četvrtak, 13. prosinca 2018.

Od prvog sedevakantnog svećenika, pa do sada

Prvi poznati katolički svećenik koji je javno zanijekao da je Pavao VI (na Svetoj Stolici od 1963 do 78) pravi Papa, bio je meksički svećenik i teolog Joaquín Sáenz y Arriaga. Duhom čvrsto prionutim uz Kristerose, katoličku vojsku običnog puka koja se pobunila protiv pokušaja zatora Katoličke Crkve u Meskiku od strane masonske vlade dvadesetih godina prošlog stoljeća, uvidio je pokušaj zlokobnog ubrizgavanja u Katoličku Crkvu poduzetim kroz i poslije Drugog Vatikanskog Sabora.


Dolazi do zaključka da Bog ne može htjeti takvo nametanje prividno iz same Crkve, sve uz dozvolu i htjenje "Pape". Sveta Stolica je zauzeta, dakle, uljezom. Svoje zaključke iznosi u knjigama "Nova montinijeva crkva" (1971), i "Sede Vacante: Pavao VI nije legitimni Papa (1973). Također je započeo inicijative organiziranja otpora katolika koji su htjeli očuvati Tradiciju i pravovjerje, odbacujući strani nauk Drugog Vatikanskog.

Aktivnosti zbog kojih je bio izopćen od meksičkog Kardinala Mirande. Tom prilikom jedan njegov suradnik, Vlč  Moisés Carmona (kasnije zaređen biskup bez dopuštenja Pavla VI), izjavljuje: "Izopćili su Vas zbog vjernosti Kristu, njegovom nauku, njegovoj Crkvi. Blaženo izopćenje! Ako je zbog toga, neka dođu na mene sva izopćenja".

[Poljski svećenik Raphael Trytek, napustio Bratovštinu Sv. Pija X 2006, prihvaćajući sedevakantnu poziciju. Zbog ovakvih slučajeva stranice i blogovi Bratovštine vrlo su nepopustljivi prema komentarima katolika koji ne priznaju njihovu poziciju. Dolje, krizma u kapelici u Krakovu gdje administrira sakramente.]



Tri dana prije smrti 1976, Vlč. Sáenz y Arriaga piše u svom zadnjem testamentu: "Moj život i sve moje najdraže žrtvujem za Krista, za njegovu Crkvu, za Papinstvo", i nadodaje: "Neka zadnji povik moje duše bude onaj Meksičkih mučenika - Živio Krist Kralj! Živjela Gospa Guadalupanska!"

Tako je počeo otpor katolika koji nisu htjeli prihvatiti nekatoličko nametanje Drugog Vatikanskog. Često nazivano "sedevakantizam", od "Sede Vacante", Prazna Stolica. Tada je počeo jedan svećenik koji nije mogao prihvatiti laž i radije je htio podnijeti prezir i "izopćenje" nego nazvati bijelim ono što je crno.

Danas ovaj otpor uzima sve više maha, posebno u USA, Meskiku u obje Amerike, kao i u Evropi i drugim djelovima svijeta. Mislim da ima kojih pedeset sedevakantnih biskupa, uz bogoslovije, crkve i kapelice izgrađene sve nanovo od katoličkih istomišljenika. Ima ih čujem i u Rusiji; u vrijeme SSSR biskupska ređenja bila su tajna zbog sigurnosti. Neki od svećenika i možda biskupa te linije (katolici) su oni koji ne prihvaćaju moderna zastranjenja.

U ovom razmišljanju bitno je ovo: nisu mogli sve uništiti, niti slomiti ruku svakome. Uvijek će biti onih koji će sve podnijeti za ostati vjerni istoj nepromjenjivoj katoličkoj vjeri od uvijek. Ta nepromjenjiva vjera mora ostati na licu zemlje dok se Krist ponovno ne vrati.

Nema komentara:

Objavi komentar