nedjelja, 5. svibnja 2019.

Molitva Sv. Josipu Sv. Pija X; i Franjin osvrt

Molitva Svetog Pija X Slavnom Patrijarhu Svetom Josipu, zaštitniku i uzoru radnika

Slavni Sveti Josipe, uzoru svima onima koji se posvećuju radu, postigni mi milost rada u duhu pokore za ispaštanje mojih mnogobrojnih grijeha; raditi savjesno, stavljajući kult dužnosti iznad mojih nagnuća; raditi pošteno i radosno, smatrajući čašću koristiti i razvijati preko posla darove primljene od Boga; raditi s redom, u miru, umjerenosti i strpljivo, ne popuštajući nikad pred ljenošću i teškoćama; raditi iznad svega sve čistom nakanom, predajući samog sebe, imajući bez prestanka pred svojim očima smrt i račun koji ću morati platiti zbog izgubljenog vremena, neiskorištenih talenata, propuštenog dobra i ispraznih samouzdizanja u uspjehu, tako štetnih djelu Božjem. Sve po Isusu, sve po Mariji, sve imitirajući Vas, o Patrijarha Sveti Josipe! Takvo budi moje načelo u životu i smrti. Amen.

Franjo za 1. svibanj:



"Rad je fundamentalan za dostojanstvo osobe. Rad, koristeći jednu poredbu, 'pomazuje' dostojanstvom, puni nas dostojanstvom, čini nas sličnima Bogu koji je radio i još uvijek radi, koji uvijek radi."

Ono što posvećuje naš rad jest Kristov rad u Nazaretu, koji je naučio od Svetog Josipa u okviru Svete Obitelji. Po milosti, i samo po milosti, živeći Kristovim životom u nama, posvećuje se rad. Inače, bez milosti, jest kazna. No, Krist Bog je pokazao da rad može postati izvor beskrajnih milosti i za nas, i za naše bližnje, i za cijelu Crkvu, poticaj cijelom svijetu. Tako, posao postaje škola svih kreposti, i izvrsna je prilika za dobri odgoj djece: djecu i mlade - da tako zadobiju običaje koje će čuvati kroz cijeli život - treba učiti da više paze na to kako će završiti započeto, umjesto započinjati i ostavljati. Kako podnositi neugodnosti, učiti se strpljenju, graditi karakter, čvrstinu i uslužnost. Onaj koji radi i zarađuje u znoju svoga čela nauči se cijeniti svaku mrvicu; ne razbacuje se i zna misliti na druge. Uči se poniznosti, uslužnosti, zadovoljstvu u malim stvarima i tihoj sreći običnih stvari.

Svaka riječ molitve Sv. Pija X ima svoje mjesto. Meditiraj tu molitvu i provedi je u djelo.

Franjin osvrt je noahidska poruka, za ljude koji rade bez perspektive milosti. Ne osvrće se na Isusa Krista, koji jedini posvećuje rad.

Nema komentara:

Objavi komentar