nedjelja, 14. siječnja 2018.

Kratki osvrt na hrvatsko izdanje "Pape Diktatora"

Slobodna Dalmacija prenosi članak iz Jutarnjeg Lista u vezi hrvatskog izdanja knjige "Papa Diktator" (osvrnuli smo se na tu sliku kad je izašla u originalu). To je možda prvi put da se tako opširno standardni mediji oslove na goruća pitanja o Franji, među nama Jorge Mario.



Ono što bi rekli, "počelo je" (i kod nas). Makar je novina kod hrvata ta što je vijest tretirana u općim medijima, dok je na Zapadu to dosta rijetkost. I, ako se tako nešto učini, onda su kritičari prikazani kao eksponenti "ekstremne desnice", "natražni", itd. Dakle, prikazane su kritike, ali kritičari su pokopani.

I kod nas su oba medija stavili Franji na neki način pohvalne slike. Slobodna ga prikazuje u ozbiljnom liku:



Jutarnji u dosta standardnom pristupu Franji, "narodu bliskom" i "simpatičnom":



Drugim riječima, ja (Slobodna i Jutarnji) se ograđujem od kritike, mi smo "pristojni dečki". Ali ipak prenose gorke kritike. To je kao kad ti se netko smijulji, a znaš da ti dobro ne traži. "Bace kamen, a sakriju ruku", ili "E evo ti sad!".

Međutim, ne ćemo se ovdje zadržati na prilikama, već ćemo brzo zaroniti u pravu srž stvari.

Najgore kritike u prema Franji u citarom članku mogu se kratko izraziti potcrtanim pojmom: "Papa - heretik". 

To je upravo ono čime se žestoko opirem i naglašavam da je nemoguće katoličkoj vjeri: Papa ne može biti heretik. Jer heretik otpada od vjere, niječe vjeru makar u nekim od njenih postavki, dok Papa treba utvrditi u vjeri, prema samom Kristovom obećanju.

Papa može biti, prema mišljenju mnogih crkvenih otaca i naučitelja, "skriveni heretik", to jest netko tko privatno nešto ne vjeruje kako je Bog objavio i kako bi trebao, ali to ničim ne ispoljava, niti traži od Crkve da se njegovo učenje slijedi.

Nije to slučaj kod Franje (pogledati oznaku "Franjo" na blogu), iz dva razloga:

1. Na osnovu svojih magisterijalnih dokumenata, zadnji od njih toliko tretirana Amoris Laetitia ali ne i jedini.

2. Njegova bitna i uska veza sa Drugim Vatikanskim Saborom. 

To je ono, ova druga točka, što on stalno protura i nalaže, ali tu odmah dolazimo do ogromnog problema prema kojem, još uvijek, velika većina u Crkvi čini poput prestrašenog noja koji zabija glavu u pijesak, pred veličinom pitanja koja je pred njima i kojem se ne usuđuju suprostaviti. (Pogledati oznaku Drugi Vatikanski Sabor na blogu). 

Stav, dakle, da Papa može biti heretik velika je šteta za vjeru Crkve. Znači zauzeti na neki način protestantski stav: "ja odlučujem koji ću nauk slijediti, od onih koje Papa nalaže". To je nemoguće, ponovili smo to mnogo puta na ovom mjestu.

Eto, uzmimo primjer iz ničeg drugog do iz naše bliske prošlosti. Kad je Kardinal Stepinac bio upitan na sudu (za nešto što su mu uzimali za zločin) zašto je surađivao sa ustaškim režimom i pristao da crkveni članovi budu prisutni na Saboru, on je odgovorio: "Jer je to od mene tražio Papa". Katolik ne može drugačije. Papa, dragi moji, nije mogao biti sa partizanima, niti sa SSSR. Nije bio ni sa anglosaksonima, tj. nije podržavao politiku vođenu iz loža, što je također očito. To mu se uzelo za "smrti grijeh", te ga je zapadna antikatolička propaganda nazvala "Hitlerovim Papom". Papa nije bio Hitlerov, već nije bio sa masonima ni njihovom braćom komunistima. Htio je da se drugi režimi usklade sa kršćanskom idejom i provode je u praksu. Zato je i Pio XI upozorio svu Crkvu protiv nacizma u enciklici "Mit brennender sorge" (još 1937), u vrijeme kad je Hitler bio predložen za Nobelovu nagradu za mir. 



[Hitler na olimpijadi u Berlinu, 1936. Amerikanku Carla de Vries odvode od njega na silu jer ga je, neizdržavši više, htjela poljubiti]

Ipak, i njih je Papa pozivao pameti; slično je radio Stepinac u Hrvatskoj.



[Hitler okružen austrijskim obožavateljkama, 1939. Fotograf Hugo Jaeger]

To je jedan od razloga zašto je upravo u vrijeme Pija XII pripreman veliki udar na Katoličku Crkvu... i to iznutra! I znate što je to? To vam je kao slon u primaćoj sobi za koji se domaćin pravi ludim i kao da ga ne vidi, a on mu polupa sve živo čim se makne.

To vam je vrijeme nakon Pija XII i vrijeme Drugog Vatikanskog Sabora. 

Sad su isti potpisnici ovih pisama koji se upućuju Franji digli prašinu zbog nekatoličkog učenja pobudnice Amoris Laetitia. Ali gdje su bili ti isti prosvjeditelji kad je i sam Ratzinger odobrio, 1983, članke Kanonskog Prava za vrijeme Ivana Pavla II prema kojem u određenim situacijima i ne katolici mogu prostupiti pričesti. Naime, čl. 844.4 tvrdi doslovce

"Ukoliko postoji opasnost smrti, ili ako prema sudu nadležnog Biskupa ili Biskupske Konferencije postoji druga teška potreba, katolički ministri imaju ovlaštenje dati ove iste sakramente (opaska: misli se na pričest) također i drugim kršćanima koji nisu u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom, kada ovi ne mogu pristupiti ministrima svojih zajednica i zatraže to spontano, pod uvjetom da priznaju katoličku vjeru prema ovim sakramentima i budu dobro raspoloženi."

Samo katolik može primiti pričest u Katoličkoj Crkvi, jer pričesti se znači biti član te Crkve. Ili si katolik, ili nisi, nema trećeg. A prema ovome, ima i stogog i sto i prvog. I to je navedeno u najslužbenijem Katoličkom dokumentu kakav je Kanonsko Pravo. 

Upravo taj razlog navodili su neki Franjini branitelji argumentirajući, nakon što je javno objavio u Acta Apostolicae Sedis heretičnu interpretaciju argentinskih biskupa (oblasti La Plata) kao autentičnu. Svakako da je "autentična", jer je ispravna interpretacija heretičnog dokumenta samog po sebi. Ti argentinski biskupi nisu ništa izmislili: rekli su praktično istim riječima već rečeno od Franje.

Onda, tada su ti Franjini branitelji (bolje reći oni koji su tvrdili da je i dalje Papa unatoč krivom učenju) rekli da to "ne predstavlja zvanično objavljenu herezu, jer nije objavljeno u Kodeksu Kanonskog Prava".

Pa eto ti Kodeks od 1983. I što sad? Na koju ćemo sad stranu? Ozbiljnost ovog predmeta je u tome što Kodeks 1983 je još gori od Amoris Laetitia, jer se odnosi na primanje sakramenata ne katolika, to jest, tu je u pitanju ekleziologija, nauk o Crkvi, što je još teže od moralnog pitanja - svakako bitnog  - i vjerskog pitanja sadržanog u AL.

A čega je posljedica Kodeks iz 1983? Iskrivljenog ekumenizma Drugog Vatikanskog Sabora. Jer, kako je moguće da Ivan Pavao II ljubi Kuran?



Podjestimo se opet Deklaracije Nostra Aetate: "zaboravivši što je bilo..." (NA, 3; s obzirom na muslimane). I još: " Oni Isusa, istina, ne priznaju Bogom, ali ga ipak časte kao proroka, a također i njegovu djevičansku majku Mariju.", itd.

To jest, oni niječu da je Isus Krist Sin Božji... ali nema veze! Ima tu nečeg "dobrog"! (Usput, smatraju da je Muhamed u "raju" oženjen sa svim biblijskim ženama, uključujući i Djevicu Mariju.

Treba razlikovati između "biti" i "činiti". Između biti i djela. Ono što je u čovjeku samo Bog može suditi, ali mi djela vidimo, i djela su odraz onog što je u čovjeku (ne kaže li Gospodin: "Prepoznati ćete ih po njihovim djelima"?). Posebno su bitna djela nekoga za koga se pretpostavlja da vodi Crkvu. Pretpostavimo da je netko "zabunom" nešto učinio. Makar bilo i "zabuna", taj čini zablude i zabluđivanja treba biti okajan i treba ga odbaciti od sebe. A tko je vidio da su se svi oni odrekli ovih djela?

Da ne duljim:

1. Kriza je mnogo dublja nego ova što je - svakako - odražena preko Franje.

2. Papa ne može biti heretik. Ukoliko se tolerira heretičnost nekoga tko sjedi na Stolici Svetog Petra... uslijediti će veliko zlo za Crkvu, pa i svijet. Osim toga, to je iskrivljenje katoličkog nauka o Papi. Primjeri moralne nesavršenosti - koje je Crkva uvijek priznala - izvjesnih papa poput Aleksandra VI Bordžije, ne utječe na valjanost papinstva. Doista, isti je vladao Crkvom dosta dobro u svoje vrijeme.

3. Vidim jednu posljedicu ove kritike Franje: "budi se Istok i Zapad...", ali u dobrom smislu. Vjernici sve više i više vide "da nešto nije u redu". Bune se protiv sve ove prljavštine koja dolazi iz zaposjednute Svete Marte.

Neka taj bunt ide što dublje: nek upozna Istinu i neka je brani bez kompromisa. U vjeri da je, kako i jest, Crkva Katolička neuništiva.

Bože, udijeli pravog Papu Crkvi svojoj!


[Franjina Kapela u Sv. Marti. Tri piramide - masonski znakovi - iznad križa. Svetohranište, svakako po strani, u obliku oka (koje sve vidi). Dolje, plavi paneli, simboli prva tri stupnja masonerije (učenik, zanatlija i učitelj). Pod i krov u trokutima. Još ispod, Gospa bez kruga svetosti na glavi. Kao poganska diva.]



Ispod: najfriškiji "skandal" - kod nas (O dosta toga i sl.) jest i nije; jest, jer se to čini s Petrove Stolice i još ga nisu nabili nogom - ne, bolje bičevima. Nije, jer znamo da je to posao uzurpatora - Imenuje nizozemsku političarku (bivšu ministricu), zastupnicu pobačaja i LGBTI pokreta, Lilianne Ploumen za Zapovjednika (Časnika) Ckrvenog Reda Sv. Grgura Velikog




[Kao odgovor na Trumpovu politiku, Lilianne lansira "Ona odlučuje".]


Broj komentara: 16:

  1. ""Njegov zaključak je pomirljiv: “Tako je i u nekim stvarima koje ovaj Papa ima namjeru promijeniti. Sigurno je da ima najbolju namjeru, vjerujem da u to nitko ne sumnja, no pitanje je li način najprikladniji.""

    I ovo je zaključak jednog redovnika-svećenika?! Katastrofa od svećenika, teologa i vjernika. Ovaj čovjek ima debelu duhovnu kataraktu.
    Što bi Bergoglio još trebao napraviti da ovaj čovjek progleda? Ili on zbilja ništa ne vidi i ne zna, ali zašto onda išta govori?

    PP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa možda "papa" Franjo stvarno ima najbolju namjeru. Put do pakla je popločen dobrim namjerama, zar ne?

      Izbriši
  2. Odgovor onome koji vjeruje da je Franjo pravi papa.Proročanstvo Sv.Franje Asiškog o našim danima: Braćo,radite hrabro,budite jaki i pouzdajte se u Gospodina.Predstoje vremena velikih tjeskoba i nevolja u kojima će uzeti maha previranja i opasnosti svjetovnog i duhovnog karaktera,Ljubav mnogih će popustiti,a pokvarenost i zlo prijeći će svaku mjeru.Moć demona će se očitovati više no obično.Neoskrvjena čistoća našeg Reda,kao i ostalih redova,tako će se izopačiti da će samo mali broj kršćana sljediti čistim srcem i potpunom ljubavi pravog Papu i Rimokatoličku crkvu.U trenutku kada nevolje dosegnu vrhunac,bit će proglašen papom onaj koji neće biti izabran kanonskim putem i trudit će se da mnoge na lukav način zatruje smrtonosnim otrovom svih zabluda.Zatim će se zlo množiti,naš će se red raspasti,mnogi ostali redovi će potpuno nestati,jer se toj zabludi neće moći suprostaviti,nego će je prihvatiti.Bit će tako različitih mišljenja i podvojenosti u narodu,među redovnicima i u kleru da će čak i odabrani biti dovedeni u zabludu(kad bi to uopće bilo moguće);ako te dabe be prikrate anđeoskom riječju,ako ih u tom previranju ne bude vodilo neizmjerno Božje milosrđe.Neki će tada snažno osporavati naša Pravila i naš način Života.Jao onima koji svoju nadu polažu samo u to što su redovnici,koji su mlaki te se ustrajno ne suprostavljaju napastima,koji će pristupiti ispitu izabranih.Oni koji ostanu postojani u žaru duha iz ljubavi i u maru za istinsku pobožnost,pretrpjet će progone i nepravdu kao neposlušni i raskolnici.Njihovi će progonitelji,gonjeni zlim dusima,trvdit da zbog neposluha prema Redu takve pokvarene ljude treba ubiti i uništiti.Gospodin će tada utočište patnika i spasit će one koji se u Njega uzdaju.Da postanu jednaki(svetima),odlučili su raditi savjesno i vječni Život zaslužiti smrću,slušati Boga više nego čovjeka;neće se bojati smrti jer nisu htjeli prihvatiti laž i nevjernost:Za mnoge će pripovjednike Istina tada biti mrtva,a za neke od njih zgažena i zanijekana.Svetost životne promjene će,kod takvih koji će je izvanjski priznati biti smiješna,jer će im Isus Krist poslati zatirača,a ne dostojnog pastira. Tko danas ovo sve ne vidi neka se zamisli nad sobom J.F. kuhar

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako je S.Rimac među najvećim kritičarima 'pape' Bergoglia, kakvi su tek ostali koji nisu kritičari?
    On izgleda tvrdi kako je Strossmayer bio u pravu kad je bio protiv dogme o papinoj nezabludivosti, i takav suludi stav da papa nije papa već može biti heretik sve više prihvaćaju u toj sekti zato što žele zadržati 'papu' Bergoglia i istovremeno konstatirati bjelodanu činjenicu kako je isti heretik.
    Misle da će tako biti vuk sit i sve ovce na broju.
    U grdnoj su zabludi, jer dogma o papinoj nezabludivosti je navedena u Evanđelju, a proglašena tek na vatikanskom koncilu. O dogmama ne odlučuju štrosmajeri i rimci nego su dogme Bogom dane i objavljene istine nužne za spasenje.
    Ali i kad ne bi bilo te dogme, heretik ne može biti pripadnikom Crkve bio on laik ili 'papa'.
    I ne radi se ovdje samo o hereticima, jer heretici su i oni koji ne osuđuju tuđe hereze, nego o apostatama koji se nažalost prikazuju katolicima tako da protestanti sami sebe utvrđuju u herezi i shizmi pozivajući se na to kako je katolički papa heretik te da je Crkva bludnica iz Otkrivenja.
    Time što utvrđuju heretike u herezi i krivo prikazuju Crkvu nekatolicima te ih tako dovode u zabludu da nije nužno biti pripadnikom Crkve radi spasenja, zaslužili su najdublje dubine Pakla.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tko je taj koji će reći i svrgnuti , odnosno proglasiti da papa nije papa , a da to obvezuje svakog vjernika Rimokatolika. KAD BI TO PO VAMA TREBALO STUPITI NA SNAGU I ČIJOM ODLUKOM ODNOSNO PRAVOVALJANOM DEKLARACIJOM. Tko bi po vama trebao izabrati novog papu ako su svi kardinali okuženi osim četvorice od kojih su dva umrla. Odgovorit ću vam , samo Dobri Bog. Čovjek snuje ali Bog daje. Otvarate kutiju bez dna , odnosno pandorinu kutiju jer se ovi vaši argumenti ne protežu samo do Bergolja nego bi trebalo napraviti potpunu reviziju pravovaljanih papa i proglasiti vrijeme kad smo bez pape bili u bezpaplju. Je li to sad i je li to ispravan nauk. Vičete poput onog djeteta iz bajke - car je gol. Ili da vam pojednostavim , kažete da onaj koji vozi bez vozačke nije vozač.
    Poštovana gospodo , braćo i sestre , dok se ne dogovorite ja ću slijediti savjet onog koji je činio a ne samo govorio .
    ,, U praksi se naš stav treba temeljiti na predhodnom razlučivanju : kada papa dovori nešto što je u skladu sa tradicijom , mi ga slijedimo ; kada kaže nešto što je protivno našoj vjeri , ili potiče ili dopušta da se učini nešto što šteti našoj vjeri , onda ga ne možemo slijediti ! Temeljni razlog za to je što su Crkva , Papa i hijerarhija u službi vjere. Vjera se ne stvara , ona je nepromjenjiva , ona se prenosi." Nadbiskup Marcel Lefebvre
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ga smatrate Papom, zašto ga ne slušate?

      Izbriši
    2. Robelar (i svi papolatristi) zapravo ne može da shvati da je došlo vrijeme kada Crkva strada od Neprijatelja, kako je sam Spasitelj navjestio i kao od Isusovog raspeća do uskrsnuća mi (Crkva) čeka svog Spasitelja.

      Nigdje u Bibliji i predaji nema pomena da će u zadnjim vremenima Crkvu voditi Papa, ali znamo da će Bog poslati dva svjedoka (svete proroke Enoha i Iliju) da svjedoče za Boga.

      Sve ukazuje da od preotimanja Vatikana (od 1958.g. kada poznati mason kome su tepali "papa buono") do dolaska našeg Spasitelja neće biti Pape da vodi sv. Crkvu Katoličku. Crkvu će kroz kalvariju otajstveno voditi Isus Krist po Duhu Svetom.
      Ako je Mesija morao proći kroz kalvariju mora i njegova zaručnica, kako bi drukčije dokazala da je vjerna?!

      A kuku onima koji klevetaju, pljuju, bičuju, tovare križ i raspinju Crkvu. Kuku mnogo više onima koji kažu da su dio Crkve i iznutra čereče Crkvu.

      PP

      Izbriši
    3. Robelar (i svi papolatristi) zapravo ne može da shvati da je došlo vrijeme kada Crkva strada od Neprijatelja, kako je sam Spasitelj navjestio i kao od Isusovog raspeća do uskrsnuća mi (Crkva) čeka svog Spasitelja.

      Nigdje u Bibliji i predaji nema pomena da će u zadnjim vremenima Crkvu voditi Papa, ali znamo da će Bog poslati dva svjedoka (svete proroke Enoha i Iliju) da svjedoče za Boga.

      Sve ukazuje da od preotimanja Vatikana (od 1958.g. kada poznati mason kome su tepali "papa buono") do dolaska našeg Spasitelja neće biti Pape da vodi sv. Crkvu Katoličku. Crkvu će kroz kalvariju otajstveno voditi Isus Krist po Duhu Svetom.
      Ako je Mesija morao proći kroz kalvariju mora i njegova zaručnica, kako bi drukčije dokazala da je vjerna?!

      A kuku onima koji klevetaju, pljuju, bičuju, tovare križ i raspinju Crkvu. Kuku mnogo više onima koji kažu da su dio Crkve i iznutra čereče Crkvu.

      PP

      Izbriši
    4. Ja se molim da imadnemo opet Papu. Kako će se sve odvijeti, sami Bog to zna. Naše je biti vjerni vječnom i nepromjenjivom nauku Crkve i moliti Boga za milost u ovim iznimnim vremenima.

      Izbriši
    5. Daj Bože da opet imamo Papu! Bogu je sve moguće, iako to sada izgleda skoro beznadno kada vidimo tko sjedi u Vatikanu i kakva je ekipa dominirajućih sodomofila sa pregačama tamo instalirana.

      Kada bi se narod Božji za to iskreno molio da opet ima Papu to bi bilo isprošeno i tada bi nam mnogo lakše bilo putovati kroz ovu dolinu suza imajući sigurnu ruku vodilju koja bi svojim primjerom mučeništva nama bila poticaj i uzor na bolnom putu kroz Via Dolorosa koji (bolni put), ako smo Kristovi, moramo da očekujemo, ako već sada ne idemo tim putem.

      PP

      Izbriši
    6. I to bi se vidjelo poništenjem Drugog Vatikanskog Sabora, Novus Ordo i novih sakramentalnih rituala.

      Izbriši
  5. Zaista je fascinantna ova tupost, sljepoca, zombiranost, sto li je vec, kod tkz. kriticara """pape""" Maria Bergoglia, kao sto je ovaj Rimac. I samo koje face slazu ti bergoglianci. Sve ozarena lica, sretni i zadovoljni. U njihovim ocima sve cvjeta i buja od zdravlja i veselja dok se svijet davi u jadu, bijedi i gnusobi. Zaista su zasluzili jedno jako vruce mjesto.

    K.K.

    OdgovoriIzbriši
  6. Razlika između vas i mene je ta što vi očekujete papu , čovjeka , da vam donese mir , sreću , zadovoljstvo , ispravan nauk i obrede. Očekujete nekakav sjaj crkve nad kojom će ispravno kraljevati odnosno biti poglavar čovjek , papa. Za razliku od vas moje su oči uprte u Nebo odakle postojano spasitelja očekujem. Hoće li prije toga biti koji pravovaljani papa ili ne nije u mojoj moći. Upravo zato je važno u ovom ludom vremenu u koje nas je Gospodin s razlogom stavio znati kako izgleda , kako treba doći , Onaj koga iščekujemo. Zato bdijte i očekujte Isusa a ne papu jer će te se u svakog čovjeka razočarati. Još gore , Pismo veli da je proklet onaj čovjek koji se uzda u čovjeka. Ugodno vam čekanje.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da si pažljivo pročitao onda bi ovo uočio: "Robelar (i svi papolatristi) zapravo ne može da shvati da je došlo vrijeme kada Crkva strada od Neprijatelja, kako je sam Spasitelj navjestio i kao od Isusovog raspeća do uskrsnuća mi (Crkva) čeka svog Spasitelja."

      Dakle Robelar ja ne čekam Papu kao spasitelja, ja čekam Spasitelja kao spasitelja.

      Ti želiš sebe da ubijediš da si katolik tako što si ufixao da svaki nametnik koji zasjedne u stolicu sv. Petra jeste Papa, a svaki vjerni katolik zna da bezbožnik ne samo da ne može biti Papa nego nije ni vjernik katolik, a to se naravno odnosi na tvoga Bergoglia.

      E sada ti nastavi da ("profesorski") tupiš svoju priču, sebe si već očito ubijedio da je bijelo crno i obratno, ali nadam se da ćeš i ti progledati.

      I kao dodatni demanti tvoga nabjedjivanja (kao da sam znao što će ti pasti naopako na pamet i ovo sam ranije napisao): "Kada bi se narod Božji za to iskreno molio da opet ima Papu to bi bilo isprošeno i tada bi nam mnogo lakše bilo putovati kroz ovu dolinu suza imajući sigurnu ruku vodilju koja bi svojim primjerom mučeništva nama bila poticaj i uzor na bolnom putu kroz Via Dolorosa koji (bolni put), ako smo Kristovi, moramo da očekujemo, ako već sada ne idemo tim putem."

      Dakle Papa nam treba kao duhovni predvodnik kroz muku, kao svjedok vjere u Spasitelja Isusa Krista, a tebi je dovoljan i jedan antipapa i antisvjedok, jednom riječi talmudist, da te vodi i još imaš petlje da za takvu sljepoću nabjedjuješ drugoga. Veoma "principijelno".

      PP

      Izbriši
    2. Zapamtite ovo ime - kardinal Pietro Parolin , nastavak kontinuiteta ,slijedeći papa , pod imenom Franjo II.
      Dobro upamtite.
      Robelar

      Izbriši
    3. Ako bude po molitvi idolopoklonika begoglianaca bit će tako. Teško može biti gori, ali nije slučajno miljenik "nebeskog" propovjednika "tko sam ja da sudim".
      Ali ... zadnja je Božja. Možda će pustiti i ovoga da nastavi aggionarnamento nauka i ubrizgavanje otrova. Što god da bude Bog zna zašto će to dopustiti.

      K.K.

      Izbriši