četvrtak, 12. travnja 2018.

Dva bitna citata Sv. Belarmina o "heretičnom Papi"; konstante greške Roberta De Mattei

Značajno je kako se u našem vremenu navodno može govoriti i pisati o svemu, ali ne o bitnom. Vidimo to na tolikim primjerima "politično korektnog" mišljenja. Tu se se današnja demokracija pokazuje istinskom kćeri iste majke koja je rodila i komunizam i njihovu "moralnu podobnost".

Danas, npr., ne možete javno govoriti o Islamu i Muhamedu, teorijskoj osnovi njihovog nasilja; prije nego što i izgovoriš bio bi neutraliziran od onih koji vladaju, još i prije od džihadista. Ako s druge strane demokracija dadne kao rezultat Orbana ili Putina, onda su ksenofobi, rasisti i negacionisti slobode koji tako glasuju. Zar se nismo dogovorili da je demokracija nešto "najljepše"! Da, odavno znamo da je to samo izgovor za masovno porobljavanje duša, za bit međunarodnog komunizma. Ne želiš li rodnu ideologiju, onda si homofob pa i čak homofobna država, itd.

Na žalost, danas se slično događa i u Crkvi; bolje reći među njenim vanjskim predstavnicima. O sveme se može govoriti, sa svima se može govoriti i ako su takvi kao Scalfari ili drugi nevjernici, još bolje. Ali za čovjeka koji bi htio po katolički razmisliti, nema slobode. Ne dozvoljavaju ti da javno makar staviš Franju pod upitnik: postaješ državni neprijatelj br. 1. Zar nije ovo sumnjivo, zar ne dokazuje ovo dosta toga?

A s druge strane, i paradoksalno za ove "ljubitelje i promicatelje slobode", u srednjem vijeku u mahu kršćanskog imperija onda se upravo dozvoljavalo govoriti i o stvarima poput ove: kako znamo da je netko tko sjedi na Petrovoj Stolici doista i Papa? Drugim riječima, onda je doista postojala cenzura, ali cenzura loših stvari. Danas postoji cenzura za logične stavove; pravovaljane i pravovjerske stavove, dok se pušta sloboda za svakojake hereze i krive nauke i prakse.




Prethodnim pitanjem bavilo se dosta srednjovjekovnih teologa. Postojao je i realni razlog za to: u XVI nadolazi najezda protestantizma. Može li se dogoditi da neki makar i Luterov simpatizer dođe do Svete Stolice? I slično. Papa Pavao IV je odgovorio magisterijalno na ovo pitanje bulom Cum ex apostolatus officio, 1559. U njoj stavlja do znanja da heretik ili onaj koji bi promicao herezu prije izabranja za Papu, nije valjani Papa, i da njegovo izabranje ne vrijedi. Odjek ove bule nalazi se u Kanonskom Pravu iz 1917 gdje jasno stoji da heretik ne može imati bilo koje crkveno dostojanstvo. 

Docnije, crkveni naučitelj Sv. Robert Belarmin podrobno se posvećuje i ovom pitanju, i izlaže svoje učenje u knjizi "De Romano Pontifice". Ukratko, i u bitnom s obzirom na ono što nas zanima: Belarmin razlikuje stav prema pravom Papi, ali koji bi u konkretnom slučaju davao moralno neispravne naredbe za njihovo izvršenje, od stava prema "heretičnom papi" koji u stvari ne bio bio Papa. Prvi citat je slijedeći:

Sv. Robert Belarmin, "De Romano Pontifice", knjiga II, gl. 29:




"Kao što je dopušteno oduprijeti se Pontifeksu (Papi) koji napada tijelo, također je dopušteno oduprijeti se onome koji napada duše ili razara javni red ili, iznad svega, kojem nastoji uništiti Crkvu. Kažem da je dopušteno oduprijeti se takvom ne čineći ono što zapovijeda i neomogućavajući izvršenje njegove volje. Nije došupteno, ipak, suditi ga, kazniti ga ili smjeniti ga".

Dok je drugi citat iz narednog poglavlja:

"Papa koji se pokaže notorni heretik, samim tim činom (per se) prestaje biti Papa i glava, kao što prestaje biti kršćanin i član Crkve. Prema tome, on može biti suđen i kažnjen od Crkve. Ovo je učenje svih crkvenih Otaca, koji su tumačili da notorni heretici gube automatski (momentalno, odmah) svaku jurisdikciju."

Trebamo shvatiti ovo: Papa nije bezgriješan u svojim moralnim činima, jer tada ne bi mogao raspolagati svojom slobodnom voljom. Papa ostaje grešnik i njegove naredbe u upravljanju Crkvom, budući se odnose ne na nauk već na izvršenje određenih naredbi koje se odnose na momentalne i vremenite stvari, nisu garantirane nepogriješivošću. Papa ne može npr. zapovijediti vam da ukradete novac i da ga donesete u crkvu. Ili bilo koje drugo nemoralno djelo. Možete ga ne poslušati; možete učiniti da se njegova naredba ne izvrši jer je loša, ali ono što ne možete učiniti jest suditi ili kazniti Papu jer njega samo Bog može suditi i kazniti. Jer njegovo autoritet dolazi od Boga, i Bog će ga kazniti, i teško, ako ga zloupotrebljava. Dozvoljeno je oprijeti se njegovim naredbama ako nisu dobre (ne možeš slušati a da te savjest optužuje), ali on ne gubi svoj autoritet donošenjem moralno loše naredbe.

Ali sa naukom je drugačije. Ako netko što sjedi na Petrovoj Stolici naučava neispravan nauk, to je zato jer nije Papa, i onda može biti suđen od Crkve.

Jako je za potcrtati da ovaj dio Belarminovog učenja konstantno se zaobilazi iz tkzv. sektora koji "priznaju Papu i istom se opiru", kao što je poseban slučaj kod Bratovištine FSSPX i s njima uvezanim ličnostima, poput nedavnog nagovora povijesničara Roberto De Mattei, čije je nastupanje u Illinoisu, na poziv Catholic Family News, "Tu es Petrus: istinska pobožnost prema Stolici Svetog Petra", i potaklo ovaj članak. On uopće ne donosi drugi citat koji smo naveli. Podrobno i na akademski način o ovom pitanju pisao je sedevakantni svećenik Vlč. Anthony Cekada još 2004 (kao i prije nekoliko sati Novus Ordo Watch, ponukan praktično istom zgodom kao i ja). 

Ali upravo ovaj drugi citan Sv. Belarmina daje objašnjenje i tragediju svega ovog čega smo svjedoci: priznaje se netko tko čini ogromno zlo Crkvi i katolicima, a kako znamo i cijelom svijetu zbog njegove izrazito prosionističke politike ostavljajući dojam da se radi o jednom volonterskom sionističkom agentu smještenom na najopasnijem mogućem mjestu.

Koliko god on dalje nastavi, koliko god ga se dalje u biti podrži kao Roberto De Mattei, veća je nesreća za Crkvu.



3 komentara:

  1. To je zbilja fascinantno koliko neki obrazovani i informirani ljudi i pri tome tkz. specijalisti vatikanisti mogu duboko da zabiju glavu u zemlju ili da se bezobrazno prave naivni i vrte li vrte njihove r&r baljezgarije.
    Sve mogu da shvate ali da neprijatelj Božji ne može biti Božji zastupnik ma Zemlji e to nikako neće da shvate (ili ne mogu ako su bolesni). Zna li netko koja je to boleština? Je li to idolopoklonstvo - papolatrija? Ako jeste onda je to gadna duhovna boleština koja razum muti.

    V.I.K.

    OdgovoriIzbriši
  2. I VIDJEH U NOĆNOM VIĐENJU
    22.) ANTIKRIST I SVEĆENICI......23.7.1943.
    Govori ISUS
    ..........Kada bude došlo vrijeme, mnoge će zvijezde Lucifer odvući svojim repom, jer da bi pobijedio, potrebno mu je umanjiti svjetla duša.
    To će se moći dogoditi, jer će ne samo laici nego i svećenici gubiti, i sve više gubiti, onu čvrstoću vjere, ljubavi, snage, čistoće, otcijepljenosti od zamamnosti i zavođenja svijeta, nužnih da bi se ostalo u orbiti svjetlosti Božje.
    Shvaćaš li, koje su to zvijezde o kojima govorim?
    ........To su oni koje sam Ja nazvao solju zemlje i svjetlom svijeta: MOJI SVEĆENICI.
    ........NASTOJANJE IZOŠTRENE ZLOĆE SOTONINE JE UGASITI, ISPREVRNUVŠI IH, OVE SVJETNJAKE KOJI SU OČI ŠTO ODRAZUJU MOJE SVJETLO NA MNOŠTVA.
    ......Ako uz toliku svjetlost koju još svećenička Crkva ižaruje, duše se sve više strmoglavljuju u tmine, može se nazrijeti koje će tek tmine pritisnuti mnoštva, kada se mnoge zvijezde budu ugasile na mojemu nebu.
    .......SOTONA TO ZNA I SIJE SVOJE SJEME DA PRIPRAVI SLABOĆU SVEĆENIKA, DA BI IH TAKO MOGAO LAKO UVALITI U GRIJEH , NE TOLIKO GRIJEH SJETILA KOLIKO GRIJEH MISLI. U MENTALNOM KAOSU LAKO ĆE MU BITI IZAZVATI DUHOVNI KAOS. U DUHOVNOM ĆE KAOSU , PRED RJEČINOM PROGONSTVA, SLABI POČINJATI GRIJEH KUKAVIČLUKA, NIJEČUĆI VJERU.
    ........Crkva neće umrijeti, jer ću Ja biti s njom. ALI SPOZNAT ĆE ČASOVE TMINA I UŽASA SLIČNE ONIMA MOJE MUKE, UMNOŽENE U VREMENU, JER TAKO MORA BITI.
    .......TREBA TAKO BITI, DA CRKVA TRPI KAKO JE TRPIO I NJEZIN STVORITELJ, PRIJE NEGO LI UMRE DA USKRSNE U VJEČNOM OBLIKU.
    TREBA TAKO BITI DA CRKVA TRPI MNOGO DUŽE, JER CRKVA, U SVOJIM UDOVIMA, NIJE SAVRŠENA KAO NJEZIN STVORITELJ, I, AKO SAM JA TRPIO SATIMA, ONA TREBA TRPJETI SEDMICAMA I SEDMICAMA SATI.
    ........Kao što je nastajala, progonjena i hranjena nadnaravnom moći, u prvim vremenima i u najboljima svojim sinovima, tako će jednako biti s njom kada dođu posljednja vremena u kojima će postojati, izdržati, opirati se sotonskoj plimi s Antikristom...sa svojim najboljim sinovima.
    ........Bolna selekcija, ali pravedna.
    Logično je da se u jednom svijetu , u kojem će tolika duhovna svjetla biti ugašena, uspostavi, očevidno, kratkotrajno, ali užasno kraljevstvo Antikrista, rođenog od Sotone tako kako je Krist bio rođen od Oca. Krist, sin Očev, rođen od Ljubavi s Čistoćom....Antikrist, sin Sotone, rođen od Mržnje s trostrukom Nećistoćom.
    .......Poput maslina među žrvnjima tijeska, sinovi Kristovi će biti proganjani, stiješteni, smrvljeni od proždrljive Zvijeri.
    .......ALI NE PROGUTANI, JER KRV NEĆE DOPUSTITI DA SE ISKVARE U DUHU. Poput prvih, i posljednji će biti pokošeni kao rukoveti klasja u posljednjem progonu i zemlja će piti njihovu krv.
    .......ALI BLAŽENI U VIJEKE ONI KOJI ĆE SVOJOM USTRAJNOŠĆU UMRIJETI VJERNI GOSPODINU.
    ..
    DJEVICA DODAJE DA ONI (VJERNICI) KOJI NISU UTVRĐENI REDOVNO NA GOZBI JAGANJČEVOJ...NEĆE SMOĆI HRABROSTI I SNAGE SE ODRŽATI VJERNI BOGU....JER NEMAJU U SEBI KRISTOVE SNAGE! ZATO MOLI VJERNE DA SE REDOVNO SVAKI DAN PRIČEŠĆUJU, i često ispovjedaju... I MOLE KRUNICU...te traže JAKOST od Duha Svetoga.
    Marija Valtorta JF Kuhar!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sveti Robert Bellarmino je ovime jasninji da ne može biti jasniji. On je pisao za sve pape koje su trebale doći , koji jesu i koji su bili . Svakome će suditi Bog. I izabranom papi i onom tko ih je izabrao ako je znao da nisu katolici. Papi se možemo oduprijeti ne čineći ono što zapovijeda i neizvršavajući njegovu volju. Takvoga nije dopušteno suditi , kazniti , smijeniti. Ako se znalo za nekog da je heretik prije konklave nije mogao niti biti uvršten u izbor jer nije katolik. Upitnik je jesu li i oni koji su ga birali katolici ako su birali heretika.
    Citirat ću Preuzvišenog nadbiskupa Marcela Lefebvrea:
    ,,Mi želimo sačuvati neokrnjenu našu vjeru , posvema neokrnjenu. Budući da želimo sačuvati ovo jedinstvo vjere , ljudi koji gube vjeru , progone nas. To je današnja istinska situacija u kojoj se nalazimo. Tajanstvena situacija. Vjerojatno se sada nalazimo u situaciji koju je naša Gospa Fatimska nagovjestila u trećoj tajni. One koji žele ostati katolicima progone ljudi koji imaju vlast u Crkvi . ali se udaljuju od vjere. Budući da se udaljuju od vjere i nas bi htjeli povući. Mi smo im neposlušni jer ne želimo izgubiti vjeru. Poradi toga nas progone. Naš Gospodin je to nagovijestio. Bit će loših pastira. Ove loše pastire ne smijemo slijediti. Moramo slijediti dobre pastire. .."
    ,,... kada Papa govori nešto što je u skladu s tradicijom , mi ga slijedimo ; kada kaže nešto što je protivno našoj vjeri , ili potiče ili dopušta da se učini nešto što šteti našoj vjeri , onda ga ne možemo slijediti! Temeljni razlog za to je što su Crkva , Papa i hijerarhija u službi vjere. Oni ne stvaraju vjeru ; oni joj moraju služiti. Vjera se ne stvara , ona je nepromjenjiva , ona se prenosi. " ( odlično objašnjenje kad papa govori ex catedra)
    Robelar

    OdgovoriIzbriši