srijeda, 15. svibnja 2019.

Ravna Zemlja: također Kuran dijeli to mišljenje. Potrebno donijeti zaključak

Poznate su aleye u Kuranu gdje se tvrdi da je Zemlja ravna. Napr.:


Wikiislam iznosi autoritativno mišljenje muslimanskih vrhovnih naučitelja, kao i stručnjaka. Shaykh Abdul-Aziz Ibn Baaz, u svoje vrijeme vrhovni religiozni autoritet Saudijske Arabije, vjerovao je da je Zemlja ravna, kao i muslimanski astronom Fadhel Al-Sa'd, koji je otvoreno (ne može otvorenije) izjavio na TV debati na iračkoj Al-Fayhaa TV (31. listopada, 2007) da je Zemlja ravna kao što to potvrđuju Kuranski stihovi, te da je Sunce mnogo manje nego Zemlja i da kruži oko nje.

Kao religiozni muslimani, imaju dobrih razloga za zaključiti da je Zemlja ravna (navode se aleje), koje sve jasno tvrde istu postavku i niti ima i jedne rečenice u Kuranu koja bi upućivala na Zemlju kao sferu.



Ne ćemo o tome previše. Ono što nas zanima jest njihov način razmišljanja koji dijele sa kršćanskim "ravnozemljašima". Ovi muslimani (svi ne tvrde to) polaze od stanovišta da je Zemlja ravna jer to kaže Kuran. A Kuran se ne dovodi u pitanje. Prema tome, sve ostalo je laž. Zatvaraju se oči za sve ostalo. Par youtube "dokaza":


S obzirom na tu poziciju, koja je razumljiva u Islamu jer kod njih "objava" je neovisna od razuma - što god Alah tražio to se treba ispuniti, makar ne imalo smisla; drugim riječima racionalnost i volja mogu biti u različitim ravninama, što je apsurd - kršćanski "ravnozemljaši" dovode sebe u poziciju islamske iracionalnosti.

Idu još i gore: dok Kuran ne dopušta interpretaciju - u kršćanstvu je Crkva ta koja interpretira Sveto Pismo, autoritetom koji dolazi od Krista - kršćanski ravnozemljaši zapostavljaju nauk Crkve i svojom pameću tumače Sveto Pismo i to na tako neprimjeran i nakaradan način.

Nadam se da im ovo poistivjećenje sa islamskom interpretacijom ravne Zemlje otvori oči.

Jer inače, što da im kažem? Bujrum?

31 komentar:

  1. Ti reče da nećeš više o ovoj temi.
    Ne znam jesi li sve ovo izmislio što si sada stavio, ali argument ti je nula. Taman koliko i bergogliu da muslimani i kršćani vjeruju u istog boga.
    Trebao bi toliko da znaš da je Djavo nadahnuo muhameda preko "golubice" da odguguče tu njihovu "svetu" knjigu i da se laž uvjek miješa s istinom da bi se mogla nametati laž, isto tako je biblijski izvještaj o stvaranju svijeta, nepomičnom krugu Zemaljskom, svodu nebeskom, svjetlilima nebeskim Suncu, Mjesecu i zvijezdama ... mogla biti plagirana da bi se zaveli takvi mozgovi kao što je tvoj.
    Da imaš zdravog razuma shvatio bi istinu iz stotina dokaza koji su ti navedeni na tvom blogu u više postova, ali ti si izgleda beznadežan slučaj, jer nedvojbeno jasne biblijske citate gaziš "istinama" alkemičara koji nijesu otkrili ono čemu su život posvetili, ali su zato svijet zatrovali djavoljim lažima i nedokazanim teorijama, koje i pored toliko navodnih dostignuća ne mogu potkrijepiti jednom jedinom fotografijom ("južnog" pola) sa tih "svemirskih" teleskopa i postaja i satelita.

    Netko te bio ranije pitao da objasniš kako velike rijeke mogu da teku uzbrdo tisućama kilometara na globusu, kako avioni ne odlete u "svemir" ako non stop ne spuštaju kljun aviona kada lete preko globusa nego tisućama kilometara lete horizontalno iznad RAVNE Zemlje i da sada ne ponavljam stotine ovakvih dokaza za ravnu Zemlju.

    Ako ti sve pišeš na ovom blogu onda si ti teško podijeljena ličnost ili opasni provokator (neki takve nazivaju trolovima) koji izazivaju narod na reakciju da njihovi gospodari doznaju što ljudi stvarno misle o npr. bergogliu "papi franji". Zar bi to bila neka novina? Takvih kreatura koji se služe svim mogućim sredstvima je bilo od Adama i Eve i najbolji dokaz koliko je Lukavi sposoban je da je takvim ljudima koji su ranije služili i svetu TLM uspio napuniti i Vatikan i sada tamo vlada pa što mu je teško da instalira takve mozgove po internetskom svemiru da ispiraju narod mozak s "globalnom" obranom umotanom u neke opće poznate i lako vidljive činjenice o zločincima koji uništavaju ovaj svijet da bi se Bogu rugali.

    Ravnozemljaš

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Napimjer sluzeci se teologijom blogera trebali bi doslovno vjerovati u stvaranje svijeta u 6 dana, stvaranje Adama i Eve ali u svod nebeski eto ne doslovno nego kao neku basnu. Znaci malo ovako malo onako. Logicno

      Izbriši
    2. Ja se ne udaljujem od nauke crkvenih otaca, niti zdrave pameti.
      Može se vjerovati u stvaranje u šest dana, ali nije dogma. Lateranski sabor (XIII st.) naučava dogmatski direktno stvaranje čovjeka i žene (Adama i Eve), ali nikad ravnu zemlju, jer budući to nije ni po pameti, ne može biti ni kršćanski, niti je u Pismu, već u buncanju nekih anglikanaca koji u XIX stoljeću počnu govoriti besmislice u jednom pamfletu i to se počne širiti preko naivnih, ali zadrtih i krvih.

      Izbriši
  2. Ako nijesi shvatio napisao sam ti da se služiš istim djavoljim lukavstvom kao on ako je napisano u toj "svetoj" knjizi što si ti napisao, osim ako nisi onaj dr. Jekyll i mr. Hyde.

    Ravnozemljaš

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš si sada zabrljao. Ovo nije situacija kao kod tvoje "znanosti" teorije gravitacije koja je "potvrdjenja" nakon nekoliko stotina godina uz pomoć "znanosti" teorije relativiteta.
    To što je kuran napisan nekoliko tisuća godina nakon Starog zavjeta tj. Knjige postanka ne znači da je cijeli kuran istinit.
    Trgovac se poslužio i Isusom u mjeri u kojoj mu je trebalo da bi svojoj knjizi tj. religiji dao na težini.
    Zato blogeru ne prljaj svetost biblijske istine koja je mnogo starija od te knjige koju sada citiraš da bi dokazao svoju sljepoću za prirodu svijeta kakvu je Bog stvorio i koju svatko normalan može lako proniknuti za razliku od nedokazanih teorija kojima truješ duše.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mula X i vi razmisljate na isti način.

    OdgovoriIzbriši
  5. Logično kad je Kur'an loša kopija Biblije koju je Sotona kopirao. Neke stvari su ostavljene, ali bitno je izmijenjeno. Isus nije Krist Bog i Sin Božji nego prorok, što etikerira muslimane ko antikriste.

    OdgovoriIzbriši
  6. A ti i Tovar Y ste klonovi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ravna Zemlja je sotonska zamka u koju ste upali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije li kugla sotonska zamka. Jer ako smo točkica u svemiru, onda smo ništkorist.
      Ako je Ravna onda ima Stvoritelja.
      Nisu li kuglu izmislili masoni?
      Znanost je ta koja se mijenja. Znanstvenici ostaju u čudu, čim nešto otkriju i redovito negiraju Boga stavljajući čovjeka na prvo mjesto.

      Izbriši
    2. Ne, nego sferna kako sam vam rekao. Zemlja je centar svemira i njegova singularna točka jer se tu Krist utjelovio, i znanost to potvrđuje.

      Izbriši
    3. Pa mozes li onda napokon potkrijepiti te tvrdnje citatima svetih Otca za koje kazes kako su svi od reda vjerovali u sfernu zemlju? Ili cemo ipak morati osnovati Crkvu ja istoga i vjerovati pokorno zto jer vi tako kazete? Inace ovo zlobo usporedivanje vjernih katolika sa muslimanima je jedna vrlo bezobrazna praksa koja potjece od onoga tko je utemeljio islam.

      Izbriši
    4. Vaša znanost veli da Krist nije ni postojao.

      Izbriši
  8. Znanost je znanost, ne "nasa".
    Razum potvrđuje Krista, ne proturječuje Krista. Vjera je iznad razuma kojeg ne proturječuje

    OdgovoriIzbriši
  9. Nekoliko puta sam pisao o ovome, ali nevjerojatno je koliko imate sljepoće. Ovdje su mnogi odgovori dobronamjernima:

    http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/07/duboko-nekrscanski-stav-ravne-zemlje.html

    http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/07/pogled-na-geocentricni-model-tycho.html

    http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/07/elementarno-pogresni-dokazi-ravne-zemlje.html

    http://odostatogaistodublje.blogspot.com/2018/07/sto-znace-razdvojene-vode-nebeskog-svoda.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U svim tim prethodnim clancima koje navodis sitati su poprilocno losi. Citira se jedna recenica i to u prijevodu. I svi su uzeti iz knjige Robberta Sungenisa koji u svom neznanju citira svetog Euzebija koji govori o moru okruzenom nepomicnom granicom. Ako cete citirati svete Oce potrebno je citirati latinski original kako bi bilo iti malo vjerodostojno. Jer sfera jednako moze znaciti i podrucje utjecaja kao i oblik kugle. Isto tako kada sveti Oci u tim izvicenim citatima spominju sferu ( kao u slucaju svetog Augustina) spominju je u kontekstu kao da netko drugi tvrdi da je takva.

      Izbriši
    2. Ne, ta tumačenja znali su u srednjem vijeku i uzimali za ispravne. Citati ne pripadaju Sungenisu i bilo kome drugom, već onom koji ih je napisao. Ima ih puno više, ali nisam htio stavljati sve jer dobronamjernom i nefanatičnom je dovoljno.
      Takvom tvrdokornošću udaljujete se od katoličkog nauka. Pravite mit od Biblije. Sramota.

      Izbriši
    3. Upravo suprotno. Vi pravite mit od Biblije odbijajuci argumentiranu raspravu. Zasto zapocmete pricu o necemu ako nemislote argumentirano raspravljati. Nemate autoritet za postavljazi dogme pa da bi vam mi sada trebali vjerovati na rijec. Ja se na vas ne ljutim sto mislite drugacije ali brate mili ne shvacam vasu potrebu za vrijedanjem umjesto argumentirane rasprave. Opet izbjegavate moje navkde o svetom Euzebiju i svetom Augustinu a umjesto toga se vrijedate. E to je sramota

      Izbriši
    4. "Argumenti" ravne zemlje su smješni.

      Izbriši
  10. Nevjerojatno. Mi smo slijepi i trebali bi znati što neki bloger tumači pod znanstveno.
    Lik koji tvrdi da nismo nastali od majmuna,zemlja je leteća lopta, papa Franjo heretik, 2Vk hereza, znanost i logika uvijek u pravu.
    Koji je to bloger autoritet osim što širi vlastita mišljenja koja su subjektivna i pogrešna.
    Skrivati se iza znanosti i liječiti osobne frustracije.đ
    Pajdo uzmi dvogled i shvati da sa razine mora sve iza 5 km ne bi mogao vidjeti jer je već na toj daljini sve metar ispod horizonta.
    Dakle plivajući u moru ne bi vidio barku na 10 km osim ako nije 5.5 m visoka.
    Ovo ti je znanje, a ne nabubane činjenice iza kojih se skrivaš.
    Oni koji su globusari vele da su postali od majmuna. Njima vjeruješ?

    OdgovoriIzbriši
  11. Izbacujem komentar nekog punog mržnje i fanatizma i umjesto toga navodim ne dopuštajući pokazati svima njegov prljavi jezik:

    Par dokaza sam stavio još od starih grka. Newtonova fizika vama ne vrijedi. Sateliti jednako, ni proračuni, koji su ispravni i zasnivaju se na nepomičnoj okrugloj zemlji, ne vrijede. Na tisuće stručnjaka koji rade u tim proračunima, kao i slike iz satelita isto vam ne vrijede. Sve je laž vama.
    Moguće da stavim još jedan jednostavan i pravovaljan dokaz preko kojeg su grci došli do zaključka o zemlji kao kugli.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cekaj vjerujete u nepomicnu okruglu zemlju a vjerujete u let u svemir koji se temelji na heliocentricnom modelu u kojem zemlja juri kroz svemir. Svi proracuni se temelje na tome pa mi je sada ovo potpuno smijesno. Vi ni sami neznate vise u sto vjerujete.

      Izbriši
    2. Rekao sam vam da sateliti idu u orbitu pretpostavljajući sferičnu, nepomičnu zemlju, ne heliocentrični sustav, već geocentrični Tycho Brahe.
      Što se tiče opisa sila koje djeluju, ta dva sustava, heliocentrični i geocentrični Tycho Brahe (uz male ispravke), su ekvivalentni.
      Apsolutni besmisao je ravna zemlja, koja niječe čvrte dokaze, manipulira Pismo i pravi sramotu od vjere.

      I nije da vjerujem, već je to potvrđeno. Ja mogu zastupati spomenuti geocentrizam iz čvrstih razloga.

      Izbriši
  12. Pozdrav!
    Već duže vrijeme pratim ovaj blog i slažem se sa većinom komentara i kritika koje iznosite.Moram reći da ste u vezi teme ravne Zemlje previše kritični prema onima kojima koji podržavaju i vjeruju u tu teoriju.Isto kao što Vi,evidentno,vjerujete da je sfera,na isti način mi vjerujemo da nije.Znanstvena je tvrdnja da se nijednim instrumentom ne može izmjeriti zakrivljenost niti vidjeti golim okom sa stanovišta površine Zemlje.Kažu da se nije mogla dokazati dok nisu počeli letovi u svemir i sateliti.Globusi su pak,ušli u sve školske učionice početkom 20.og stoljeća,davno prije letova u svemir.Netko je to financirao i to masno.2014g je na netu izbila poplava teorija o ravnoj zemlji,pa pitam Vas,zašto ne okrenu taj svvooj Hobble teleskop i pošalju par fotografija nama da dojažu da su to gluposti kad već šalju fotografije nekakvih crnih ruoa i galaksija udaljenih tisućama svjetlosnih godina?
    Toplo preporučam pročitati knjigu "Krug zemaljski",od E.Duspare a ne tako brutalno odbijati tuđa mišljenja,koja su usput argumentiranija od Vaših.L.P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Apsolutno dokazano ima barem 2500 godina.

      Izbriši
    2. Sto je meni apsurdo vjerujete kao u Bibliju i u "znanost" . A odbacijete teoriju relativnosti koja je temelj znanosti i letova u svemir. Odbacujete teoriju big banga koji je takoder dio danasnje "znanosti" odbacujete heliocentricni model a prihvacate fiziku koju odreduje heliocentricni model i letece kugle u svemiru. Stvarmo apsurdno. Ja naprimjer pokusavama diskutirati s vama a neznam vise u sto vi vjerujete jer kao prihvacate znanost a ne prihvacate osnovne postulate na kojima se ta znanost temelji.

      Izbriši
    3. Geocentrični sustav Tycho Brahe može se perfektno opisati bez teorije relativiteta, kao što je fizika funkcionirala stoljećima prije te bizarne teorije. Teorija relativiteta nije potrebna ni za letove, ni za put u svemir.

      Izbriši
  13. U vezi komentara o Euzebiju i Agustinu:

    Komentare svetih otaca znali su vrlo dobro u starijem vremenu i tumačili su na način kako je Bellarmin istakao, i ostali crkveni naučitelji. Bellarmin je znao za geocentrični sustav Tycho Brahe koji se tumačio na tadašnjim sveučilištima.
    To vi niječete, i ne želim imati s vama imalo lažne pažnje kad govorim.
    Prvo je istina. Vi se odvajate od nje.

    OdgovoriIzbriši
  14. Vidimo da je danas u ovom svijetu sve pod izravnim ili neizravnim utjecajem zla i da su se sve vrijednosti društva izokrenule, jer sve što se danas ljudima određuje kao pravedno i istinito je suprotno Božjoj riječi, Božjim odredbama i zakonima u Svetom pismu. Ako je ovo doba kada sotona gospodar laži vlada i upravlja ovim svijetom, što je očito, onda je logično da kontrolira sve segmente društva uključujući obrazovanje, politiku, ekonomiju, znanost, medije, zabavnu industriju i religijske institucije.

    Biblija je prorokovala da će postojati lažna znanost koja će negirati postojanje Stvoritelja, da će zli ljudi i varalice napredovati(političari), da će mnogi zavodnici i sami biti zavedeni(znanstvenici), te da će se u posljednjim vremenima umnožiti pravo znanje (ravnozemljaši) i zato se sada svugdje u svijetu istina o ravnoj Zemlji nezaustavljivo širi i preko spoznaje o Božjem stvaralaštvu približava ljude Bogu.

    Mene je sramota što sam nekada bio zaveden, ali i dalje ostati zaveden nakon što je prevara otkrivena nije samo velika sramota nego znači gubitak duše, jer Bog je u Bibliji upozorio na moćnu zabludu i objavio da će biti osuđeni svi koji su povjerovali u laž. Bog nam je dao slobodnu volju da slijedimo Njegovu riječ iz Svetog pisma ili da padnemo pod utjecaj đavla.

    Izbor postoji, zato informirajte se dok još uvijek ima vremena za preobratiti se!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A joj čovječe. Pa kad je u Kršćanstvu Crkva naučavala Zemlju kao kuglu, što onda? Nije odbacila Euklidovu geometriju jer je bio poganin. Nemojte brkati dio sa cjelinom. Ako varaju u jednoj stvari, ne mogu u svemu.

      Izbriši
    2. Oduprijte se đavolskim zasjedama. Ne nasjedajte na to zlo što vas zarobljava.

      Izbriši