četvrtak, 10. rujna 2015.

Gloria.TV News on the 10th of September 2015 (Hrvatski)

Gloria.TV News on the 10th of September 2015



Pogrešna reforma? Papa Franjo je odlučio provesti poništenje braka brže i jeftinije. No, istraživanje Pew Research Centera označuju da razvedeni američki katolici, koji nisu tražili poništenje, to nisu učili zblog navodnih troškova ili duljine postupka kao razlog. 43% njih nije tražilo poništenje, jer nisu vidjeli da je to nužno. Samo 7% nije pokušalo dobiti poništenje, jer im je to izbledalo preskupo i 4% jer su našli postupak previše kompliciran i uz veliko trošenje vremena. Samo je 25% razvedenih američkih katolika tražilo poništenje.

Korijen problema: Kriza u katoličkom nauku o braku ima svoje korijene u Drugom Vatikanskom saboru, u skladu s talijanskim povjesničarem Roberto de Mattei u izjavi za Gloria.tv. Konkretno, de Mattei naziva koncilski dokument Gaudium et spes dvosmislen i zbunjujući. Do Sabora, Crkva je gledala na objektivnu prokreaciju kao prvom svrhom braka. Umjesto toga, Gaudium et spes stavlja na to mjesto subjektivno shvaćanje, međusobnu ljubav supružnika. Zato De Mattei poziva na raspravu o Drugom vatikanskom koncilu u kontekstu predstojeće sinode o obitelji.

Novac: Crkva u USA prijeti potencijalno srezivanje financiranja mirovina svojih starijih svećenika. Prema Reutersu mirovinska financiranja su imala manjak u 2014. vjerojatno kojih 2 milijarde $. Crkva je izgubila milijune svojih članova još od Drugog vatikanskog koncila i bilijune dolara zbog homoseksualnih skandala povezani sa zlostavljanjima.


Više crkvi je potrebno: Svetom Petersburgu u Rusiji treba tri puta više crkava, u odnosu na sadašnju situaciju, prema Metropolitanskom biskupu Sv Peersburga i Ladoga. Citat: "Danas postoji više od 200 crkava u Sv. Petersburgu, a većina ih se nalazi u povijesnom centru, a sigurno to nije dovoljno za tako naseljen grad." Patrijarh Kiril Moskve i cijele Rusije je preporučio jerarhu u smislu da ne bi trebalo biti manje od jedne crkve za 10.000 ljudi.

Nema komentara:

Objavi komentar