petak, 15. ožujka 2019.

Komentar o "izopćenju" ukrajinskog Patrijarha u USA, Borisa Gudziaka od ukrajinskog "Bizantinskog Katoličkog Patrijarha" Elijaha

Ovdje ima nekih nejasnih stvari, a drugih jasnih i dobro je upozoriti i na jedno i drugo.

Idemo najkraće što možemo, a da se ni izgubi bit onog što se želi reći.

Tko je Elijah, "Patrijarh Bizantinskog Katoličkog Patrijarhata"? Neki govore da bi mogao biti bivši KGB agent kojeg su rusi ubacili među ukrajinske katolike za imati svog čovjeka u njihovim redovima. Možda. Mogući dokazi postoje na pokojoj internet stranici, ali to nije čvrsto. Možemo donositi zaključke samo na osnovu činjenica.

Činjenice su da je Elijah, rodnog imena Anthony Elias Dohnal, porijeklom iz Češke, bio zaređen svećenik ranih 70 godina XX st. Moguće i na tajni način, i moguće po predkoncilskom obredu. Naime, Rusi (tajne službe) su odmah iza drugog svjetskog rata pohvatali mnoge katoličke svećenike - možda je bilo čak i procurivanja pouzdanih informacija - te je Sveta Stolica dala dopuštenje da biskupi tajno zarede kandidate za svećeništvo. Tako je bilo i tajno zaređenih biskupa iza ruske granice. S ciljem očuvanja sakramenata za progonjene katolike. Možda je dakle Elijah primio sveti red u takvim okolnostima.

Dalje, među ukrajinski kler počinje se uvlačiti modernizam. Neki od njih, na važnim mjestima, studirali su na Zapadu. Odatle infiltracija.

Elijah i nekolicina njemu sklonih se bune protiv takve situacije.

Izopćeni su nakon toga od visokog katoličkog klera u Ukrajini, 2008.

Malo nakon toga Elijah se zaređuje biskup, i osniva "Bizantinski Katolički Patrijarhat" koji djeluje posebno na zapadu Ukrajine.

Ubrzo nakon toga, postaju poznati po "anatemama", tj. "izopćenjima" koje lansiraju protiv brojnih katoličkih visokih hijerarha, pa čak i "Pape Franje", Benedikta XVI pa i Ivana Pavla II, i to nakon njegove smrti. Također su anatemizirali i po kojeg "pravoslavnog" patrijarha.



Treba reći da uvijek pogode kad se odnose na ovu ili onu tešku zabludu osuđenih. Uglavnom njihove osude idu zbog lažnog ekumenizma, promocije homoseksualnosti, itd.

Sad je došao na red Borisa Gudziaka, ukrajinskog Patrijarha u USA. Ovaj je bez daljneg Franjin čovjek, rođen u USA od ukrajinskih roditelja, školovan pod utjecajem modernističkih ideja. Čovjek koji vrši zadaću koja dolazi od masonskih loža i drugih Kristovih neprijatelja: tolerira na veliko LGBT pokret, kao što je već slučaj sa novoosnovanim "Ukrajinskim Katoličkim Patrijarhatom". Njihova je dakle uloga odraditi posao zapadnim silama. Odvojiti Ukrajinu od ruskog utjecaja; također i od katoličkog utjecaja i staviti je potpuno u domen stranih, zapadnih sila. Iskvariti njihov rod i učiniti ga neškodljivim za zle planove stranaca koji ne žele dobro njihovoj domovini.




Činjenice su da i Elijah "škripi": proglasio je "svetim" heretika Jana Husa, preteče protestantizma. Navodno po Elijahu, nije bila istina ono što se o njemu govorilo. Što potvrđuje da ima nešto mutno iza Elijaha. Husovi spisi su prave pravcate hereze, i povijesna gibanja i pokreti koje je poveo potvđuju osudu Sabora u Konstanci. Bio je ogorčen lošim vladanjem ondašnjeg klera, ali je nakon toga dao "učiteljstvo" samom sebi i počeo uvoditi potpuno nove, i heretične, pojmove. Hus je bio doista kriv.
[Elijah "kanonizira" Husa]

Kod Elijaha se vidi izvjesni panslavizam; odatle je moguće naći razlog njegovog "opravdanja" Jana Husa. Ali i političke zakulisne igre.

No, ono zašto je Elijah osudio tolike i tolike, kao sada i Borisa... nema autoritet za "izopćena", međutim odnosi se na ispravne razloge.

Broj komentara: 5:

  1. Mozete reci kad je Crkva odnosno Papa zadnji puta poimence nekoga anatemizirala. Takodjer nesto o tzv.automatskom izopcenju, npr. oni koji sudjeluju u pobacaju ili ne priznaju Papu takodjer automatizmom vise nisu clanovi Crkve a da to mnogi od njih ni neznaju. Takodjer kao i davanje Crkvenog obreda prilikom ukopa onima kojima se nesmije?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedna od zadnjih čuvenih ekskomunikacija bila je Fidela Castra, od strane Ivana XXIII (3/01/1962), nakon što se Castro proglasio marksista, te nakon njegovog progona Crkve na Cubi. Ta ekskomunikacija potječe od Pija XII koji je proglasio službeno da svatko tko dadne ime komunističkoj partiji, ipso facto ulazi u izopćenje. Koliko je takvih slučajeva bilo kod nas?
      Osoba koja bi upala u izopćenje, treba prvo zatražiti formalno povratak u Crkvu. Autoritet poslije odredi pokoru i provjeri da li su izvršeni uvjeti ponovnog primanja.
      Izopćio je je i Ivan Pavao II Lefebvrea, makar to bilo ipso facto, samim činom ređenja novih biskupa bez dopuštenja od Vatikana. Ako je taj čin svima poznat, izopćenje automatski vrijedi. Dokinuo ga je tim biskupima Benedikt XVI, makar je sve to malo čudno izgledalo.
      Čak je i Franjo izopćio, makar njegovo izopćenje, kao ono od Ivana Pavla II Lefebvreu, nije isto kao Castra, ili neke osobe koja abortira. Lefebvre je izjavio da to čini iz potreba očuvanja svetog reda. Bio je izopćen definitivno zbog njegove kritike Drugom Vatikanskom Saboru.
      Dok Franjo izopćuje talijanskog svećenika Minuttella, koji ga je javno nazvao heretikom. Ali Minuttella je zabrljao i u drugim stvarima. Dok Franjo ne izopćuje krivovjerne, naprotiv, dopušta im činiti što ih volja.

      Izbriši
    2. Potpada li ivan pavao drugi pod automatsku ekskomunikaciju zbog sluzenja u poganskim obredima u asizu? Kao i franjo?
      Potpadaju li ivan xxiii i pavao vi pod automatsku ekskomunikaciju zbog mijenjanja liturgije sto je zabranjeno na koncilu u trentu pod prijetnjom anateme?

      Izbriši
    3. Kad nemamo pravog Pape, nemamo ni pravog ni vrhovnog zakonodavstva na ovoj zemlji.
      To ne znači da ne možemo privatno zauzeti stav, i takvim ga čak i javno ispoljiti, o onome koji nevaljano sjedi na Svetoj Stolici. Hoću reći, ja ne vjerujem da su takvi Pape, i zbog toga ih ne slušam.
      Promjeniti liturgiju u bitnim stvarima je preteška stvar. Onaj koji se to usudio odgovarati će pred Bogom. (U slučaju Ivana XXIII, on uvodi spomen na Svetog Josipa u Kanonu; nešto što nikad prije nije bilo donešeno. Bilo je predloženo mislim 1815, ali je bilo i odbačeno. Samo po sebi ne izgleda da može učiniti misu nevaljanom samim tim umetanjem, ali ono što je on napravio jest da, ako se Kanon mogao taknuti, sve drugo može, što je uradio Pavao VI nakon njega.)
      Osobno mislim da će to morati odrediti pravi Papa ako ga opet budemo imali, dao Bog. Makar također mislim da je ovo vrijeme pred dolazak Antikrista. Ovo je potpuno nenormalno vrijeme, svi to možemo konstatirati. Ali koliko će trajati, to samo Bog zna. U međuvremenu moramo živjeti i vjerovati kao katolici, stoga odbacujem ono što nije takvo. Sveto Pismo govori kako će Gospodin Isus uništiti Protivnika. Kako će se sve odvijati u međuvremenu, to ne možemo znati. Samo moramo živjeti potpuno vjerno.

      Izbriši