srijeda, 24. siječnja 2018.

Izbjegnuti i neočekivano elokventi detalj iz Cinderella Man

Cinderella Man (glavni glumac Russell Crowe) je simpatični film o životnoj borbi boksera James J. Braddock u vremenu velike depresije i njegovom osvajanju titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (1935).


Unatoč ekonomskoj krizi, život je Braddocku tekao dosta dobro dok nije teže ozlijedio šaku i morao ostaviti karijeru. Počinje tada bijedni život i borba za preživljavanje. Nakon mjeseci čamotinje, ukaže mu se prilika da se ponovno vrati u ring. Gonjen potrebom da prehrani obitelj, pobjeđuje meč za mečem sve dok ne postane svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Suprostavlja se 1935. sa Maxom Baerom, opasnim protivnikom žestokog udarca koji je već na ringu usmrtio dvojicu boksera. Da Baer nije bio bilo tko, pokazao je njegova borba protiv talijanskog giganta Primo Carnera.

[Primo Carnera nakon osvajanja titule 1933. Dolje, primljen kod Mussolinija. Carnera je bio poželjan primjer za pretpostavljenu izuzetnost talijanske rase. Video ispod, meč Baer vs Carnera 1934 u kojem je Baer strahovito izmlatio Carneru bacajući ga na pod kojih 12 puta, lomeći mu vilicu već kod prvog čistog udarca]




Ipak, Braddock dobrom tehnikom i velikom hrabrošću uspije izvesti jasnu pobjedu nad svojim rivalom. Cijela borba na filmu prikazana je na slijedeći način, uz dosta epike:


Povijesni meč bio je ovaj:


I opažamo tada jedan detalj:


Max Baer bio je židov. Nosio je na kratkim pantalonama dosta vidljiv znak židovske pripadnosti. Nešto što je bilo potpuno izbačeno iz filma:


Osim što se može blijedo vidjeti samo u jednom momentu, i to zaleđujući sliku; kao da je to ostavljeno da se ne bi možda reklo da se želi prikriti prava povijest:


[Nešto što se prostim okom gledajući video jedva može zamijetiti. Kako vidimo, realnost je bila potpuno drugačija.]

Bilo je vrijeme velike židovske propagande protiv Njemačke, ne samo Hitlera. To je osvjedočeno u medijima od 1933:



Njemačka je trebala biti zbrisana sa lica zemlje, ne samo pobijeđena u ratu. Opet židov Theodore N. Kaufman, ondašnji predsjednik "Američke Federacije za Mir", stavio je jasno i glasno plan pred Roosvelta: "Njemačka mora umrijeti!", 1940:


Kako vidimo, Baer je aktivno sudjelovao u propagandi za židove. Dosta prije drugog svjetskog rata. Da ne bi možda ova prava povijest učinila da se misli na neki drugi način? Da li je to razlog izbjegavanja pravog povijesnog prikaza?

Usput, Braddock je bio tihi obiteljski čovjek.


Bio je irac i katolik. U ratu je bio mobiliziran, u ratu u kojem su umrli milijuni i milijuni goyima.


Max Baer, kojega film uopće nije vjerno prikazao, nije išao u rat. Bio je član "Bratskog Reda Orlova", međunarodne ne profitne organizacije, koja promovira duh slobode, istine, pravde i jednakosti.

Cinderella Man je jedan od najmanje tiražnih filmova Russella Crowe. 

Čitaj između redova da mogneš upoznati povijest. Bit će nam svima potrebno i korisno.

1 komentar:

  1. Največi boksači Clay i Tyson su prešli na Islam , a ima dosta nogometaša i ostalih vrhunskih sportaša.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši