četvrtak, 10. svibnja 2018.

Što možemo očekivati od konzervativaca?

Nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez je pridruženi član Opusa Dei, koji važi za konzervativnu katoličku instituciju. Prije par godina dopustio je da na misi jedan homoseksualni par zajedno sa usvojenim djetetom prinese darove prije pretvorbe (min. 3:28):


Time je na liniji Franjinih gesta, kao onog poznatog sa gospođom koja se predstavlja za ženu:


"Tko sam ja da sudim", i sl. Ali nije na Božjoj liniji, to zasigurno. Čak i postkoncilski dokument (2003) Kongregacije za Nauk Vjere "Razmatranja o davanju legalnog statusa istospolnim parovima" koji u gornjem videu navodi bivši homoseksualac Joseph Sciambra i sada katolički aktivist anti lobby gay jasno ukazuje (još bi bila potrebnija veća preciznost) na tolike i tolike štetnosti takvog priznanja za cijelo društvo, nešto od čega se kršćani moraju ograditi.

"Niti približna sličnost braku i obitelji može se dati homoseksualnim udruženjima. Naprotiv, postoje dobri razlozi za držati takve združenja štetnim za dobar razvoj ljudskog društva, posebno kad njihov utjecaj postaje znatniji. (8)"

"Moralna svijest zahtijeva od kršćana da u svakoj prilici svjedoče cijelu istinu, koja je suprotna prihvaćanju homoseksualnog čina... Prema tome... treba razotkriti način preko kojeg se pristupa lažnoj toleranciji koja je u službi ideologije... te izbjeći izlaganje mladih zastranjenim idejama u vezi seksualnosti i braka, koje ih lišavaju odbrane i doprinose širenju fenomena. (5)"

Dakle, Nadb. Gomez bi trebao slijediti ove tekstove. Ali to ne čini. Franjo, vidimo, ne zamjera mu za to. No znamo, da je to velika uvreda Bogu.

Jedan drugi biskup, pridružen također Opusu, i već preminuli, išao je drugim putem. Biskup Livieres iz Paragvaja, koji je za deset godina preporodio svoju biskupiju. Pošao je "starim načinom" i povećao je broj svojih bogoslova sa 30 na preko 200:


Takav biskup bio je smjenjen, i nije mu bilo čak dopušteno ni zarediti zadnje bogoslove. Bogoslovi će morati početi ponovno studij, dobro namočen "Teologijom Oslobođenja".

Ili s Franjom, ili s Bogom. Ako ovdje odlučiš slijediti Franju, može ti ovdje biti lakše, ali ćeš jednog dana stati pred Boga, i onda...? Bolje počni već sad da drhtiš.

Drugi primjer: konzervativni biskup Thomas Tobin, koji čak zna slaviti tradicionalnu misu, zastupa mišljenje liberalnih njemačkih biskupa gledi davanja pričesti protestantima. Kaže: "ima protestanata koji više vjeruju u Sakramenat od nekih katolika koji javno i konstantno podržavaju pobačaj".

Odgovor je jednostavan, žalostan ne bio: ne treba dati pričest niti jednima, niti drugima.

Što se može očekivati od ovih ljudi koji više cijene svoju stolicu od Božjeg prava i dostojanstva?







Nema komentara:

Objavi komentar