subota, 23. prosinca 2017.

Đes' Danneels, šta ima?

Belgijski biskupi vrlo zadovoljni svojim umirovljenim kardinalom, Godfriedom Danneels, na njegovih jako plodnih četiri decenije od biskupskog ređenja.

Franjin tip, nema što:


Kakve to veze ima što je Danneels bio jedan aktivni član "mafije Sankt Gallen", citirajući njega istog, koja je činila sve moguće i nemoguće da dovedu Franju u Vatikan, još za vrijeme Benedikta XVI?

Članovi poznate grupe bili su i Walter Kasper:


I već preminuli kardinal Carlo Maria Martini:


poznati modernista.

Kakav je problem bio belgijskim biskupima čestitati Danneelsu, po riječima novog modernističkog belgijskog kardinala De Kesel:

"Njegove riječi, napisane i izgovorene, pune duboke inspiracije i žara, uvijek su nas vodile na izvor. I uvijek blagom rukom. Osjećamo se priznatim kroz sve ove godine."

Kako ne? 28. kolovoza 201o "De Standaard" je pisao o Danneelsovom prikrivanju skandala pederastije u koji je bio uvučen belgijski biskup Roger Vangheluwe: "Treba prekriti gustim velom cijeli ovaj skandal, treba ovo sakriti što prije."



Ali ima nešto, Danneels, što priprema teren za skandal:



 [Ovdje sa biskupom Amberesa, Bonny. Bonny se otvoreneo - i nesmetano - zalaže za crkveno priznanje istospolnih veza i tome slično. Obadvojica su bili pozvani na Sinodu 2015 protiv obitelji.]

"Najveći znak srdžbe Božje prema narodu i najgora kazna koja ga može zadesiti na ovom svijetu, jest dozvoliti da, po kazni zbog njihovih zločina, padne u ruke pastira koji su to više imenom nego stvarno, koji više vrše prema njemu okrutnost gladnih vukova nego ljubav vjernih pastira, i koji, umjesto da ih brižno hrane, surovo ih komadaju i gutaju; da umjesto da ih vode prema Bogu, prodaju ih đavolu, umjesto da ih upute u vjeru, odvuku ih zajedno u pakao; i umjesto da budu sol zemlje i svjetlo svijeta, budu otrov i tmine." (Sv. Ivan Eudes, "Svećenik")

Ovaj citat shvaćam kad su "ovce" više "koze" nego "ovce".

Ali je također istina da od pastira koji krivo čine dolaze i uzrokuju se velike kazne za narod Božji, i cijeli svijet. To je stavljeno za primjer u Starom Zavjetu na mnogo mjesta. Npr. kazna cijelom Izraelu zbog Davidove preuzetnosti i naređenja pravljenja popisa pučanstva (uzdao se u svoju vojsku, a ne u Boga). Narod je bio kažnjen opakom bolešću.

Možda najveći primjer grešne sprege u Starom Zavjetu imamo u osobi Velikog Svećenika Arona, i njegovog kađenja idola, popuštajući idolatriji naroda.

Svećenik ne smije prilagođavati nauk Božji neurednim skretanjima koja se mogu pojaviti među vjernicima. To treba iskorijeniti pravim naukom, a ne praviti kompromis s lažju.

Nema komentara:

Objavi komentar