četvrtak, 15. ožujka 2018.

Komentar o nastojanju Vatikana zatvaranja španjolskog katoličkog kritičnog portala

Da budemo jasni: Sveta Stolica ima svo pravo preporučiti vjernicima ne čitati određeni portal, ako sudi da je to štetno za vjeru. U srednjem vijeku, kad su svjetovne vlasti bile na usluzi crkvenim, proveo bi se sudski postupak (za koji je bila zadužena Inkvizicija) i ako bi se ustanovilo da je netko kriv, tražilo bi se od njega da ostavi krivi nauk. U protivnom, bio bi kažnjen.

Jer cijelo društvo je počivalo na vjerskim načelima; narušiti ta načela, značilo je orušavati cijelo društvo, što odgovorni način uprave nije mogao dopustiti. Nek danas netko kaže da mu se ne sviđa demokratsko ustrojstvo, vidjećeš kako će mu lijepo biti. U ono vrijeme srž države počivao je na vjeri, i od odbrane čistoće vjere ovisila je cijela ljudska zajednica i civilizacija.

U komunizmu je to bila komunistička misao; ako bi se netko usudio reći: "Dolje KPJ!", eto ti policije za pola minute. Poslije bi nastupio mrak. Misao vodilja današnjeg političkog sustava je "demokratska blagodet", i onaj koji se usudi staviti je u pitanje... također ulazi u guste i neprozirne tmine.

No, Crkva uvijek ima ključnu moralnu i poučnu ulogu za vjernike. Može ne imati nikakvu moć kod civilnih vlasti, ali njen autoritet nad vjernicima ostaje nepromijenjen. 

Prema tome, ako bi neki vjernik ili skupina vjernika činio ili pisao nešto krivo protiv nauka Svete Stolice, taj bi morao biti opomenut; sancioniran i svi ostali moraju slušati pouku koja dolazi od Majke.

Infovaticana je španjolski portal koji je otvoreno kritizirao npr. nastupe pro lgbt nekih vatikanskih ličnosti. Inače, nastojali su biti dosta "politički korektni" prema "Papi Franji". Bilo bi prema tome sasvim dovoljno da ih iz Vatikana nazovu telefonom i da ih zamole za ovo ili ono; ili da ne govore o određenim temama.

Svakako, to bi bio ogromni skandal. Jer Vatikan (tj., Franjin Vatikan danas), dopušta šakom i kapom svim mogućim hereticima i krivovjercima govoriti i pisati  već kako im puhne (a puše im uvijek krivo), dok bi u ovom slučaju zabranio jednom portalu kritizirati ono što se iz helikoptera vidi da je katastrofalno.



I onda, koju strategiju slijedi (Franjin) Vatikan? Ništa manje i ništa bjednije već unajmiti preskupe odvjetnike tvrtke "Baker & McKenzie", poznate - da bi skandal bio neizmjeran - upravo po tome što su branile čudovišnu pobačajnu američku kompaniju Planned Parenthood.

Mizerija i kriminalni potez (Franjinog) Vatikana imao je odjek u poznatim katoličkim portalima i drugim medijima:

Marco Tosatti, Stilum Curiae;

Il Giornale;

Church Militant;


Riposte-Catolique;



La Nuova Bussola;

[Na slici, urednik Infovaticana pri posjeti Franji kratko nakon njegovog izabranja.]

Itd.

Gdje se posebno odražava licemjernost? U činjenici da se hvali na sva usta "dijalog", "blizina svakome", "briga o periferijama" i sl., dok se ne dopušta otvoriti usta bilo kome tko želi razmišljati imalo kao katolik. I, da bi se "izbjegao skandal" - ne znam kako -, optužnica se temelji na tome što je Infovaticana koristila bez pitanja vatikanski logo. Nešto u čemu moglo bi se reći da nisu jedini - (i nešto što osobno ne odobravam; nema uopće potrebe za tim, niti je u redu). Ali je stvar očito na osnovu izloženog u tome da se radi o izgovoru. Moguće je da sa takvim efektivnim odvjetnicima Vatikan dobije legalnu pobjedu. I vjerski i moralni poraz, odraz politike - nikad bolje rečeno - lažnog "milosrđa".

Prepoznati ćete ih po njihovim plodovima.




Nema komentara:

Objavi komentar