subota, 23. lipnja 2018.

Pravi kontekst zapovijedi Levitskog Zakonika o brizi o strancima

Komentirali smo manipulaciju evanđeoskog teksta od strane Kardinala Ravasi:



Zna se često također navoditi sljedeći tekst Levitskog Zakonika (19:33-24):

"Ako stranac boravi u zemlji kod vas, ne smijete ga ugnjetavati. Kao domaći iz vlastite sredine vaše neka vam bude stranac koji živi kod vas! Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Gospodin, Bog vaš."


Protumačimo malo ovaj tekst. Nikakve objekcije na pažnju prema strancu. Doista, Hrvati i svi ostali balkanski narodi imaju iskustva u radu u tuđim zemljama, znaju kako je biti stranac.

Ali imajmo u vidu bitnu stvar koju nas uči Sveto Pismo: strancu nije bilo dopušteno uvoditi svoje običaje u Izrael i kvariti i narušavati Savez koji je Bog bio sklopio sa Izraelcima, pripremajući put Božjem Mesiji, Isusu Kristu. Štoviše, veliki grijeh Salomona npr. bio je oženiti se sa faraonovom kćeri koja ga je uvela u poganske običaje i zarazila idolopoklonstvom i njega i dobar dio naroda.

Stranac dakle trebao je poštovati Zakon koji je Bog dao Izraelu, njegove običaje i njegov identitet.

Zaključak je dakle: Stranac nema pravo odvući zemlju i narod koji ga prima u poganstvo i nevjeru.

Bit ću vrlo kratak ovaj put. Mislim da ne treba ništa više reći, i da je stvar potpuno jasna.

Broj komentara: 7:

  1. Pišete - Stranac nema pravo odvući zemlju i narod koji ga prima u poganstvo i nevjeru. O kakvom poganstvu pričamo kad su i zemlje i narod u koje dolaze u većem poganstvu od njih. Jedino što trebaju paziti ovi što dolaze da ne odu iz zla u gore , tj. da se ne privikavaju na novo i moderno poganstvo koje će zateći . Trebamo vidjeti da je zlo na djelu i da kopira Boga. Bog pripušta i dozvoljava da se ovo događa , prvo da kazni narode koji su Ga izdali , i drugo da prokuša ono još malo vjernika što je ostalo. Sjetimo se što je rekao Izraelcima. Kad uđete u Obečanu zemlju kojom teče med i mljeko goni narod ispred sebe koji tamo zatekneš da se ne privikavaš na njihove zle običaje koji se gade Jahvi. Zato ih i Bog goni isred tebe. Neka ti se srce ne sažaljuje nad njima. Tako je i sad , samo što je ovo Božja kazna. Europa ne može biti poganija nego je i nek ovi što dolaze dobro paze da ne izgube ono još malo ljudskosti što su je donjeli sa sobom. Bogatima je bog bio novac i sjaj ovoga svijeta , a na kraju ostaju bez svega hraneći sami svoju propast. Zato Isus veli svi ćete propasti ako se ne obratite , i starosjedioci i pridošlice. Međutim sjekira je položena na korijen i vrijeme odmazde je započelo jer je vrijeme popravka iscurilo. Šta to može jedna Njemačka , Irska , Island , Engleska pružiti kad su i sami spasili tijelo svoje a izgubili dušu. To čeka i ove jadnike i sve koji traže bogatstvo a ne Boga. Ne boje se ovi starosjedioci da će im muslimani oteti Isusa kad Ga ionako nemaju nego boga bogatstva tj. moderni bogati poganizam istisnuti siromašnim. Što reči za nas u cijeloj ovoj priči. Predziđe krščanstva . Kojeg kad je Europa rakla već prije protestantizmom svoje ne. Nema više ni predziđa ni onog iza zida . Ostalo je još svega par razrušenih utvrda koje odoljevaju i pružaju otpor dok ne dođe Onaj koji treba doći u svojoj slavi i snazi pračen svojim anđelima. On je jedina svrha , sredstvo , nagrada i cilj onih koji Ga iskreno iščekuju. On će prepoznati svoje jer ih i sad poznaje i oni poznaju Njega.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ali plaćaju cijenu mnogi nevini, i potrebno je osvjetljivati savjesti.
      Svakako ako se ljudi ne trznu, propasti će.
      Ali bolje da se Evropa probodi dok je još Evropa, nego da osvane u Pakistanu.

      Izbriši
  2. Mislite li da su oni na koje se srušila kula u Sioli bili najgrešniji u Izraelu , ili oni kojih je Pilat pomiješao krv na žrtveniku' Ne , nego kažem vam svi ćete tako propasti ako se ne obratite. To su riječi našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Pošto vidimo da se niti emigranti ni ovi koji ih primaju e mosle obratiti nego jedni druge privesti na svoj put propasti , ne preostaje nam nego vjerovati Isusovim riječima da će sigurno propasti. Pišete da plačaju cijenu mnogi nevini i da se Evropa treba probuditi. Niti jednom nevinom neće propasti plača na onome svijetu , a niti je tko ikad završio greškom niti slučajno u Paklu. U to budite sigurni. Vrijeme za buđenje je prošlo . Ni onaj iz Evanđelja kome je rekao otac da ide u polje raditi , a ovaj pošto je rekao da neće ipak ode , nije imao cijeli dan za promjenu svoje odluke.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I sta ti predlazes krscanskim muskarcima da sjede i cekaju kraj? Ne mislis li kako je duznost svakog krscanskog muskarca borba za krscanski indentitet svog naroda ako radi icega onda radi svoje djece koja ce u tom buducem drustvu zivjeti?

      Izbriši
    2. Ne znam kog ti još u Europi smatraš krščanima. Ako pod tim smatraš protestante onda nemamo o čemu raspravljati. Oni koji su se odrekli unijeti u ustav da je ta ista Europa izgrađena na kršćanskim temeljima. Ili možda one koji rasprodaju crkve pa ih pretvaraju u hotele i kockarnice. Ili možda one koji služe nakaradne mise za cucke i istospolne. Ili možda krščansku Italiju koja promovira zloduha asiza. Ili one koji legalno ubijaju nerođene i svoje starce pa poslije pričaju o milosrđu i stanu prvi u red za pričest na ruku. Strašnih li kršćanskih muževa koji se ni prekrižiti ne znaju.
      Robelar

      Izbriši
    3. Robelar, jeste li Vi kršćanin? Onda, borite se. Nek Vas probiju bajonetom, ali ne predajte se ni mrtvi.
      Takav mentalitet širite oko sebe.

      Izbriši
    4. Znam da je skup ali probajte nabaviti hrvatski martirologij dvadesetog stoljeća od pok. don A. Bakovića. Sumnjam da su znali unaprijed da će tako završiti i prizivali mučeništvo , a opet su u danom trenutku dobili snagu od Boga . Onaj tko je Bogu vjeran i tko prihvaća Božju volju kao svoju tom je Bog pomočnik i spasenje. Primjera imamo u proroku Jeremiji , Josipu, Danijelu... koji su i u poganskom okruženju ostali pravovjerni .
      Robelar

      Izbriši