ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Povratiti stil i odgoj

 Audrey Hepburn, ljepota i stil, odjeveni u eleganciju:


Kćer prijašnje epohe, vremena što možda prođe, ali koje moramo povratiti ako hoćemo preživjeti.


Posebno ženska pristojnost, ljupkost, šarm osnove su zdravog života. Vrijeme ne zna što je teći:


Odnosim se na naravnu bazu kršćanskog života. Milost ne prelazi preko naravi, već je uzdiže.

Moguće je da Hepburn nije bila uzor kreposti u svim sferama svog života, ali polazim od ovog razmišljana za ukazati na nešto što olako izmiče mnogim kršćanima: drži do sebe. Neka se tvoja krepost na nevidljivi način širi oko tebe. Budi jak sa onim svečanim "nešto" što imaš reći i poručiti, bez hinjenja.

Ne odudaraj svojim stavom od zvanja na koji si pozvan.

Sada ciljam na nešto mnogo više:

"Kad su bili vojnici raspeli Isusa, uzeše njegove haljine i načiniše četiri dijela, svakome vojniku po dio, i donju haljinu; a donja haljina nije bila šivana, nego izatkana sva u jednom komadu od vrha do dna" (Iv 19, 23).

Zašto su vojnici htjeli imati cijelu Isusovu haljinu? Jer je bila jako kvalitetna. Isus nije htio nositi za Pashu nedostojnu odjeću. Držao je do sebe, i htio se pokazati kao kralj, ne odstupajući od svoje skromnosti i poniznosti koje su ga karakterizirale. Štoviše, najverojatnije je sama Gospa otkala ovu svečanu haljinu za Pashu.

Ne idi bilo kako. Drži do sebe. Ljubi cijelim svojim bićem. Prostakluk u odjevanju nije kršćanski. Nije potrebno odijevati se skupo da bi održao živom ovu krepost.

Nema komentara:

Objavi komentar