petak, 26. siječnja 2018.

Priprema li Bergoglio svećenicima obaveznu deklaraciju prihvaćanja njegovog "magisterija"?

Italijanski blog Anonimi della Croce upozorava prije par dana da Bergoglio priprema za nekoliko mjeseci "svečani čin vjernosti 'Papi' (to jest Bergogliu) i njegovom magisteriju". Tekst bi bio u fazi pripreme, i trebati će ga javno i svečano prihvatiti sav svećenički stalež od đakona do kardinala. Urednici bloga (par anonimnih svećenika - nisu tradicionalisti, već koncilski konzervativci; dakle kao izvjesni svećenici po našim župama koji su "zvanično" formalni i sa Franjom, ali ako ga se spomene počinju štucati) također misle da će to biti početak šizme o kojoj se govori ima par godina i stvar ide in crescendo. Jer, kažu, ne će svi svećenici to potpisati.

Sad ćemo malo stati na loptu. Osobno mislim da je previše očekivati od Bergoglia napraviti tako nespretan potez. Njegovo nije udarac šakom, već gušenje u zatvorenoj sobi. Kad nestane kisika, neprimjetno će doći do fatalnog raspleta; onda će se leš iznijeti kao normalna stvar. Bergoglio traži i promovira sve veći broj svojih pristalica: zaređuje nove biskupe i kardinale koji idu njegovom linijom, kažnjava tradicionaliste i konzervativce i malo po malo ali sigurno osigurava teren. Ovih pet godina njegove nevlade govore o tome. Otpor se guši, ima gunđanja ali sve ostaje na tome.

Ipak, Bergogliu to može izgledati previše sporo. Možda je tu mogućnost da napravi krivi korak. Možda se desi kao kad je Gospodin "otvrdnuo srce faraonu", i ovaj se dao u drski progon prema izraelcima. Postaće plijen svoje vlastite mahnitosti, učiniti će da ga Božja ruka silno skrši, a mogao je proći bez toga. Može se desiti da Bog zbuni protivnike Božje i ovi naprave grešku u koracima, da bi Božja milost bila očita i da se ljudi obrate.

Anonimi della Croce smatraju ovu vijest zabrinjavajućom; naprotiv, ja je smatram ukoliko se stvarno dogodi, vrlo povoljnom: omogućiti će mnogima probuditi se iz more, odbaciti od sebe ovu vrstu čarolije kojom su omamljeni.

Vidjećemo.

Ide u prilog predviđanjima ovog bloga (Anonimi della Croce) da su već pogodili par stvari. Navodno, iznose vijesti koje im njihov "izvor", donosi iz samog Vatikana jer je navodno tamo dobro smješten i ima dobre veze. Primjer jednog takvog "procurivanja" informacija jesu vijesti o pripremama za uvođenje "đakonica", tj. žena koje bi imale neki "red" đakona. To se ne može dogiditi nikad u Crkvi jer je đakonat prvi stupanj svećeništva ontološki vezan za muški spol prema Kristovoj odredbi.

Ipak, Bergoglia i njegove nemoj učiti lukavosti. Oni znaju kako pripremiti teren za sve što oni hoće provesti. Druga je stvar da to Bog dopusti, ali oni nastoje, i među svojima to plasiraju.

Naime, bila je riječ o lansiranju žena koje bi bile neka vrsta "župnika" (ne znam koju bih riječ upotrijebio za "ženu-župnika", jer nikad nije bilo ni potrebe za nečim takvim). To je već spomenuti blog najavio da će biti "pušteno u opticaj" u kakvoj Bergogliu prijateljskoj biskupiji. To treba poslužiti za primjer za oponašanje. Nakon što se praksa ustali, dolazi "formalno priznanje nečeg što već postoji u praksi".

E pa, to se zbilja dogodilo: u Austriji, u župi Djeteta Isusa (Steyr), počela je djelovati prva "žena-župnik", gđa Sissy Kamptner:



Ona ne služi misu, već nešto drugo, neku vrstu "službe riječi", u kojoj ona svakako propovijeda. Za reći misu dolazi neki svećenik i slavi misu ne zna se dobro kada, jer se na župnom listu ne naznačava kada je baš misa, i što je to što radi Sissy, već dvoznačno se spominju "nedeljne službe".

Anonimi nadalje navode da je posjeta Čileu ubrzala pripremanje ovog nametanja: Bergoglio je očito lažno popularan. Popularan je među ljevičarima i liberalima, ali katolici sve manje idu na misu. Svakako, njegovi ljevičari također ne će ni pristupiti. Prisustvovanje na organiziranim misama u Čileu bila su ispod svakog minimuma:

[Playa Lobito (Plaža Lobito - Vučić), jedva 20% od predviđenog. Ispod, okupljeni vjernici pred Bazilikom Gospe Karmelske u Santiago, Chile. Slična situacija. Slušati Franju je smrtno dosadno. Ako uz to uzmeš u obzir da je ne čuti ga - nemaš li antitijela - opasno za zdravlje, čak i tjelesno, da ne govorimo o duhovnom, logičan rezultat]


Onda, ono o "spontanom vjenčanju" koje je tako slatko i nježno pripremio Jorge u avionu, ispade da nije baš tako spontano. Bolje reći, nije nikako. Naime, Carlos Ciuffardi i Paula Podest, informira La Tercera de Chile, još 11 siječnja su znali da će ići u istom avionu sa Bergogliom, i već su tada izrazili želju da ih baš gore vjenča Jorge.


Vidiš kako fino. I Jorge izletio sa svojom "spontanošću" da šegu zbijaju sa njim.

Da skratimo. Pa kažu naljutio se pa bi on sad da presječe zdravo za gotovo sve moguće otpore i hajde, "potpiši da me slušaš". I ko ne će, ima sikter, suspenzija a divinis.

Još par riječi o procurivanju vijesti. Tu metodu koriste sve vlade i moćnici. Oni dopuste da netko njima blizu pusti kakvu vijest. Mogu to koristiti iz dva razloga: 

1. Da navedu na pogrešno mišljenje o planovima koji se pripremaju, i tako navedu svoje protivnike na pogrešan korak u kojem će ih uhvatiti i istrijebiti.

2. Radi se o balonu sondi za ispitivanje mnijenja. Hoće vidjeti kolike su reakcije na moguće poteze. Ako nema previše buke, poduzimaju korak.

3. I treći, dopušteno van kontrole: nekad im uopće nije ni briga što vijest procuri. To je kad se osjećaju posve sigurni u ono što čine.

Točka 2. danas se najviše primjenjuje. Uobičajen je način pripremanja javnog mijenja na buduće poteze. Za to obično služe javni mediji. Ne vjerujem da se ovdje radi o tome.

Metodu 1. koriste vrlo lukavi moćnici i upravitelji. Koristio ju je Omer Paša Latas u Bosni u ratu protiv bosanskih begova. Pustio bi glas da će prezimiti u Sarajevu, i vratio neke jedinice; onda bi se njegovi protivnici raspršili svaki u svoj posjed gdje bi ih poslije Omer pohvatao k'o piliće. Ovdje izgleda da se ne radi o tome. Bergoglio doista bi htio iznuditi njegovo prihvaćanje od strane onih koji su nezadovoljni s njim.

Prema tome, ako se doista bude tražio ovaj čin vjernosti, biti će to jer će se odlučiti za svaku drskost u postupcima. I upravo tada možda počini grešku.

Vidjeti ćemo. I provjeriti ćemo efektivno vijernost i predvidljivost izvora Anonimi della Croce.

2 komentara:

  1. Može: "žena-župnik" = župnica.

    K.K.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ili "žena-župnik" = bergoljica, zašto ne?
    Ako Bergoglio može biti "papa" - sve može pod kapom nebeskom.

    K.K.

    OdgovoriIzbriši