utorak, 15. svibnja 2018.

Franjo ponovno naviješta da će podnijeti ostavku. Zašto i što poslije?

Jučer izjutro, 15 svibnja 2018 na jutarnoj propovijedi Franjo je ponovno natuknuo o svojoj mogućoj ostavci.


"Kada čitamo ovo (20. poglavlje Djela Apostolskih), mislim na sebe jer sam biskup i trebam se oprostiti."

Prije svega, Bergoglio sve izvrće naopako. Sv. Pavao se opraštao od Efežana, ali ne podnoseći nikakvu "ostavku", već jer je znao da je moguće da ide u smrt zaputivši se u Jeruzalem. Ali on ostaje i dalje Apostol do zadnjeg dana.

Doista, tu je tradiciju čuvala Crkva sve dok Pavao VI nije nametnuo podnošenje ostavke biskupima u dobi od 75 godina. Do tada se gledalo na biskupski poziv kao doživotni, po primjeru Apostola.

Prema tome, polazeći od tog novozavjetnog teksta on ga primjenjuje za ono što hoće, potpuno ga izvrćući. Ali, Franjo sve smišljeno radi. Zna da će ove riječi otići daleko i da će se shvatiti njegova poruka: navještava da brzo napušta brod koji je temeljno izbušio. Svakako, taj "brod" nije Crkva, već ono čime vara naivne da bi bila Crkva.

Ponavlja ono što je već nagovijestio prije četiri godine: da će ostati dvije-tri godine, preko bivšeg generala isusovaca, Adolfa Nicolasa. Ali podsjetimo se što je tada rekao Adolfo o Franji: otići će kad njegove reforme postanu već nezaobilazne.

Kad se on osigura da će ostati dobro ubrizgan njegov otrov, onda Bye Bye Love.


Ali mnogo su dalekosežnije Franjine riječi: uspoređuje sebe sa biskupom, kad je Papa iznad njih. Papa je institucija koju je ostavio sam Isus Krist, i kršteni katolik izabran za Papu, koji ispunjava uvjete po vjeri za tu misiju, prima od samog Sina Božjega milost voditi i poučavati Crkvu. Papa je iznad svih biskupa skupa, i svesti ga na nivo biskupa ruši samu bit papinstva.

Kada će to biti i što će biti poslije? Ne znamo, po svemu sudeći priprema teren za to. Neki očekuju da Bog intervenira i napravi red u Crkvi, dopuštajući u međuvremenu da Franjo harači po Crkvi zavodeći tolike u propast. Ne treba prebacivati na Boga ono što Crkva može učiniti. Jer, očito je da mu Bog daje dug život, i dosta dobro zdravlje. Očito je da Bog dopušta ovo zavođenje ne bi li se vjerni - koji bi to još mogli biti - trznuli od svog tonjenja u glib.

Franjo izgleda da hoće promijeniti papinstvo namećući obavezno podnošenje ostavke.

Tko će doći iza Franje? Neki njemu sličan, ili možda neki konzervativac, koji bi davao izgled da se ponovno vraćaju stvari na svoje mjesto, ali u suštini se nastavlja razaranje.

Jasnije formiranje malog Ostatka zaduženog za očuvati vjeru do Kristovog ponovnog dolaska?

Vremena lete previše brzo - vidjeti ćemo izgleda dosta toga -, ali jedino što možemo jest živjeti jače u svetosti, čekajući Oslobođenje Gospodina Našeg Isusa Krista.

Broj komentara: 18:

  1. 1.Kor3,11-15,,Nitko, naime, ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je već postavljen, a taj je Isus Krist. Zida li tko na ovom temelju zlatom , srebrom , dragim kamenjem , drvetom , sijenom, slamom , svačije će djelo izići na vidjelo. To će pokazati onaj Dan, jer će se očitovati vatrom , a ta će vatra otkriti kakvo je čije djelo. Onaj kome ostane što je nadozidao primit će nagradu , a onaj čije djelo izgori štetovat će. On sam spasit će se , ali kao kroz vatru."
    4,2...,,Kad je tako , od upravitelja se dalje treži da se svaki pokaže vjeran. Meni nije nimalo stalo da me vi ili drugi ljudski sud sudite. Još više : ja ni sam sebe ne sudim . Istina , moja me savjest ne prekorava ni zbog čega , ali nisam time opravdan. Moj je sudac Gospodin. Zato ne sudite prerano , prije nego dođe Gospodin! On će osvijetliti što je sakriveno u tami i objaviti nakane srdaca , i tada će svatko primiti zasluženu pohvalu od Boga. Ovo sam vam sve , braćo , primijenio na se i Apolona zbog vas , da na nama naučite (što znači riječ) : -Ne preko onoga što stoji pisano!!- da se ne uznosite što pristajete uz jednoga protiv drugoga.A tko tebi daje prednost pred drugima?"
    Zanimljivo dragi moji praznostolicaši. Da to su riječi Svetoga Pavla. Ne preko onoga što stoji pisano kaže on. Ne preko Boga svojom pameću. Sve je Božja milost. Riječ se mora ispuniti. Dopustite joj da se ispuni . Ako ne čitate Božiju Riječ onda ju ni ne poznajete. Kako ćete odgovoriti onome koji je lukaviji od vas i hoće vas zavesti sa ,Pisano je... Svojom pameću ste glupliji od njega i ne možete mu ništa. Htjeli ni znati neke stvari a ne učite od Učitelja. Kad je čovjek sam sebi učitelj ne zna ništa. Kad je čovjek sudac i presuđuje bez i prije Sudca , šta je to? Tražite valjda da se ili Riječ ne ispunjava , ili ispunjava po vašem ili piše nova. Htjeli bi da Isus dođe pod nekakvim vašim uvjetima. Da su posljednja vremena se slažete , ali se ne slažete da budu onako kako piše. Valjda zato želite da Isus dođe kad sve na svijetu i u Crkvi bude u redu. Prelistajte tekstove pa će te vidjeti samo kritiziranje onog što treba da se zbude. Vaš se izgleda stav podudara sa stavom da će se svi spasiti. A piše da će mnogi biti zavedeni i da će propasti. To se ne može izmijeniti . Za koga je onda Pakao pripravljen ako ne za sotonu . njegove pale anđele i njihove sluge. Kako bi se bez njih ispunilo ono što piše. Treba pokušati zavesti i vjerne kad bi to bilo moguče. Neka se pravednik i dalje posvečuje , a nepravednik na putu propasti propada. Sve je Božja milost i On daje kome hoće , kad , koliko i kako hoće. Zato Ga treba moliti. Zamislite samo da ste vrijeme potrošeno za sve ovo kritiziranje utrošili na molitvu . Za obračenje pape , svijeta , za nerođene , za duše u čistilištu ... Kad ste nešto lijepo objavili o Majci Božjoj , neku pobožnost , molitvu ... Molite ( ne piše kritizirajte) da nepadnete u napast. Koliko molitve toliko snage rekao bi jedan karizmatičar. Nemate i ne primate jer ne molite. Valjda ćete izmoliti ono što tražite svojim kritikama i mrmljanjem na koljenima.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Vaš se izgleda stav podudara sa stavom da će se svi spasiti."

      Kad ste to pročitali ovdje? Inače, mješate mnoge stvari.

      Izbriši
    2. Stekao sam dojam da vam je cilj kritiziranjem promijeniti na bolje sve pa i samog Boga. Ako bi se ostvario cilj promjene pape , svećenika , crkve, države , svijeta... i svega ostalog po vama što ne valja, onda bi valjda morala zavladati nekakva idila u kojoj bi sve bilo tako da nitko ne bi mogao ni slučajno propasti i završiti u paklu. Kad bi takvi naumi uspjeli sam bi Bog morao promijeniti ono kako je napisano o drugom dolasku njegovog Sina. Jer onda da je sve po vašem super i ispravno nikada se uvjeti o Njegovom dolasku ne bi ispunili, nitko be bi bio zaveden i pakao bi bio prazan. Isus ne bi ni trebao dolaziti jer kog bi sudio kad bi u takvoj utopiji svi živjeli malte ne tako da nikoga ne bi ni mogao osuditi. Moćno je to kritiziranje i mrmljanje. Svakodnevno se samo kod nas na tisuće obrate i spase zbog njega. Evo još je ostala samo manja skupina onih koji se mole no i oni će uskoro biti spašeni kritiziranjem.
      Robelar

      Izbriši
    3. Ljudi su u pakao išli u vrijeme Pape Sv. Petra, Sv. Lava Velikog, Sv. Grgura, Sv. Pija V za tridentinskog sabora, Sv. Pija X, itd. I za vrijeme pravih papa makar ne i svetih.
      Molimo svakako za imati svetog papu, ali dovoljan nam je pravi kad bi mogli imati.
      Kako ne uviđate važnost toga?

      Izbriši
    4. Pošto mi je Božja Providnost poslala u ruke ovaj tekst zašto ga ne iskoristiti mada će biti popračeno da filozofiram.
      - U povijesti su mnogi pape bili heretičari (Honorius, Liberius, Ivan XXII) , ali nikad nisu smatrani nevažećim papamaili osuđeni kao formalni heretici.
      - Značajan dio teologa smatra da krivovjerje ipso facto ne dovodi do gubitka papinske službe.
      - Prema opčem mišljenju , Krist nastavlja poredak na poseban način , čak bi dao jurisdikciju (vlast upravljanja) očito heretičnom papi , za opće dobro i mir u Crkvi , sve dok Crkva ne proglasi da je očigledno heretičan.
      -Garrigou Lagrange također objašnjava kako je moguće da Papa, koji zbog svog krivovjerja više ne pripada Crkvi , još uvijek može biti glavom. Papa je član Crkve po svojoj osobnoj vjeri koju može izgubiti , međutim , s druge strane , on je glava Crkve po zakonitoj nadležnosti , od Krista izeavno dodjeljenoj , a istodobno može ostati u herezi. itd.
      Ako već dulje vremena nemamo pravog Papu onda nemamo ni prave biskupe . Ako nemamo prave biskupe nemamo tko bi izabrao pravog papu. Prema tome jedina nada nam je ono što uvijek kažem , sve je Božija milost, odnosno direktna Božja intervencija. A vi dokažite da izbor Pape Franje nije bio u Božjem planu i da to nije Bog dopustio.
      Robelar

      Izbriši
    5. To je sve propaganda FSSPX. Heretik ne može biti Papa. Kodeks Kanonskog Prava. Svi ti primjeri su korišteni od galikanaca koji su htjeli imati neovisnost od Rima. Na neki način Lefebvre je nasljedio nešto njihovog duha. Galikanska zabluda bila je prisutna u Francuskoj pred Buržoaskom Revolucijom. Iz dosta političkih razloga. Pape su osudili ta zastranjenja.
      Upravo ti galikanci su, uz protestantsko naslijeđe, manipulirali slučajeve Honorija i Liberiusa, Ivana XXII. Oni nisu poučavali nikakvu herezu. Samo Honorije je trebao energičnije postupiti i na vrijeme suzbiti monotelizam. O tome sam uzgred pisao ovdje:
      http://odostatogaistodublje.blogspot.com.es/2017/09/slava-fratra-i-mucenika-nikole-tavelica_8.html

      Izbriši
    6. " ... Kad bi takvi naumi uspjeli sam bi Bog morao promijeniti ono kako je napisano o drugom dolasku njegovog Sina. Jer onda da je sve po vašem super i ispravno nikada se uvjeti o Njegovom dolasku ne bi ispunili, nitko ne bi bio zaveden i pakao bi bio prazan. ..."

      Postoje vjernici koji vjeruju da Bog sve direktno dirigira pa je tako izabrao i Maria Bergoglia iako je znao što će ovaj činiti i prije nego se ovaj rodio. Isto tako mnogi vjernici vjeruju da je ono što je zapisano u Bibliji apsolutno nepromjenjivo jer je tako Bog odredio.
      Ako bi to bilo tako onda bi Bog bio jedan tiranin koji mrzi svoje stvorenje. Bog je dopustio da jedan Mario Bergoglio zasjedne u Vatikanu zato što je to odraz vjere katolika koji imaju vlast kakvu zaslužuju.

      U Bibliji je zapisano što će se sve dešavati ne zato što je sve to volja Božja (za Boga miloga Bog je za nas stvorio Raj, a ne dolinu suza i pakao) nego zato što nam je dao SLOBODU da živimo u skladu sa Njim, ALI pod utjecajem Zloga počela je povjest koju je diktirala zloća otpalih - onih koji su stvoreni na sliku i priliku Božju.

      U Bibliji je zaposano što će se dešavati ako nastavimo živjeti kao otpadnici od Boga, a i to što će Bog poduzimati da spase one koji žele Boga za Boga.
      Ako ne budemo slušali glas Božji, koji nam je napisao što nam se sprema, onda će biti kako je zapisano u Bibliji, ali kada bismo poslušali Boga onda bi On svo zlo okrenuo na dobro i bilo bi kao u Ninivi kada je narod (koji nije bio izabran od Boga) poslušao glas proroka Jone, poslanog od Boga, i spasio se.

      Da mi sada u Vatikanu imamo proroka Jonu ja vjerujem da bi se mnogi vratili Bogu, da bi onda katolici bili prorok Jona za cijeli svijet (što i jeste misija data od Spasitelja) i onda bi nas Bog oslobodio od zla koje nas čeka i koje je opisano u Bibliji.

      Bog nas je stvorio za vječnu sreću i nismo nikad trebali spoznati ovo zlo i On čeka da se obratimo i molimo za pomoć da nas spasi da ne prodjemo kroz svo zlo opisano u Bibliji koje nas čeka. Da imamo na djelu proroka Jonu umjesto Maria Bergoglia (koji se sprda i sa samim Spasiteljem, Presvetim Trojstvom, Gospom, naukom i tradicijom Crkve) to bi bilo izgledno, ovako jahači apokalipse, sedam pečata, trublje, čaše gnjeva Božjeg ...

      P.K.

      Izbriši
    7. Robelar piše: "Jer onda da je sve po vašem super i ispravno nikada se uvjeti o Njegovom dolasku ne bi ispunili, nitko ne bi bio zaveden i pakao bi bio prazan." - Po ovoj logici Bog je doveo Bergoglia (i one prije njega koji su osakatili svetu Misu) da bi bilo sve gore i gore, da se ne smanji broj zavedenih (nego povećava do neke kvote koju je On zacrtao) i da pakao ne bi ostao prazan. Nadalje, ako ne bi bilo takvo zlo stanje Isus ne bi opet mogao doći jer se nisu ispunili uvjeti?!

      Zar Bog nije bio prisutan u Raju sa Adamom dok na Zemlji nije bilo zla i zar opet ne bi mogao biti kad On to hoće, a da On - Svemogući nije ograničen tj. uslovljen nekim zlom?

      V

      Izbriši
    8. Ne razumijem Vaše pitanje.

      Izbriši
    9. Nije pitanje nego konstatacija.

      V

      Izbriši
    10. To i jeste smisao mojega komentara, ali još manje čovjek može prisiliti Boga.

      V

      Izbriši
    11. Ovo je kao razgovor njemog i gluhog. Nitko mi ni ranije nije odgovorio želite li da Isus sada ovoga časa dođe ili stalno ponavljate maranatha kao papagaji. Ako Dobri Svemogući i Sveznajući Bog ne upravlja svime i ne zna šta će i kada biti , onda ga vi sami pravite lašcem. Sveto Pismo nije nekakva povjesna knjiga nego važeća i živa istinita Božija Riječ. Sviđalo se to vama ili ne . Ako je Pisano da će biti ratova i da ćemo čuti za njih ali da se ne uznemirujemo , vi se uporno čudite i ulazite u politiku tražeći krivca. Ako Piše da će biti potresa i poplava eto vas sa ljudskim tumačenjem i meteorološkom prognozom . Piše da će biti otpada i u samoj crkvi , eto vas sa kritikama , čuđenjima , jedinstvu i planovima. Ako piše da nije prokušan kog Otac ne kuša , eto opet vas sa pričama o urotama , masonima , zavjerama itd. Najbolje bi bilo da vas Bog pita za savjet pa da tako radi. Ili da izmjeni po vašim savjetima i željama što će prethoditi Isusovom dolasku. A pričate o nekakvim velikim djelima, žrtvi krvlju , papama i njihovim grijesima a ne vidite brvno u svom oku.
      Robelar

      Izbriši
    12. Bog zna sve. Mi sano treba da vjerujemo i ljubimo u idtinu.

      Izbriši
    13. Robelar, Bog je oduvjek znao da će biti previše Robelara koji će u antikristu vidjeti njegovog vikara i tome sličnih "pobožnih" filozofija i zato je napisao što će se sve desiti, jer Robelari se ne mijenjaju. Robelari nemaju brvna u očima, Robelari su slijepci pored očiju i gluvaći pored ušiju!!!

      V

      P.S. I ne čudi se što ti drugi više ne odgovaraju jer si dosadan sa tvojim "pobožnim" filozofiranjem.
      Netko ti je ranije napisao da si vrlo izraženi "teolog" na nekom R&R blogu, ali ovdje si očito "neshvaćen".

      Izbriši
    14. A ništa , onda raspravljajte vas trojica istomišljenika.
      Robelar

      Izbriši
    15. Nije stvar u raspravi, već argumentaciji. I ne opetovanoj.

      Izbriši
  2. "Ali podsjetimo se što je tada rekao Adolfo o Franji: otići će kad njegove reforme postanu već nezaobilazne."

    Ovi intruderi zbilja misle da je njihova zadnja, da oni svojim ludilom mogu ograničiti Boga. Kad bi to bilo tako onda Bog ne bi ni bio Bog jer ne bi bio svemoguć.

    PP

    OdgovoriIzbriši