četvrtak, 19. travnja 2018.

Klasični primjer Franjinih taktika: pitanje o pričesti protestanata u Njemačkoj

Nekima ličim na Žalosnu Sovu, znam, ali moramo naprijed sviđalo se ili ne.




Ovakav je bio redoslijed događaja.

Prvo Biskupska Konferencija Njemačke odluči - glasovanjem većine - da se dopusti pričest protestantskim supružnicima katolika. To je već odavno - decenijama - praksa u Njemačkoj. Stoga takvo glasovanje je bilo tek svršeni čin, tek marketing ili jednostavno šminka.

Onda sedam biskupa koji su glasovali suprotno odluči zatražiti od Rima, bolje reći od Kongregacije za Nauk Vjere da odgovori na to pitanje: mogu li doista protestantski supružnici katolika primiti pričest.

Prije jedan dan stiže odgovor: ne mogu. Euforija u konzervativnim redovima. Mislio sam čak napisati par redova upozoravajući da je to odobrenje tek taktika. Franjo nekad zna napraviti kakav vid "ustupka", da bi pripremio teren za još dublji i snažniji napad. Naime, krajem ove godine priprema se sinoda o jednoj vrsti đakonica. Ne bi bile đakonice, ali bi bile: izgleda da će moći čak i dati propovijed. U Hercegovini ne će, ali hoće nakon par desetljeća, kao što i u Crkvi na Kamenu dolazi pričest na ruku nakon dobrih godina takve prakse zapadnije.

Ali mislim, naljutiće se neki previše, pa već ćemo o tom potom malo mirnije.

Kad, eto ga na: samo dan nakon te vijesti evo nove: Njemačka Biskupska Konferencija niječe da im je Franjo stavio veto na njihovu nakanu.


Što imamo na koncu: nek svak radi što hoće, a ja sam eto kao nešto rekao. Rekao sam i jedno i drugo, pa nek svak uzme što mu paše. Tako kola idu nizbrdo po predviđenom planu.

Mogli bismo komentirati još par stvari. Navodni kolovođa ovih sedmoro biskupa bio bi Nadbiskup i Kardinal Rainer Woelki. U svoje vrijeme zastupao je "jednakost" gledi hetero i homoseksualnih relacija. Dakle, "naprednjak".

Žalosna Sova će reći da je malo sumnjivo da upravo ovakav biskup predvodi podnošenje pitanja Kongregaciji za Nauk Vjere, i da odgovor stigne tako brzo. A onda opet iza toga nijekanje.

Još, jedan od potpisnika pitanja bio je i konzervativni biskup Stefan Oster




Ovdje u šorcu u hodočašću Bavarskom svetištu Altötting.



A Franjo, kakvi su njegovi stavovi? U više navrata izrazio je svoje "razumjevanje" za takvu praksu, kao što detaljno navodi Steve Skojec.

Ovako dakle: Bergoglio nahuška; onda njegovi pređu u izvršenje. Daje se nekakav utisak naivnim da ima nekog kriterija ovom ili onom deklaracijom. I na koncu konca dolazi opovrgavanje. De facto opovrgavanje. A je li "zvanično"?

U praksi biti će dozvoljeno kako god. I koncilski brod nakanski će biti gurnut u dubine, sve više izbušen. Njegovo provocirano potapanje koristiti će se kao izgovor za nove (najnovije) užasavajuće eksperimente.

Vjernici će biti kao žaba koja se polako kuva prvo u toploj, a onda u kipućoj vodi. Tako da, a da i ne bude skoro toga svjesna, tek možda kroz maglu, biti će skuhana.

I to je razlog zašto Žalosna Sova pritišće u alarmno dugme da se probudiš, i baš ga briga za nadimak.



3 komentara:

  1. Nitko nije kriv što je rođen druge vjere. Nitko nije mogao birati kakav će se roditi , boju kose , očiju , visinu , spol , Milost je što smo tu gdje jesmo , ali mnogi ne surađuju sa milošću koja nam je dana. Nisu mogli birati prije rođenja , ali mogu poslije. Opet im treba netko navjestiti spasenje i protumačiti. Ako se tvrdi da su sve vjere iste i da će se svi spasiti , onda nema potrebe za evangelizaciju. Ostani tu gdje jesi. Svećenici se ponašaju kao da više ne treba ići po svem svijetu i propovijedati Evanđelje na spas i obraćenje duša. Svjedoci smo da ne treba ići daleko jer posla najviše ima doma. Konkretan primjer kad i dovedeš nekog tko bi se htio vratiti u krilo Rimokatoličke crkve , svećenici se ili boje ,ili neće ,ili ne znaju kako. Zašto bi jedan protestant išta mijenjao kad mu je sve isto.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Nedavno je papa navodno izjavio da duše koje nisu u miru s Bogom ne idu u Pakao nego jednostavno nestaju. Poslije toga u susretu sa onim rasplakanim dječakom tvrdi da duša njegovog tate ateista nije nestala . Kako to?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dati ću odgovor u idućem članku. Bitno je: jer Bergoglio ne može biti Papa, i zbog toga tako govori.

      Izbriši