četvrtak, 14. prosinca 2017.

Lobby gay bez stida u Vatikanu

 Ovogodišnje jaslice na samom trgu Sv. Petra imaju, tako kažu, motiv sedam tjelesnih djela milosrđa. Jedno od tih je "gola odjenuti", makar danas se koristi izraz "siromaha odjenuti". Tako ih je Caravaggio prikazao i izloženi su od 1606-7 u crkvi samostana Pio Monte della Misericordia:


Istini za volju, već u renesansnom vremenu počinje se ispoljavati antropocentrični zaokret, to jest stavljanje klasičnog ideala ljepote čovjeka skoro u prvi plan. Doista, slike su bile produhovljene, ali može se opaziti da čovjek sam po sebi počinje zauzimati prvi plan. I Mikelanđelov David ili Mojsije su primjer toga. Izuzetna umjetnost, ljepota izražaja, ali čovječja figura jako izražena, na neki način kao da bi to bilo jedno od glavnih poenti.

Poslije, barokna umjetnost ispravlja taj zaokret i svojom krasotom ponovno veliča Božje veličanstvo na izuzetan način. Doprinijelo je tomu odbrana vjere pred protestantskom herezom.

Međutim, ovo što možemo sada vidjeti na Trgu Sv. Petra ima totalno drugi izraz:


Izraz praktično golog čovjeka usred "Božićnih jaslica" je ogavan i sjetilan. Fuj!, rekao bi čovjek, i više od toga. Ovo je hula, svetogrđe, više nego šprdnja.

Izraz lica nagog čovjeka podsjeća na one prikazane u katedrali Terni-Narni-Amelia:



Tu je sam ondašnji biskup Paglia dao sam sebe naslikati.

Ovdje bi nešto drugo trebali učiniti, i prisjetiti se Božjeg djela shodnog za ovu priliku.



Nema komentara:

Objavi komentar