom na "dokaze" koje pobijaju temeljne biblijske istine. ???

      Z.K.

      Izbriši
  6. Sv.Pismo i moderna kozmologija se ne mogu pomiriti.
    Kršćanima je to dovoljno da odbace modernu kozmologiju.
    Geocentrizam Sungenisa i sličnih je neupjeli pokušaj da se pomiri moderna znanost kozmologije i sv.Pismo.
    U sustavu lopti nema smjera gore-dolje, a kršćanstvo nije neoplatonizam-gnosticizam u kojem je materija zlo pa se pretpostavlja kako postoji pravi svijet ideja-bogova-duša koji je neovisan o materijalnom svijetu, ili riječima moderne znanosti - egzistira u drugim dimenzijama.
    Nebo je stvarno gore, Nebo je prostor jer u nebu živi Isus Krist koji ima uskrslo tijelo, a ne neka izmišljena duhovna dimenzija.
    Nebeska tijela koja vidimo nisu velike kamene ili užarene lopte, jer prema Isusovim riječima zvijezde će padati na Zemlju u posljednjim vremenima, što je nemoguće u modernoj kozmologiji Velikog Praska ili u toj modificiranoj geocentrista loptaša.
    Prihvaćajući modernu kozmologiju neki kršćani bacaju veliku sjenu sumnje na sv.Pismo i na putu su da potpuno izgube vjeru.

    OdgovoriIzbriši
  7. Nije ništa čudno što je zabluda moderne kozmologije došla sa zapada.
    Najprije je na zapadu nastala skolastika koja se je temeljila na antičkoj poganskoj filozofiji Aristotela ignorirajući nauk Crkve prvog tisućljeća koji je odbacio zablude te filozofije.
    Tako je skolastika uzela moto kako je teologija kraljica znanosti, što je krivo, jer teologija - znanje o Bogu se ne dobiva niti logikom-dijalektikom niti eksperimentima (što su metode znanosti), nego Objavom i obožastvljenjem kršćanina putem molitve i pobožnog života.
    Na zapadu je teolog onaj tko je dobro svladao nauk Aristotela, Tomu Akvinskog ..., na istoku je teolog onaj tko je iskusio Boga i što je cilj ljudskog života.
    Na istoku sv.Ivana Evanđelista zovu Teologom ne zato što je pisao 'teološkim' jezikom, nego zato što je Boga više ljubio od svih drugih apostola, pa je zato i bio apostol kojeg je Isus najviše ljubio.
    Skolastika je na zapadu utabala put moderne znanosti koja negira svijet ideja, koja sve želi kvantificirati, staviti u matematičke formule i onda eksperimentirati.
    Znači po znanosti postoji samo ono što mogu osjetiti čula (samostalno ili uz pomoć tehnologije), što se može izbrojiti i analizirati.
    Stoga je znanost sasvim 'logično' odbacila Boga i njegovo stvaranje svijeta, a da bi umjesto Njega stavila razne izmišljene priče poput Velikog Praska, gravitacije, teorije relativnosti i kvantne mehanike.
    Stoga na kraju stvarno ostaje izbor - hoćete li vjerovati znanstvenicima ili Bogu to jest Objavi.

    OdgovoriIzbriši
  8. Što će mo sa svodom nebeskim? Tu je biblija više nego decidna! Je li Zemlja kugla u nekom zračnom mjehuru? Uče nas da je taj mjehur (ozonski omotač) probijen (da postoji rupa veličine Europe u tom mjehuru) pa kako onda sav zrak (u kojem se nalazi cca 21% kiseonika bez kojeg nema života nije isisan od "svemira" koji je "u vakuumu"? Dakle nema mjehura jer mora biti svoda nebeskog razapetog kao šator iznad Zemlje, kako to piše u bibliji.

    O "učenjima" kurana ne znam ništa niti me interesira nakon "učenja" da su Muhamed i Isus proroci u istoj ravni, da Isus nije umro na križu te time ni uskrsnuo!

    Drugi put ću o Sungenisu, ali činjenica da je za njega Bergoglio papa (i "Crkva" nastala nakon 2.VK Crkva) u startu ga diskvalificira.
    Da je sv. Roberto Bellarmin znao da je Zemlja u mjehuru koji ima ogromnu rupu, a svemir u vakuumu siguran sam da bi shvatio da Zemlja ne može biti lopta.

    OdgovoriIzbriši
  9. Neću trošiti vrijeme i riječi na nešto što je nakon spoznaje tkz. naučnih dostignuća i vjerodostojnosti NASA mozgova (i svih mogućih zemaljskih struktura koje stoje iza ove opasne iluminatske organizacije) samo da navedem da baš nije kredibilan ni glavni ideolog Zemlje globusa (oko kojega se sve vrti) ni Robert Sungenis nakon što je njegov put evolucije od katolika preko protestanta do novus ordo "katolika" više nego diskutabilan, a njegovi dokazi za "lebdeću kuglu" su mnogo više na nivou dokaza "teorije relativiteta" i apsolutno leže na "gravitaciji" koja je eksperimentima sa vakuumom dokazano netočna, a zdravorazumskim dokazima sa gustoćama materija na Zemlji lako shvatljiva i dokaziva.
    Neprijatno sam iznenadjen da ste čak i vi, dragi blogeru koji ste me do danas izuzetno oduševljavali mnogim vašim objavama, pali po ovom pitanju globusa. Sva sreća da niste pobornik sumanutih brzina kretanja-okretanja "planete" Zemlje, jer bih odmah sišao sa vašeg bloga, ovako se nadam da će te doći do istine da ako postoji nebeski svod iznad kruga zemaljskog ... kako je sve to Svemogući Bog sa smislom i svrhom načinio da će te to i prihvatiti kao Istinu koja nas oslobađa od laži zavodničkih o osnovama stvaranja i života na Zemlji, krugu zemaljskom pod kapom nebeskom.

    Lijepi pozdrav, PP

    OdgovoriIzbriši
  10. Odgovoreno novim člankom:
    http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/07/pogled-na-geocentricni-model-tycho.html

    OdgovoriIzbriši