subota, 30. ožujka 2019.

Poredba Novus Ordo mise i tradicionalne mise: Confiteor (Ispovijedam se)

S vremena na vrijeme ukazivati ćemo na veliku prevaru koja je nanesena katolicima uvođenjem Novus Ordo mise Pavla VI 1969. Ta misa je protestantizirana u svojim mnogim elementima; oni koji su dublje upoznati sa tematikom čitali su dosta o tome, ali općenito govoreći mnogima je potpuno nepoznato u čemu postoje razlike između jedne mise i druge. Posebno jer je tradicionanla misa praktično nepoznata velikoj većini današnjih katolika, posebno na našim prostorima. Tamo gdje se dopušta imati takvu misu, gleda se na te katoliko poprijeko, kao da čine neki zločin.

Mnogi današnji katolici misle da je ova misa koju mogu vidjeti u skoro svim župama, ona ista misa oduvijek; više manje koju su slavili Apostoli pa nadalje. U ogromnom su neznanju, ali neznanju kojem su bili nakanski izloženi.

S druge strane, postoji mnogo materijala o ovim pitanjima na internetu, makar na hrvatskom mislim ne toliko. Posebno, neke se stvari objašnjavaju sveukupno, tako da mnogima izmiču detalji, pa možda čak i bit razlike.

Odlučio sam stoga, ići zrno po zrno osvjetljavajući samo jedan jedini detalj razlike između jedne mise i druge. Tako će se s vremenom moći steći bolji uvid u suštinsku razliku jedne i druge mise, o velikom, povijesnom nametanju nekatoličkog elementa tolikim katolicima, koje je postiglo opću sekularizaciju i veliku protestantizaciju današnjih katolika a da toga ne bi bili ni svjesni. Rezultat možemo vidjeti u tolikim župama i duhovnom stanju katolika diljem svijeta.



Ukazati ćemo stoga na jednu bitnu razliku između rituala Confiteor (Ispovijedam se) tradicionalne mise i Novus Ordo mise.

Ovo je ono što se izgovara na pokajničkom činu Novus Ordo mise:



Može čak biti rečeno i svečano, na latinskom kao ovdje:


U čemu je razlika?

I svećenik i vjernici ZAJEDNO izgovaraju istu molitvu. Time se izjednačuje na neki način ministarsko svećeništvo katoličkog svećenika, sa općim svećenstvom vjernika. Jer, oni zajedno izgovaraju istu pokajničku molitvu.

U katoličkoj misi od uvijek, naznačuje se razlika između ministarskog svećenstva svećenika i općeg svećenstva vjernika, time što svi NAPOSE izgovaraju (skoro istu) molitvu kajanja (Confiteor: razlika je što svećenik kaže "i vas braćo", dok vjernici "i tebe oče").



Nakon toga, svećenik moli prvo za vjernike da im Bog oprosti grijehe, "Smilovao vam se svemogući Bog, otpustio vam grijehe vaše i priveo vas u život vječni."

te nakon toga moli da Gospodin udijeli "Oproštenje, + odrješenje i otpuštenje grijeha naših udijelio nam svemogući i milosrdni Gospodin".

U tradicionalnoj misi, dakle, napravljena je jasna razlika između svećenika i vjernika; svećenik je onaj koji moli oproštenje u ime Crkve za vjernike; on je ministar Božji koji vrši službu Božju posvećenja predanog mu stada, za koje on zagovara.



U Novus Ordo svećenik je, u protestantskom stilu, stavljen na isti nivo kao i vjernici. On skupa s njima moli oproštenje, i tako označava - tako se može shvatiti -, kako su upozoravali Kardinali Ottaviani i Bacci Pavla VI, samo u tom elementu mimo tolikih ostalih, da slavljenje mise na neki način spada na cijelu zajednicu, što je čisto protestantski elemenat.

Broj komentara: 7:

  1. Bog ne ostavlja onih koji Ga iskreno traze.
    1. Smatrate li da je ostao stari obred Mise da ne bi doslo do krize u Crkvi poslije Koncila?
    2. Koji je obred sluzen na Misi prilikom otvaranja i trajanja Koncila?
    3. Svecenice, nama treba TLM odmah. Trebala nam je u proslosti , trebat ce nam u buducnosti sve dok Gospodin ne dodje. A najvise nam treba danas. Odgadanjem svakodnevne TLM vi odgadjate spas tolikih dusa. Onih koje su u Cistilistu i ovih ovdje na zemlji. Nama treba TLM danas , svaki dan. Za pokojnog svecenika koji je sluzio TLM nema tko prikazati TLM. Kolike duse bi se obratile , ozdravile , spasile se za ovo vrijeme dok mi cekamo? Koliko cemo jos cekati? Godinu, dvije...Nemamo svecenika. Cekanje ovako je isto sto i odbijenje , jer Isus je vec dao Zrtvu , polozio svoj zivot. A mi Ga jos cekamo. Nemamo sto vise cekati. Ja ne zelim odgovarati pred Bogom zbog cekanja. A netko ce odgovarati. Svecenice , gdje je tvoja Misa? Vi nama trebate prvenstveno zbog Mise , iz koje sve ostalo proizlazi i prizaci ce. Amen.
    Cestitke na ovome sto radite za promicanje Onoga sto nam je Dobri Bog najvise mogao dati. Svete Misne Zrtve.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Misna Zrtva

    Misu zabranise
    ledja Ti okrenuse
    Oltare porusise
    Na Te nasrnuse
    Svecenici Te iznevjerise
    Laici oskvrnuse
    Biskupi izdadose
    Zene ponizise
    Pastiri iznajmise
    Volju Ti promijenise
    Nauk izopcise
    Ljubav ohladise
    Zapovijedi prilagodise
    Za dukate prodase
    Dom Ti opoganise
    Ljepotu sakrise
    Dobrotu zasjenise
    Crkve zatvorise
    Sjemenista opustjese
    Malene sablaznise
    Djecu pobise
    Starce ubijase
    Bogatstvo nagomilase
    Sud si potpisase.
    Amen.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda da sam greškom izbrisao jedan komentar. Ispričavam se i odgovaram na dotična pitanja po sjećanju:

    1. Bog sigurno nije dopustio da Tradicionalna Misa nestane u Crkvi, to je vrlo značajno. Tu je velika zasluga Lefebvrea i vrlo mali broj ostalih biskupa i svećenika.

    2. Iz geopolitičkog stanovišta, Evropa i cijeli svijet trpe zbog dva svjestka rata XX stoljeća, forsirana od židovske elite. Nakon prvog dolazi komunizam u Rusiju. Nakon drugog, nameće se liberalizam cijeloj zapadnoj Evropi. Vrijeme rata koristilo se za pripremiti koncilske promjene, s obzirom na Crkvu.

    3. Cijeloj Evropi i inače Zapadu nametnut je osjećaj krivnje zbog onog što se navodno dogodilo Židovima. Svakako da su bile žrtve, ali mnogo veće svi ostali narodi. Izgledalo je kao da se treba promijeniti cijeli stari poredak. Također i u Katoličkoj Crkvi. Pio XII je zvan od njihove propagande "Hitlerov Papa". Nisu mu oprostili ni obraćenje Rimskog Rabina na katoličku vjeru. Za njegovog života pripremili su sve, a onda po njegovoj smrti iznijeli dokumente na stol. Koncil nije bio rezultat samo tri godine rada.

    4. Sve ovo što danas trpimo jest posljedica ovog napada na vjeru i Crkvu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako nisu razumjeli Misu na latinskom, zasto ju onda nisu cijelu preveli , nego su ju skratili za vise od pola. Znaci da nisu razumjeli Misu uopce , niti ju razumiju.
      Rimokatolicka vjera je ispada najmladja, jer su sve druge ,,vjere,, nastale prije 2. VK , a nasa izgleda na njemu. Posto je sve novo od tada, to znaci da je to onda tada stvorena nova vjera. Mozda samo pod starim nazivom. Zato smo mi ,,mladji,, i nastali kasnije i od muslimana , pravoslavnih i protestanata.
      17.04.15. Skracuju moju Misu kao da ih je sram onoga sto sam ucinio za njih.
      24. 07.15. Ako ti netko kaze da je jezik prljaviji od ruke na koju prima Isusa , reci mu da on Isusa onda dvostruko prlja vise nego ti. I rukom i jezikom.
      22.09.16. Koliki su na Misnoj Zrtvi pospani , ravnodusni i nezainteresirani na prizor koji se tu zbiva. Koliki nisu razumjeli ni na Kalvariji pred Raspetim. O kad bi ovi danas vidjeli muku i bol, suze i smrt tada, nebi bili ravnodusni sada. Uzdrmali bi se , prestrasili i sablaznili pred tim prizorom toliko da nocima ne bi mogli zaspati. A ovo je ta zrtva , ista, ali koliki to nijecu. Boje se vidjeti ono sto su im preci vidjeli. Amen.
      Robelar


      Izbriši
    2. Nitko od vjernika nije tražio promjenu mise. Čak je i nacrt nove mise bio odbačen na sinodi koja je bila održana povodom tog pitanja, prije 69. Ali ju je komisija, na čelu sa Bugnini, uz odobrenje Pavla VI, nametnula svima.

      Izbriši
  4. Nisam nikad nazočio TLM no silno mi nedostaje taj oblik confiteora i znak križa. Premalo ga je. Liturgijski stručnjaci mogli su ga ostaviti barem u vrijeme korizme. Šteta. Veliko najblaže rečeno osiromašenje. Jerko

    OdgovoriIzbriši
  5. 21.12.15 Zasto ako slavite gozbu , gozbujete na malom pomocnom stolu. Zar bi voljeli da vas netko pozove na gozbu pa smjesti za mali pomocni stol a veliki stol da je prazan. Kakva je to gozba.
    25.10.16. Ako ti je Bog dao vise nego drugima , zasto mu zelis dati manje kao drugi. Daj mu sebe kroz TLM . Amen
    10.07.16. Tko ne voli Misu , ne volu zivot.
    14.06.17.Kazes da ne razumijes Latinski, pa da zato ni na TLM ne zelis doci. A ja tebe pitam razumijes li note kad glazba svira. Razumjeti i prevesti nije nuzno isto. Amen.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši