nedjelja, 9. prosinca 2018.

Argument: strpi se, ovo će se riješiti s vremenom. Da, ali u dobro postavljenoj situaciji

Argument strpljenja za prevazilaženje ove žalosne situacije u Crkvi ispravan je kad imamo pravog Papu, makar bio i loš. Jer tada Bog dozvoljava da se rješe nepovoljne situacije preko žrtve i pokore, svetog života i strpljenja. Sv. Tereza je govorila "Strpljenje sve postiže, samo je Bog dosta".

Tako je, i nikako drugačije ako je tu pravi Vikar Kristov. Onda će Bog izvesti sve na dobro. To smo vidjeli u vrlo teškim prilikama u Crkvi, kada su na Svetoj Stolici sjedili moralno ne najbolje Pape. Ipak, oni sami znali su izabrati svete svećenike za mnoge dobre misije. Napr., u svjetovnošću zahvaćenim Rimom krajem XV i početkom XVI stoljeća, bili su slani u Ameriku i Aziju najsvetiji i najsposobniji redovnici i svećenici. Dok je Crkva cvjetala svecima silnim na riječi i djelu. Kroz cijeli srednji vijek Evropa se uspješno branila od islamske invazije, unatoč velikim žrtvama.

Međutim... ako tu Vikara nema... onda će Uzurpator vršiti svoj posao. Tako nepobitno. Njemu smetaju imalo konzervativni redovi, a ako se radilo o institucijama koje se opredijele tradicionalnu latinsku misu, taj "grijeh" je neoprostiv.

Takav je zadnji slučaj bio sa Familia Christi, institucijom koju je prije dvije godine podržao i obodrio u svom osnivanju sada umirovljeni biskup Luigi Negri. Toj vjerskoj obitelji od 15 svećenika i bogoslova naređeno je da ne govori misu pred vjernicima. Bačeni su negdje u zabit, stavljajući im na čelo novog starješinu koji ide protiv tradicionalnog katoličanstva i liturgije.



Prošlog srpnja bili su izbačeni iz svoje crkve u Ferrari od novog "naprednog" Nadbiskupa Perego unatoč protestima od stotina vjernika. Trenutačno su smješteni u drugu crkvu gdje ne mogu reći misu pred vjernicima. Bila im je obećana druga crkva... i na tome je ostalo.

[Ali tu je novi nadbiskup Ferrare, Gian Carlo Perego, kojemu je to toliko bitno da je odlučio izaći na protest protiv "tranhomofobije" u društvu poznate ferrarske lezbijke, Manuela Macario. Nije ih bilo ni za sliku, ali tu je nadbiskup, nasred trga da ga svi vide i da slika bude na svim portalima. To je glavni problem danas u svijetu, i pošteno je da se tome posveti vrijeme i pažnja.
 
A tko je Nadbiskup Perego? Tog biskupa stavio je Franjo umjesto konzervativnog Nadbiskupa Luigia Negri, dvije sekunde nakon njegovog odlaska u mirovinu. Svakako da je Franjo imao dobrih razloga za to: Mons. Negri je bio možda najkonzervativniji talijanski biskup, i velika oporba Franji i talijanskim političkim liberalima. ]

Još jedna institucija kojoj se režu krila. Taj je trend, i dan za danom pravac se ne napušta, već produbljuje.

Nitko ne će ništa da kaže... i on nastavlja svojim poslom.

Nema komentara:

Objavi komentar