subota, 14. srpnja 2018.

Duboko nekršćanski stav Ravne Zemlje

Groteskna tvrdnja o Ravnoj Zemlji je potpomognuta od onih koji se hoće smijati kršćanstvu i prikazati ga nespojivim sa razumom. Nije slučajno da njihove stranice i video zapisi imaju na milijune posjetitelja. I nije slučajno da im ateisti i gnostici na taj način daju podršku, a poslije se smiju navodnom kršćanstvu kojeg ovi propovijedaju.


Istina je mnogo drugačija. Kako sam već nekoliko puta rekao, Crkveni Oci uzimali su Zemlju za okruglu i oštro su osuđivali par njih koji bi u prvim stoljećima navodili mogućnost Ravne Zemlje. To preuzima Sv. Toma Akvinski, i u svojoj Sumi Teologije iz XIII stoljeća, I dio, Pitanje 1, u odgovoru na drugu opasku, navodi:

"Različitim načinima spoznaje, različite nauke. Na primjer, toliko astronom kao i fizičar mogu zaključiti da je Zemlja okrugla. Ali dok astronom to zaključuje preko nečeg apstraktnog, matematike, fizičar to čini preko nečeg konkretnog, materije. Odatle ništa ne priječi da iste stvari ulaze u polje filozofskih materija postavši spoznate po jednostavnom naravnom razumu, i, u isto vrijeme, unutar druge znanosti čiji način spoznaje je preko svjetla božanske objave. Odakle se zaključuje da je teologija koju izučava sveta znanost, po svojoj vrsti različita od teologije koja čini dio filozofije."

[Sveti Franjo odbacuje svijet u obliku kugle i prihvaća Krista. U kršćanskoj umjetnosti nije prikazivan mit ravne zemlje]

Dvije figure koje citiraju vjernici mita Ravne Zemlje (mit proizveden ponovno u XIX stoljeću među anglikancima i protestantima, osim među muslimanima od prije) su Lactancio (245-325) i grčki geograf Cosmas Indicopleustes. Lactancio je bio ustvari heretik koji je govorio da je Bog pozitivno htio zlo i koji je zastupao manikeističku viziju prema kojoj Krist i Sotona su jednaci, makar suprotna stvorenja Božja. On je vjerovao da poganski filozofi nisu imali dobre argumente za držati da je Zemlja kugla, i da Biblija ne uzima niti jednu poziciju, da to smatra bez važnosti. Njegova ideja, osim što je zastranio pod manikeizmom, ni na koji način ne predstavlja mišljenje prvih kršćana. Svakako, njegove ideje nisu bile utjecajne.

Cosmas je izgradio kompliciran i poseban model fizičkog svemira koji je predstavljao Ravnu Zemlju. Makar čak ni on nije htio da se njegov model uzme za dosljedni prikaz pravog uređenja svemira. On je mislio na fizički svemir koji bi imao odraz duhovnog, nešto kao Dante koji će kasnije pristupiti na literalan i pjesnički način ovoj duhovnoj stvarnosti.


Ali...! Suvremenik Cosmasa, Ivan Filopo (490-570), strogo i oštro je kritizirao njegov rad. Bilo koja bilo nakana Cosmasa, po njegovom velikom akcentu na fizičkom aspektu doista je davao utisak da je njegova želja bila sagraditi realni model kosmosa. Ivan Filopo imao je mišljenje Svetog Augustina, koju su izrazili Alberto Magno i Toma Akvinski nakon njega. Tj.: kršćani treba da se odvoje od tvrdnji o fizičkom svijetu koje bi ušle u konflikt sa razumom, jer bi inače doprinijeli prezir i napade na svoju Vjeru.

Navešću još samo par citata Crkvenih Otaca o ovoj temi.


Sveti Bazilije, Prava Vjera, Knjiga 2, Glava VII:
"Eklipsa Mjeseca, s druge strane, uzrokovana je sjenom koju Zemlja projekcira na Mjesec kada je mjena od petnaest dana, i Sunce i Mjesec su na opriječnim polovima velikog kruga. Sunce koje je ispod Zemlje i Mjesec iznad nje. Jer Zemlja projekcira sjenu i svjetlo Sunca ne može osvjetliti Mjesec, i zbog toga eklipsa".

Sveti Grgur Niški, O duši i uskrsnuću:
"Kao, kad Sunce pada na Zemlju, sjena ide preko njenog dojnjeg dijela, zbog njenog sferičnog oblika... toliko gurnja polovica (Zemlje) koliko dojnja su svjestlo i tama."
Sveti Bazilije, Hexameron IV, Propovijed 4: "Ovo su jezera, i samo ima jedno more, kao što tvrde oni koji su putovali oko Zemlje".
"Ali oni ne primjećuju da, unatoč tome što se pretpostavlja ili se naučno dokazalo da je svijet okruglog i sfernog oblika..." Sveti Augustin, Grad Božji, Knjiga XVI, Glava 9.

To je tvrdnja o Ravnoj Zemlji, podstaknuta od ateista i gnostika za rugati se kršćanima u nastojanju za odvojiti od vjere one razmišljaju. Sramotni i duboko nekršćanski pogled na svijet (ili ne znam na što).




Broj komentara: 28:

  1. Znaci ako u Bibliji pise kako je Bog stvorio svod nebeski kojim je odjelio vode od voda a ti,tvoji grcki pogani i nasini "znanstvenici" kazu kako to nije istina ja bi trebao vjerovati vama a ne Bozjoj rieci kako me ti nwbi nazvao fanatikom? Logicno. Buduci vidim kako koristis vecinom srbske prievode i vecinom svakom clanku dadaces i koristis srbizme pretpostavit cu kako si srbin. Srbski prievodi bilo cega su u najmanju ruku sumnjivi iz jednostavnog razloga sto taj narod do pred 150 godina nije imao ni prezimena a kamo li razraden pravopis.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slušaj barem Svetog Augustina i Svetog Tomu ako ne ćeš mene.

      Izbriši
    2. Poprilicno sma siguran kako sam za razliku od tebe procitao sva djela svetog Augustina. Odgovor za svod nebeski nemas i spustanje nebeskog jeruzalema na zemlju nemas? Modernizam je zeznuta stvar. Pogotovo kad glumis tradicionalnost.

      Izbriši
  2. Ne rszmišljate kao katolici, fanatici ste bijedne teorije.
    Žao mi je.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji dobar odgovor na pitanje o svodu nebeskom i silasku nebeskog jeruzalema na zemlju. Dostojan jednog servina.

      Izbriši
  3. A sto je sa geocenrizmom? Vjerujete li u to?

    Vatican I. (Session 2, Profession of Faith):

    "...Likewise I accept sacred scripture according to that sense which holy mother church held and holds, since it is her right to judge of the true sense and interpretation of the holy scriptures; nor will I ever receive and interpret them except according to the unanimous consent of the fathers..."

    Athanasius: but the earth is not supported upon itself, but is set upon the realm of the waters, while this again is kept in its place, being bound fast at the center of the universe. (Against the Heathen, Book I, Part I)


    Augustine: Let not the philosophers, then, think to upset our faith with arguments from the weight of bodies; for I don’t care to inquire why they cannot believe an earthly body can be in heaven, while the whole earth is suspended on nothing. For perhaps the world keeps its central place by the same law that attracts to its center all heavy bodies. (City of God, Bk XIII, Ch 18)

    Basil: In the midst of the covering and veil, where the priests were allowed to enter, was situated the altar of incense, the symbol of the earth placed in the middle of this universe; and from  it came the fumes of incense. (The Mystic Meaning of the Tabernacle, Bk V, Ch VI; Clement of Rome, Stromata, Bk V)


    Chrysostom: For He not only made it, but provided also that when it was made, it should carry on its operations; not permitting it to be all immoveable, nor commanding it to be all in a state of motion. The heaven, for instance, hath remained immoveable, according as the prophet says, “He placed the heaven as a vault, and stretched it out as a tent over the earth.” But, on the other hand, the sun with the rest of the stars, runs on his course through every day. And again, the earth is fixed, but the waters are continually in motion; and not the waters only, but the clouds, and the frequent and successive showers, which return at their proper season. (Homilies to Antioch, Homily XII)

    Irenaeus: The sun also, who runs through his orbit in twelve months, and then returns to the same point in the circle (Against Heresies, Bk I, Ch XVII, 1)


    Bellarmine:
    1. “to affirm that the sun really is fixed in the center of the heavens…and the earth… revolves with great speed around the sun, is a very dangerous thing…by injuring our holy faith and rendering the Holy Scriptures false.”


    Let all the earth be moved at his presence: for he hath founded the world immoveable. 1 Chron. 16:30



    Pope Urban VIII :

    Whereas you, Galileo, son of the late Vincenzo Galilei, Florentine, aged seventy years, were in the year 1615 denounced to this Holy
    ...We say, pronounce, sentence and declare that you, the said Galileo, by reason of the matters adduced in trial, and by you confessed as above, have rendered yourself in the judgement of the Holy Office vehemently suspect of heresy, namely, of having believed and held the doctrine – which is false and contrary to the sacred and divine Scriptures – that the Sun is the centre of the world and does not move from east to west and that the Earth moves and is not the centre of the world;...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam geocentrista. Zemlja nepomična kugla, model Tycho Brahe. Perfektno konsistentno sa fizikom.

      Izbriši
    2. “He placed the heaven as a vault, and stretched it out as a tent over the earth.”
      Memento Mori, vjerujete li vi u ovo? Vjerujete li u geocentrizam?
      Ako je vaš odgovor da, onda smo u velikim problemima. Pada Einstein, Newton, teorija gravitacije (to se ne odnosi na akceleraciju slobodnog pada), padaju teorije o masama i međusobnim udaljenostima nebeskih tijela, pada teorija o vakuumu u svemiru (apsolutni vakuum u svemiru je ogromni usisivač koji bi usisao zrak, vodu, lišće ...). Stvar nije tako bezazlena kao što bi se pomislilo na prvi pogled. Ne radi se samo o zamjeni centara svijeta a sve drugo ostaje isto. Ne bih se složio s ja isti: Perfektno konzistentno s fizikom.
      Bb

      Izbriši
  4. Isprike, tek sam poslije komentiranja naisao na vas komentar o geocentrizmu sa drugog teksta!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Covjek ne vjeruje u neprobojan svod nebeski koji djeli vode od voda. Samim time ne vjeruje u stvaranje kako je napisano u Postanku. Samim time je modernist koji glumi tradicionalnost. Perfidna servska zmija

      Izbriši
  5. Blogeru, nije dovoljno kritizirati Bergoglia da bi se bilo katolik. To je tek osnova.
    Istinski potpuni katolik ne daje ni mrvu slave Neprijatelju Božjem, neprijatelju Stvoritelja svega vidljivoga i nevidljivoga.

    Kršćanin ne promiče Sotonsku "nauku" jednog maga o "gravitaciji" koja negira sve zakone prirode koje je Stvoritelj i Spasitelj utemeljio u prirodi.
    Nadjite samo jedan dokaz u prirodi da rijeke mogu da teku uzbrdo tisućama kilometara i dokazali ste globus i gravitaciju, ali ne vi takvog dokaza nemate i onda baš onako u duhu udbaškog "kršćanstva" jednog Bergoglia onako puni "milosrdja" nagrdjujete i vrijedjate neistomišljenike.

    Stavljati jednog "zvjezdoznanca" (koji je imao dalekozor tipa dno od čaše) iznad Biblije i to proglašavati dogmom je totalna LUDOST. Da je Tycho Brache znao da će mu njegov (naivni) geocentrizam zabetonirati "dokazom" magijske "gravitacije" pretpostavljam da bi se momentalno odrekao svoje teorije, mada je i njegovo duhovno zdravlje upitno obzirom da je izmislio teoriju koja negira Božje stvaranje svijeta zapisano u Svetoj knjizi Bibliji u kojoj je SVE točno ili je sve sumnjivo, a ako ima i malo sumnje u bilo što onda nije sveta, zar ne?!

    Ovo pisanje i ponavljanje postaje već zamorno, jer je izgleda beskorisno zato što slijepi čovjek ne vidi kao što gluhi ne čuje.

    Svakako vam želim Božji blagoslov zbog onoga što ste pisali o Bergogliu i nekim drugim temama vezanim za "imigrante" i "kršćansku" Europu, mada ste mi ipak pod sumnjom jer ste te notorne istine pisali da osvojite povjerenje čitatelja po tim pitanjima da bi sada ubrizgavali zmijski NASA otrov o "globusu" i to baš u vrijeme kada se svijet pomalo otrijeznjuje i budi iz omamljenosti magijskih nauka o Big Bangu, evoluciji i heliocentrizmu i vrši se strašna antipropaganda protiv ravne Zemlje tako da je i jedan bivši tkz. američki predsjednik (u slobodnom vremenu peder) non-stop baljezgao o tome kako oni (duboka država) nemaju vremena da pričaju o ravnoj Zemlji, a eto imamo sada (od prije par dana) i da se veoma "znameniti" i "vrli" predsjednik hrvatskog sabora (inače dom uhljeba i udbaša uz, možda, koji izuzetak) pokušava sprdati sa ravnom Zemljom.
    U divnom ste društvu blogeru: crnomagijaša, pedera i udbaških uhljeba.

    Šimun

    OdgovoriIzbriši
  6. "Različitim načinima spoznaje, različite nauke. Na primjer, toliko astronom kao i fizičar mogu zaključiti da je Zemlja okrugla. Ali dok astronom to zaključuje preko nečeg apstraktnog, matematike, fizičar to čini preko nečeg konkretnog, materije....
    Sv. Toma Akvinski se u ovom pitanju ne bavi oblikom zemlje, već načinima spoznaje. Tako da on samo ilustrativno navodi da je zemlja "okrugla". Pogledajmo u latinski izvornik (summa theologiae, i-ii, q. 54, a. 2):
    Praeterea, diversae scientiae sunt diversi habitus. Sed idem scibile pertinet ad diversas scientias, sicut terram esse rotundam ...
    Mislim da se ne može pouzdano zaključiti da se ovo odnosi na kuglu. Pridjev rotundus ima značenje: obal, okrugao, zaokružen. Ja ću za sada shvatiti da je Toma mislio na krug zemaljski (orbis terra) kao što se isključivo naziva u Sv. Pismu. U Pismu nema naziva globus terra. Ne znam zašto? Možda je sv. Jeronim kriv za loš prijevod. Ne vjerujem da je sv. Jeronim "podstaknut od ateista i gnostika za rugati se kršćanima u nastojanju za odvojiti od vjere one razmišljaju".
    Bb

    OdgovoriIzbriši
  7. Dajte mi samo objasnite, što se dogodi kada se pošalje balon u orbitu? Baloni pucaju na malo više od 30 km, no na toj udalenosti više nema plavog neba. Kako to kada postoji neprobojni svod?
    Ifka

    OdgovoriIzbriši
  8. Znači ova slika s Franjom Asiškim je dokaz kako je Zemlja lopta?
    Međutim, jasno nam treba biti kako je RKC barem od 18.st. prihvatio loptaštvo, možemo pročitati tako izjave nekih rimskih papa iz tog razdoblja kako je Zemlja planet Sunca.
    Što je dakle ispod geocentrizma blogera, jer ako je Zemlja planet, onda se ona okreće oko Sunca, onda ona nije u središtu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije dokaz, već pokazivanje onog što je Crkva prihvaćala, ali vi ne razmišljate kao katolici.
      Ne postoji deklaracija Crkve u kojem bi se smatrala Zemlja planet, već se dopustilo objaviti knjigu o heliocentrizmu kao modelu računjanja. Što ne znači da je Crkva prihvatila heliocentrizam.

      Za ostale za sada ne vidim razloga više odgovarati.

      Izbriši
    2. Pisao sam o tome davno na blogu.
      Rimski papa Lav XIII u jednoj svojoj encikliki (ako se ne varam da je to izjavio neki drugi papa) pisao je o Zemlji kao planetu (naravno da to nije bila enciklika o obliku Zemlje, nego je to uzgred spomenuto).
      A znamo što znači planet, nešto što se oko nečeg okreće, pa prema tome nezabludivi Kristov vikar na Zemlji izjavio je u službenom dokumentu da se Zemlja okreće oko Sunca.
      Ne znam zašto bi to trebalo biti ikome iznenađenje kad smo skoro svi do pred desetak godina vjerovali u isto.
      Međutim nije to isto kao kad kaže nezabludivi.

      Izbriši
    3. Sta ces odgovarat kad ne prihvacas najjednostavnije istine u Objavi.

      Izbriši
    4. Mislim da se radi o Enciklici u čast Dantea Alighieri, gdje se pohvalno govori o njemu kao katoliku. Napisao ju je Benedikt XV. U njoj se se uzgred govori o poimanju svemira koje je imao Dante, koje nije bilo znanstveno nego pjesničko, ali se pravi nespretno izražavanje u vezi sunčevog sustava.

      Ipak, tu Benedikt XV nije htio govoriti o heliocentrizmu niti dati ga za istinitog.

      Inače, moguće je naći kod nekih papa kakvu nepreciznost ili ne najbolji izričaj i slično - međutim, to je uvijek u sporednim i usputnim stvarima, ne kao pozitivno učenje cijeloj Crkvi o nekoj temi. Ali nezabludivost se odnosi na pozitivno i uobičajeno naučavanje pogrešnog, koje je nemoguće.

      Izbriši
    5. Stipe: Na Vašu "Objavu", ne ću odgovarati.

      Izbriši
    6. Nije to moja objava. To je Objava Svesilnoga preko pisaca nadahnutih Duhom Svetim . ali izgleda kako je tebi vaznije sta je napisa pogani aristotel i alkemicar Newton nego Mojsije.

      Izbriši
    7. Sveti Toma: istina je istina, rekao je tko bio.
      Vi tumačite na ekscentričan i bolestan način Bibliju, da je to sramota. Zapanjen sam. Vi postupate kao protestantski fanatik. Zašto se ne odmorite malo? Zašto ne primite jedan normalan savjet?

      Izbriši
    8. Sta ti ja to tumacim covjece Bozji. Na prvoj stranici Biblije ti pise kako je Bog razdjelio vode od voda svodom nebeskim. Sta ti ja tu tumacim?? Ti u to ne vjerujes nego bi ti malo isa na ekskurziju na mars. Uzivaj u svom " tumacenju" protestante.

      Izbriši
    9. Tvoja ignorancija zapanjuje. Sljepilo brine.
      Ali imati ću sućut prema duši onih kojih možeš zbuniti i odgovoriti ću člankom na tvoju drskost.

      Izbriši
  9. Komentatorima samozvanim katolicima, čiji komentari sadrže izričaje poput: "sereš", "muda", "mrš u …", "j..." ostavljam tekst za lagano ponavljanje da Bog dadne da dođu sebi:

    "Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio, contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae caelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude. Amen. "

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ovo nećeš da objaviš je li kršćanine:

      Dobro, ti si fin i kulturan.

      A sada dokaži kuglu i gravitaciju, jer ti to možeš (to si napisao zar ne?!) inače te alkemičarske laži nećeš oprati TLM-om, kao što ista nije spriječila tolike "pape" da šire i nametnu protestantsku misu, da stavljaju kumire po katoličkim oltarima, da se "mole" po džamijama i ljube kuran, da nameću sodomite i brakolomce kao normalne katolike, da se daju "blagoslivljati" od šamana i vračeva (kao što si i ti "blagoslovljen" alkemičarskim "naukama"), da se sprdaju sa Bogom i Bogorodicom, da ubijaju nauk Crkve i pokušaju srušiti Crkvu.

      Katolik je onaj koji se ne ruga nauku Crkve i objavi stvaranja u svetom pismu, a to što neki misle da mogu biti i idolopoklonici alkemije i katolici mnogo je veći grijeh od toga što je tebe netko lično ošinuo riječima jer ga provociraš i vrijeđaš. Njegov je grijeh izazvan od tebe istoga, tvojim grijehom protiv Boga Stvoritelja te si time sukrivac i njegovog grijeha koji je zanemarljivo mali u odnosu na tvoj grijeh negiranja svete knjige Biblije i time grozne oholosti, nevjerojatno zagriženog zastupanja magijskih-alkemičarskih "znanosti" bez logike i dokaza i bezobzirnog vrijeđanja svih neistomišljenika koji su pokušali da te
      kršćanski, bratski opomenu i otrijezne!

      Ovu egzorcističku molitvu primjeni prvo na sebe (izvadi prvo brvna iz svojih očiju) i ako si kršćanin, kako se namećeš, objavi ovaj komentar.

      Božji ti blagoslov želim.

      Šimun

      Izbriši
    2. Kružna sjena na mjesecu iz svake širine i dužine, Eratosten, dovoljno je.
      Fizika daje teoriju koja se u praksi potvrđuje.
      Gravitacija je eksperimentalno potvrđena i s tom teorijom gradimo strojeve svih vrsta.

      Izbriši
    3. Za sve što si naveo dovoljan je samo jedan jedini kontra dokaz: kugla NIJE MOGUĆA jer bi na njoj sve velike rijeke MORALE teći uzbrdo (preko zakrivljenosti kugle) tisućama kilometara.

      Pošto doma sigurno imaš kuglu Zemlju rastegni jedan špag od izvora do ušća (npr. Amazona) pa ćeš golim okom vidjeti bez ikakvih eksperimenata i teleskopa da rijeka Amazon MORA da savlada ogromnu dužinu svoga toka (3500 km.) penjući se uz kuglu da bi ostatak toka išla nizbrdo (3500 km.).
      Ovo se odnosi NA SVE duže rijeke na Zemlji.
      Ona imaginacija kojom ti je pritekao u pomoć tvoj drug Ifke prikazuje jednu alkemičarsku kuglu, koja nema veze sa NASA kuglom, ali i na njoj je jasno ako čovjek ima gram mozga da rijeke ne mogu teći preko kugle.
      Tko ovo sa rijekama ne može da pojmi onda nešto nije dobro kod njega: ili inteligencija ili duh (jer služi Laži ako ovo shvata a širi alkemičarske izmišljotine koje negiraju Boga Stvoritelja).

      Šimun

      Izbriši