srijeda, 9. rujna 2015.

Gloria.TV News on the 9th of September 2015 (hrvatski)

Katolički Razvod: Patrick Archbold je „dosta zabrinut“ zblgo jučerašnjih promjena u procesu poništenja braka, uvedenih od Pape. Franjo je ukinuo automatski žalbeni proces i sva moć sada je usredištena na biskupa i njegove suradnike. To će za Archbolda predvidivo otvoriti mogućnost katoličkog razvoda.
Zbunjujuće: Papa Franjo je prenio video poruku Međunarodnom Kongresu Teologije održanom prošlog tjedna u Buenos Airesus. U njoj se tvrdi – citirano – „netko nije kršćanin na isti način u današnjoj Argentini kao onoj od prije 100 godina. Netko nije kršćanin na isti način u Indiji, Kanadi ili u Rimu.“ Također žali zbog oporbe stvorene između teologije i pastorala, ali to smješta posebno u vrijeme prije Drugog Vatikanskog Koncila. On pronalazi Kristovo utjelovljenje – citat – „u konkretnom svijetu, ovaj konkretni u Argentini, na njenim ulicama, u njenim četvrtima, u njenom narodu.“
Pravo spoznanje: Biskup Szeged-Csanada u Mađarskoj, Laszlo Kiss-Rigo, nazvao je priljev migranata, koji je posebno masivan u Szeged području –citat- „invazijom“. Citat: „Dolaze ovamo vičući 'Allah Akbar'“. Biskup je u „totalnoj slozi“ sa prvim ministrom Viktorom Orbanom koji nastoji preuzeti kontrolu emigracije. Također tvrdi da Papa Franjo „ne poznaje situaciju“. Kiss-Rigo je rekao da se migranti predstavljaju kao izbjeglice ali u biti predstavljaju veliku prijetnju kršćanskim vrijednostima kontinenta.. Prema njemu oni ostavljaju smeće za sobom i odbijaju primiti ponuđenu hranu.
Samo stari ostaju: Kaldejski katolički biskup Aleppa, Sirija, Antoine Audo, osvrnuo se na izbjegličku krizu: „Ne možemo pošteno reći narodu: bježite, netko će vas dočekati“. „Nikada ne kažem lošu riječ protiv onih koji odlaze jer oni nastoje zaštititi svoju djecu. Ali nama je bolno vidjueti kako odlaze obitelji, i mnogi među njima su kršćani. To je znak da rat neće završiti, i da će na koncu prevladati oni koji žele razoriti zemlju.“ Audo čuje u Aleppu o mladim ljudima koji kažu jedno drugom: 'Hajmo formirati jednu grupu te otići, pobjegnimo sami bez pitanja, bez dogovora sa našim obiteljima'. Citirano: „To znači da će jedino stari ostati ovdje“.

Nema komentara:

Objavi komentar