subota, 3. ožujka 2018.

Hollywood i mentalna projekcija

"Bojni krik mira" (The Battle Cry of Peace):



bio je crno bijeli nijemi film snimljen 1915, u jeku prvog svjetskog rata. Bilo je potrebno stvoriti svijest o učestvovanju u prvom svjetskom ratu na savezničkoj strani, svakako. 

Film prikazuje apsurde scene iskrcavanja njemačkih vojnika - kao da bi bili divlji huni - i to iz podmornica i zlostavljanja američkih građana u samom Njujorku. Predsjednik Theodore Roosevelt podržavao je produkciju filma i odobrio učestvovanje cijelog bataljona kao ekstra glumaca.

"Četiri pera" (The Four Feathers), 1939.



Film koji osuđuje "kukavičluk" britanskog časnika koji ostavlja vojnu službu u Sudanu. Odbačej od prijatelja i zaručnice, vraća se na scenu i pokazuje svoju hrabrost. 

Počinje drugi svjetski rat. Prijavi se!

"Narednik York" (Sergeant York) - Gary Cooper glavni glumac -, šest tjedana nakon napada na Pearl Harbor.



Film prikazuje život Alvina York, američkog heroja iz prvog svjetskog rata. Izvrstan strijelac u svojoj mladosti, u jednom trenutku uzme odluku biti pacifist. Ipak, spletom okolnosti mijenja mišljenje i odlazi u rat, gdje će postati američki vojnik sa najviše odlikovanja.

Gojimi, umrite u ratovima koje niste tražili, ali kojima niste znali svjesno i organizirano pružiti pravi otpor.

"Vatrene kočije" (Chariots of Fire), 1981.



Eric Liddell (na ramenima), je škotski evengelist, rođen u Kini, sin škotskih misionara. Vratio se u Škotsku na studij, da bi se poslije vratio u misije. Talentirani trkač na kratke staze, priprema se za olimpijadu 1924 u Parizu.

Harold Abrahams je židov (na slici podržava ruku Eriku), također sprinter. Osjeća se zbog svog židovstva "ugrožen" i ne prihvaćen u Britaniji, "anglosaksonskoj i kršćanskoj". Kroz sport želi vidjeti svoju afirmaciju.

Eric je dosljedan sa svojim principima: ne želi trčati u nedjelju jer se "nedjeljom ne treba raditi". Usprkos osudi vlade spram njegovom postupku, stavljen je u trku od 400 m, gdje postiže zlatnu medalju kao i Harold na 100. Erikova gesta je ta koja pomaže Haroldu pobijediti na 100 m!

Eric Liddell gine 1945. u komunističkoj revoluciji u Kini, gdje je bio zatočen kao misionar. Cijela Škotska ga je oplakivala.

Ali poanta filma je ova: kršćani trebaju biti sionisti i pomagati židovima u njihovim projektima.

Velika većina protestanata su sionisti.

Lista čuvenih židovskih glumaca. I oni koji kontroliraju Hollywood.


***

Osvrt: kako se može postići da izvjesna osoba misli na odgovarajući način?

Preko pisane riječi i preko slika i filmova. Za misliti, potrebno je polaziti od podataka. Kojim podacima ti raspolažeš? Tko ti ih stavi ispred tebe? Koja je njihova vjerodostojnost? Čemu služe?

Poanta: pazi na ono što čitaš; još više na ono što gledaš. Posebno ako trebaš da odgojiš djecu i mlade.

Potrebno je posavjetovati se. Traži pametnijeg i mudrijeg od sebe. "Vlastiti stav nije dobar savjetnik", govori Sv. Pismo. I: "Vidiš li mudra čovjeka, brzo ga posjeti i neka stopala tvoja obrišu njegov prag". Loša čitanja mnoge su odvukla na stranputicu. S vjesrskog stanovišta, idi na sigurno predkoncilsko štivo.






1 komentar:

  1. Ima jedan tekst koji objašnjava kako su indijski židovi, koji su se u 19.st. kao trgovci doselili iz Bagdada, stvorili Bollywood to jest kako su glavne glumice bile židovke, dok za žene domorodaca, bilo hinduskinje ili muhamedanke, tada nikako nije bilo prihvatljivo da budu glumice koje se još ljube na filmu.
    Jer je to bilo protivno njihovoj tradicionalnoj religiji i kulturi.
    Ista stvar je bila i na zapadu, samo je zapad prije pao.
    https://www.nbcnews.com/news/asian-america/how-indias-jewish-community-transformed-early-bollywood-n475396

    OdgovoriIzbriši