četvrtak, 12. srpnja 2018.

Elementarno pogrešni "dokazi" Ravne Zemlje

Baciti ćemo pogled na jedan takav "dokaz" koji neki ozbiljno promiču, ne uviđajući elementarnu geometrijsku grešku. Makar svi njihovi "dokazi" su neozbiljni i intelektualno drski i moj je savjet čitateljima da se odmaknu od takvih neosnovanih stavova. Zanimljivo je pak koliko internet obiluje ovakvim ispraznostima ne čineći ništa drugo do skretati pažnju sa onog što je doista bitno. Sigurno da i to nije slučajno jer ne malo iskrenih kršćana upadnu u ovakve vode i nepotrebno gube svoje energije.

Vjera i razum idu skupa, Bog nam je dao da se razumom služimo u dokučivanju zakona koji su prisutni u stvorenjima jer ih je On postavio. Kad ne bi bilo logike u stvaranju, bio bi kaos; nešto nemoguće jer Bog je Bog reda a ne nereda.

Komunisti su nam govorili dok smo bili djeca (barem meni): "Može li Bog stvoriti kamen koji ne može podignuti?" "Može li Bog stvoriti trokut sa četiri vrha?"

To je sofizam, tj. nakanski krivo razmišljanje napravljeno za proizvesti pogrešan korak u razmišljanju slušatelja ako se upadne u njegovu mrežu. Jer ako bi dijete odgovorilo: "Može", onda bi mu učitelj rekao "Ah, znači da tvoj Bog ne može podići takav kamen, i onda nije svemoguć, suprotno onom što govorite."

Odgovor je: "Ne, Bog ne može napraviti apsurd, zlo i besmislicu; kod njega ne može biti proturječnosti jer je on Razum, kao što je i Ljubav, Dobrota i ostali atributi". Bog nije mudrac, Bog je Mudar. Bog je ono što ima, rekao bi Sveti Augustin.

Nema kod Boga proturječnosti, dakle. Geometrija ne ide, ne može ići protiv Boga, kao ni bilo koja druga znanost kojoj je svakoj temelj logika koja je od Boga. Bog sam potvrđuje, on je Istina, i u njemu i u onom što On stvara ne može biti nešto istinito i lažno u isto vrijeme. Kod Boga i kod stvorenja vrijedi princip neproturječnosti, koji je osnov logike. (Usput, napomenimo da nije tako kod muslimana. Jedan njihov "teolog" reče jednom da kod njih Alah nema u prvom redu i nepobitno razumni atribut, već voljni. Drugim riječima, radi se ono što Alah hoće, makar bilo i bez smisla. Kad bi nam pisalo u Kuranu - govori spomenuti i to zaozbiljno - da se trebamo klanjati nekoj kozi, mi bi to učinili, jer Alah tako hoće.)

U redu, pogledajmo sada jedan ovakav dokaz koji cirkulira mrežama. Na prvoj slici prikazana je eklipsa Sunca koja se vidi na Zemlji. Uobičajeno vrlo usko, i zbog toga sam je prikazao kao točku. Zadnja u Americi imala je širinu od kojih 110 km, što je vrlo usko s obzirom na dimenzije Zemlje.


Sada zastupnici ravne Zemlje ovako razmišljaju: "budući je Zemlja četiri puta veća od Mjeseca prema službenim znanstvenicima, kad se izmjeni relativni položaj Zemlje, Mjeseca i Sunca, sjena bi trebala biti također samo četiri puta veća, otprilike ovako kao što se vidi na zaleđenoj slici jednog takvog videa:


Ali, takva eklipsa se ne događa, već pokriva cijeli Mjesec. Kažu, to je nemoguće, jer bi trebala biti samo kojih 400 km kao na snimku.

U čemu je greška. Da bi imali sjenu od 400 km, kutovi sunčevih zraka prema Zemlji (tangente zrake S-M-E) trebale bi biti napravljene pod istim kutem, a zato bi bilo potrebno da Sunce bude također četiri puta veće, i onda bi se razmjera očuvala i dala traženi rezultat.

Međutim, Sunce je onakvo kakvo jest, i zbog toga kut koji pravi tangenta S-Z-M je manji (jer je sada Zemlja koja je veća od Mjeseca između te "podiže" tangentu i posljedično stvara veću sjenu) tako da je nastala sjena iza Zemlje doista šira nego u prvom slučaju, te pokriva cijeli Mjesec analogno kao na donjoj slici.


Čiča mića gotova priča.


Broj komentara: 15:

 1. Ozbiljno. Ajde tako ti Boga objasni ovako pametno kako se eklipsa (mjesec) kretao u suprotnom smjeru od zvanične globusarske "nauke".
  Inače, zvanično objašnjenje drugova iz NASE mogu progutati samo totalni idioti ispranog mozga.

  OdgovoriIzbriši
 2. O pomrčini Mjeseca nad SAD koja je bila 21. kolovoza prošle godine pisao sam ovdje:
  https://krugzemaljski.blogspot.com/2017/07/misterij-neba.html
  Tamo su priložena dva videa, prvi pokazuje kako pomrčina Mjeseca putuje u krivom smjeru:
  https://youtu.be/lgPzqjm5Wog
  drugi pokazuje kako posve krivo tumačite geometriju (odnosno da ste nekritički prihvatili propagandu NASA):
  https://youtu.be/wbHN0RYDksc
  Drugim riječima vi na vašoj ilustraciji prikazujete kako Sunce spušta zrake prema Zemlji samo na obodnim točkama Sunca, primjerice objasnite zašto Sunce ne može poslati zraku iz smjera osi Sunce - Zemlja i koja bi dakako uzrokovala veću sjenu Mjeseca na Zemlji nego što je veličina Mjeseca?
  Na videu se može precizno vidjeti zašto sjena Mjeseca na Zemlju može biti samo veća, a ne manja od Mjeseca.
  Počnite malo kritičkije gledati prema propagandi koja dolazi iz NASA i oficijelne znanosti.

  OdgovoriIzbriši
 3. Ugl gotova je prica i ti ne vjerujes kako je Svesilni stvorio neprobojni svod nebeski koji djeli vode od voda.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pogrešno sam pisao da se radi o pomrčini Mjeseca, a radi se o pomrčini Sunca.

  OdgovoriIzbriši
 5. I ako se je umbra Mjeseca smanjila od cca 3.500 km na 100 km, onda je penumbra trebala premašiti veličinu Zemlje što dakako nije slučaj.

  OdgovoriIzbriši
 6. Nevjerojatno, kako pseudoznanstvenici koriste shematske projekcije koje su u stvarnosti nemoguće, ali njima pašu kako bi zavarali puk.
  Zašto ne pokušate napraviti shematski prikaz ali u realnim omjerima (realnim u smislu korištenja službenih podataka NASE i oficijelne znanosti)
  Zamislite sunce kao tenisku lopticu udaljenu cca 5 metara od zrnca pijeska - Zemlje a o Mjesecu da i ne pričam kao o čestici prašine ... Pa vi to shematski prikažite i dokažite!
  Zanimljivo je kako pseudoznanstvenici koriste metode kako im paše.
  Kada je u pitanju Erathosten i njegov čuveni pokus, onda je sunce neizmjerno daleko i zrake sunca paralelne, a kada su u pomrčine mjeseca u pitanju, onda se prikazuje jedna druga shema sa Suncem, Zemljom i Mjesecom kao bliskim komšijama, gdje, vidi ti to, zrake sada drugačije padaju na Zemlju.
  Pametnome dosta!

  OdgovoriIzbriši
 7. Nadalje, kut koji navodite je zbog velike udaljenosti Sunca, nešto malo veći od 1 stupnja.
  Dakle umbra Mjeseca (potpuna sjena) na Zemlji je nešto malo manja od promjera Mjeseca, nikako 36 puta manja kakva je bila na posljednjoj pomrčini Sunca u SAD,
  https://krugzemaljski.blogspot.com/2018/07/kvadratura-kruga-zemaljskog.html

  OdgovoriIzbriši
 8. Emil brusic je napisao i nisi odgovorio: "...pomrčina u SAD prošle godine putovala je u suprotnom smjeru od predviđanja te teorije. znači ta teorija se mora odbaciti.".

  Da bi shvatio u što se uplićeš svojim globusarenjem potraži "objašnjenje" NASE za ovaj "fenomen". Prećutkuješ ovo monumentalno Božje poigravanje sa nimrodovcima-iluminatima koji su vodeći globusari pod Kapom Nebeskom i upadaš u strašnu zamku Zloga.

  Ne mogu vjerovati da ti čovječe Božji braniš "znanstvene" teorije jedne NASE - najveće obmanjivačke i iluminatske organizacije u povijesti ljudskog roda i sljedbenike Nimroda. Mislim da ovoga blogeru nisi svjestan ali ovim tvojim globusarenjem opasno srljaš.

  Želim ti Božji blagoslov.

  P.K.

  ps. Ovo balavo "poentiranje" na kraju ti nije nimalo trebalo, jer si se sa ovom pričom o pomrčini mjeseca uvalio u gadna g.... i tek ti predstoji vađenje iz dreka uz veliko čišćenje, ako hoćeš da se vratiš na nivo na koji si bio i zaista ti od srca želim Božji blagoslov jer si svojim hrabrim pisanjem to i zaslužio, a svaki čovjek neminovno nekad i na neki način zastrani i zato mu i treba Božji blagoslov da ne odluta od Njega, jer danas nema dovoljno pastira da potraže svoju izgubljenu ovcu, pogotovo što su "pastiri" danas predvodnici u otpadu od Boga.

  OdgovoriIzbriši
 9. Ozbiljno. Ajde tako ti Boga objasni ovako pametno kako se eklipsa (mjesec) kretao u suprotnom smjeru od zvanične globusarske "nauke".
  Inače, zvanično objašnjenje drugova iz NASE mogu progutati samo totalni idioti ispranog mozga.

  OdgovoriIzbriši
 10. Pa ne mogu vjerovati. Kakav glupi crtež.
  Čiča mića tek počinje priča:
  Crtež je glup jer ne prikazuje zvanične razmjere ova 3 "svemirska" objekta! Na nebu su vidljivi mjesec i sunce istog promjera te ako hoćete da logicirate onda crtajte ono što i propovijedate, a ne unošenjem pogrešnih pretpostavki stvarati opravdanje za NASA baljezganja.
  Ako ovo ne shvatate onda se manite matematike i astronomije, a ako shvatate a nećete da ispravite i opozovete ovo glupiranje e onda je to mnogo gore i opasnije po vaše duhovno zdravlje.

  (Neću ni ulaziti u to da se pomračenje kretalo u "pogrešnom" smjeru. Kako se na Nebu smiju i zabavljaju sa glupostima "mudraca" ovoga svijeta.)

  Čekam odgovor.

  OdgovoriIzbriši
 11. Teško vam je pomoći, jer ste fanatici. Tko ispravno razmišlja može vidjeti na osnovu pokazanog. Nisu bitne prave dimenzije, već proces razmišljanja. Kutovi su različiti, nije bitno kako izgleda crtež.
  Mjesečeva sjena nije išla suprotno. Konkretno, putanja Mjeseca je jedna od najkompliciranijih, ali to ne mijenja snagu zaključka do kojeg su još stari grci došli. Ono što su shvatili klasični grčki geometri poznavajući nebo mnogo bolje od vas, potvrdio je Magallanes na svom putu. Sve bez moderne fizike.

  Vaši stavovi su fanatizam i tu je teško prodrijeti.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. E ovo je već dokaz blogeru da si ili pocijepana ličnost ili opasni provokator pa testiraš na svom blogu koliko je NASA uspjela da ispere mozgova malom stadu. A možda je onaj stari bloger maknut pa mu je blog preuzeo neki NASA-ianac (što bi baš bilo u duhu teorije urote).
   U svakom slučaju nije dobro za tebe (ako si ti još tu :-)). Ciao.

   Izbriši
  2. Znaci svatko ko vjeruje Objavi a ne tebi ili grckim poganima je fanatik. Razmisljanje dostojno jedino prestanka pracenja modernisticke stranice . neka te Svesilni blagoslovi svojom mudroscu.

   Izbriši
 12. Umbra i penubra (potpuna i nepotpuna sjena) Mjeseca prilikom pomrčine Sunca teorijski postoje u modelu lopti.
  Ali praktično ne postoje zbog velike udaljenosti Sunca u odnosu na njegov promjer što daje kut od pola stupnja (ako su podaci iz wikipedie točni koje sam uzeo u trigoniometrijsku formulu).
  Dakle umbra Mjeseca na Zemlji prilikom pomrčine Sunca trebala bi biti neznatno manja od kruga promjera Mjeseca, što ponavljam nije nikad zabilježjeno, pa ovaj tobožni dokaz kako je Zemlja lopta jednostavno dokazuje suprotno, da ona to nije.

  OdgovoriIzbriši
 13. Dokažite kako je nevjerovanje u službeni znanstveni model nebeskih lopti uključujući Zemlju fanatizam.
  Evo ja priznajem da sam brzopleto odbacio tumačenje umbre i penumbre bez da sam provjerio trigonometrijski o kojem se tu kutu radi (znači da intuitivno nisam pogriješio).
  Taj kut je toliko mali s obzirom na veliku udaljenost Sunca odnosno omjer između njegovog promjera i daljine do Zemlje, da je praktično zanemariv.
  Razlika između potpune i nepotpune sjene Mjeseca je zanemariva u službenom modelu lopti, samo se s nesrazmjernim grafičkim prikazom kojeg ste stavili ljude dovodi u zabludu kako je umbra malena u odnosu na Mjesec.
  Ali i kad bi vaš grafički prikaz bio u mjerilu, onda bi penumbra-nepotpuna sjena Mjeseca bila kudi kamo veća od Zemlje što opet nije nikad zabilježeno.

  OdgovoriIzbriši