četvrtak, 6. prosinca 2018.

Veza između Franje i Benedikta

Vratimo se prvo ponovno u mlađe dane. Barem ja se vratih kad sam razmišljao nakon zadnjeg članka o vezi između Benedikta i Franje, pade mi na pamet ono od Bilog Dugmeta "Ima neka tajna veza":



Tekst je:

Ima neka tajna veza
Za sve ljude zakon krut
Njome čovjek sebe veže
Kada bira sebi put

Sidro koje lađu čuva
Da ne bude buri plijen
Tone skupa sa tom lađom
Jer je ono dio nje

Ima neka tajna veza
Tajna veza za sve nas
Ima neka tajna veza
Tajna veza za sve nas


Jedan komentator pojasni:

Za one koji ne znaju. Muziku za ovu pesmu je komponovao Bregović,muzika je izvanredna. Ovu pesmu je napisao Duško Trifunović, inspirisan od strane jednog dokumentarnog filma koji je snimala televizija Sarajevo,bila je reč o najstarijem zatvorskom čuvaru koji je išao u penziju.Mislim da ga je malo dotakla sudbina tog čoveka koji je proveo ceo svoj radni vek čuvajući zatvor u koji su ulazile ubice,kriminalci,izdajnici,lopovi..Oni su svi ulazili izlazili posle od služenja kazne, samo je on tu ostajao duže od svih njih -> "Sidro koje lađu čuva da ne bude buri plen, tone skupa sa tom lađom jer je ono dio nje."

Svakako da postoji veze između svih nas. Jedna čista, prozirna, jasna i nimalo tajnovita:

Svakog čovjeka je Bog stvorio, svačija duša je izravno Božje djelo. Kod nekih ima još veća: ušli su u smrt Kristovu po krštenju te Duh Sveti prebiva u njima, ako ga ne otjeraju smrtnim grijehom. Zbog toga među članovima Katoličke Crkve postoji "Općinstvo svetih", preko koje zdravlje jednog uda pomaže zdravlju drugog; jednako kao što i trpljenje jednog dijela utječe na sve. Kao što i duše u Čistilištu mole za nas i mi trebamo za njih; kao što i građani Raja bdiju nad nama.

Veza ispjevana od Bebeka, jer je Rock and Roll stil, ima prizvuk nejasnoće, tumornosti i čak neke zebnje, slutnje i lošeg prizvuka: "sidro koje lađu čuva... tone skupa sa tom lađom jer je ono dio nje". Zlokoban prizvuk jer utapljanje se ne sviđa nikom. Nije to čista, pouzdana, kršćanska veza.

Niti veza između Franje i Benedikta nije čista. U zadnjem članku osvrnuli smo se na Benediktov tekst za koji mu nije briga za poreći ga:

"Interpretacija Kršćanstva, katolička i protestantska, obje, svaka na svom putu, su istinite u svom povijesnom trenutku. Istina postaje funkcija vremena. Vjernost istini od prije sastoji se, upravo, u njenom napuštanju i asimilaciji unutar istine koja vrijedi danas".

Govori o odnosu istine i vremena. Čekaj... gdje sam to prije čuo?

Tako je: u prvoj Franjinoj Enciklici, Lumen Fidei. Štoviše, to je Enciklika koju započinje Benedikt, i skoro cijelu je završi, a onda na kraju dovršava Franjo. I na koncu, u točci 57 izlazi sa svojim principom:

"Ne dopustimo da nam se oduzme nada, ne dozvolimo da je banaliziraju sa rješenjima i trenutačnim prijedlozima koji onemogućavaju put, koji 'sijeku' vrijeme, preobražavajući ga u prostor. Vrijeme je uvijek iznad (superiornije) prostora. Prostor kristalizira procese; vrijeme, naprotiv, projekcira prema budućnosti i potiče hodati u nadi (LF 57)".

"Vrijeme je iznad prostora". Znaš što je to? To je najobičnija glupost. Istina, koja je čvrsta i nepromjenjiva, označuje se sa "krutim prostorom". Ali treba biti podešeno vremenu. Ako danas nešto ne može biti prihvaćeno, biti će sutra. Strpljenje, sve ćemo mi to u svoje vrijeme promijeniti! Ono što danas nije, bit će sutra... polako! Smisao je vrlo blizak pojmu "istine u funkciji vremena". I tako u istoj enciklici nalazimo Franjinu misao koja je u skladu i kontinuitetu sa Ratzingerovom.

Poslije, Franjo će u Evangelii Gaudium ponovno nastupiti sa istim principom (br. 222):

"Postoji bipolarna tenzija između punine i limesa (granice). Punina izaziva volju za posjedovanjem svega i limes je zid koji je ispred nas. "Vrijeme", razmatrano u širokom smislu, odnosi se na puninu kao izraz horizonta koji se otvara pred nama, i trenutak je izraz granice koja se živi u omeđenom prostoru. Građani (opaska: je li Franjo Papa koji govori vjernicima, ili neka vrsta Roberspierra?) žive svoju napetost između sprege trenutka i svjetla vremena, većeg horizonta, utopije koja nam otvara budućnost kao zadnji razlog koji nas privlači. Odavde proizlazi prvi princip za napredak u izgradnji jednog naroda: vrijeme je superiornije od prostora".

Tipični modernistički govor. Kaže ti: Gledaj kako sam pametan!... dok govori teške i grube gluposti.

Ali Franček, neki te kužimo, ne muči se. U idućoj točci kaže:

"Dati prioritet vremenu znači zauzeti se više inicijacijom procesa više nego posjedovati prostore".

Dakle, "ne posjeduj prostor", tj. istinu. Istina nije bitna, već "proces". A proces ide od jedne stvarnosti do druge... a ako ta zadnja stvarnost proturječi prethodno postavljenoj istini... zaboravi istinu, prevaziđena je.

Tako ćemo moći doći do novih pastoralnih situacija u kojima istina više ne će biti bitna. Ne muči se.

Da bi se ovo svarilo malo bolje, "superiornost vremena" je praćena još drugim trima principima:

a) jedinstvo je važnije od konflikta; b) realnost je važnija od ideje; c) cjelina je superiornija od dijela.

a) Ako neko i od najviših crkvenih članova baljezga, ne brini se. Preko svega treba prijeći u cilju očuvanja "jedinstva". Svakako i preko istine.

b) Zbog određenih pastoralnih situacija, makar i neregularnih, treba žrtvovati puno toga. Ako treba i Zapovijedi. Amoris Laetitia.

c) Slično kao u a).

Broj komentara: 8:

  1. A veza izmedju Benedikta , Franje i Kurecica. Jedini hrvatski svecenik ovlasten za sluziti TLM u raljama gej sex skandala. Tradicionalisti sute kao da se nista ne desava.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete li pojasniti? O tim stvarima treba biti dobro potkrijepljen.

      Izbriši
    2. Pune su novine kako je precasni Kurecic htio iskoristiti slikara Marina Sovara kojeg je namamio da mu sasije misnicu. Isti je Kurecic imenovan od k Bozanica da se brine za vjernike koji slave misu po posebnom obliku. Ima jos putra na glavi . Uglavnom ne ostajte sami sa svecenikom ni u ispovjedaonici. Homo mafija je svugdje u crkvi i vise ne vjerujte nikom.
      Robelar

      Izbriši
  2. Treba paxiti ako je svjedocanstvo samo jedne osobe. Pogledati ću.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Radi se o optužbi jedne odrasle osobe.
      Stvari treba provjeriti, na osnovu svjedočanstva jednog ne može se ništa.
      Svakako, ako postoji optužba, treba se pripaziti na optuženog.
      Mene interesira vjera i vjerski stavovi koji su notorni. Odatle sve proizlazi.

      Izbriši
  3. Van Noort je napisao:

    "ED-ovac Kurečić je ... izvanrednih oblika koji unajmljuje slikara da mu skroji misnicu. Bizarno i bolesno do daske! Ništa čudno od Bozanića. Cijeli ED ima teološko ... poziciju prema papinstvu i zbog toga su postavljeni kako bi umanjivali štetu ako se koji vjernik zasiti GMO plodova lažnog koncila. Onda krene potraga za "koncilskom Tradicijom" umjesto za pravovjerjem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo jos jedne sablazni. Gospodja Martinovic u samostani Sv. Frane odrzala newage predavanje o istocnjackoj duhovnosti koju prakticira. Sad se pravdaju da nisu znali sto ce govoriti. Jadna i crva i njeni sluzbenici kojima jedna razvedena pevaljka drzi duhovne obnove. Valjda svecenici i casne nemaju vremena od hodanja po shoping centrima i druzzenja sa svijetom .
      Robelar

      Izbriši
  4. Revolucija drugovatikanskog jede svoju djecu. Koje licemjerje kad je sluzena prva TLM na Mirogoju uz pompu , TV i novinare , uz naglasak kako se kardinal brine za vjernike koji misu slave po izvanrednom obredu. Onda jos posalje ovakvog svecenika koji li ironije , sa naslovom precasni.Ekumenistu i prebendara. Prava je istina nesto drugo jer ta crkva uopce nije u vlasnistvu Kaptola nego grada Zagreba i bilo je govora da bi FSSPX mogao koristiti istu. Kazu nije kriv dok mu se ne dokaze krivnja, a to je skoro pa nemoguce jer svedoka nema. Kaptol se bas ne trga razrijesiti stvar da se ne pokrene lavina. Dugo sam odbijao bilo kakvu primisao o svecenicima da su takvi , a sad vise ne vjerujem ni jednom i ne bi svoje dijete pustio ni blizu. Eto vam vas modernizam.
    Sodoma i Gomora, upiru prste u odnose muza i zene u braku i maltene odlucuju kolko ce djece i kad imati , a sami su puni bluda i opacine. Pjevaju svoju mantru tko sam ja da sudim, a ne znaju da time potpisuju sami sebi presudu.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši