utorak, 31. svibnja 2016.

Gloria.TV 31 svibnja 2016

Prvenstveno prevodim vijesti Gloria.tv 31. svibnja 2016. Napominjem da je stav Gloria.tv blizak Bratovštini SSPX, dakle porijelkom "lefebvrovci", ili možemo reći da se osjeti veliki utjecaj misli Nadbiskupa Marcel Lefebvre, izopćenog 1988. nakon ređenja četvorice novih biskupa bez dopuštenja Ivana Pavla II.

Osnovni razlog djelovanja Nad. Lefebvre bio je njegov stav kritike Drugog Vatikanskog Sabora, te mjenjanje forme sakramenata u Katoličkoj Crkvi. Smatrao je da postoji proturječje između nauka Drugog Vatikanskog Sabora i vjekovnog nauka Crkve, i nije ga htio nasljedovati. Zbog toga je brzo bio žestoko kritiziran, i izoliran.

U vezi sakramenata, smatrao je da se obred ređenja te Misa Trentskog Sabora ne mogu izostaviti u Crkvi, niti posebno zamijeniti sa nejasnim Novus Ordo Missae (misa koja se danas uglavnom slavi u Crkvi, posebno u latinskom obredu).

Moj stav je drugačiji; do Franjinog proglašenja nisam imao nikakve simpatije prema FSSPX, danas na ovo gledam iz druge perspektive: slažem se da treba očuvati i ne propustiti jasnu Trentsku teologiju i sakramente, ali različito mislim na području nasljedovatelja Sv. Petra. 

Dok Bratovištana smatra da može biti Papa makar krivo učio, to osobno potpuno odbacujem, jer pogrešno učenje ne može doći od Boga, i prema tome od njegovog Vikara. O ovom konkretnom pitanju uskoro ću iznejeti komentirani stav Crkvenog Naučitelja, Sv. Bellarmina.

Slijedi vijest:



Nesposobnost za kleknuti: Papa Franjo nije sudjelovao u procesiji na Tijelovo ( Corpus Christi) kroz Rim 26. svibnja. Kad se pojavio na kraju nije klečao pred Presvetim. Da to nije zbog zdravstvenog stanja, Franjo je pokazao prošlog Velikog Četvrtka kada je kleknuo dvanaest puta, kako bi se prao noge odabranoj skupini. Novinar Antonio Socci citira u ovom kontekstu izjave Benedikta XVI: "Nesposobnost da klekne pojavljuje  se kao suština onog što je đavolsko."


U Rio de Janeiro, 2013:

"Tako ja živ bio, govori Gospodin, meni će se pokloniti svako koljeno, i svaki će jezik slaviti Boga." (Rim 14, 11)



Sloboda za grijeh? U svoj propovijedi u ponedjeljak ujutro Papa Franjo ponovno je polemizirao protiv - citat - "učitelja Zakona i teologa koji idu  putem kazuistike i ne dozvoljavaju slobodu Duha Svetoga." No, on se zalaže za zakone bez milosti prema palim svećenicima i čini kazuističke argumente za davanje svete pričesti bludnicima ili protestantima.
Jednostrano Milosrđe: Prošlog petka, Papa Franjo je primio argentinsku ljevičarsku aktivistkinju Hebe de Bonafini, jedne od osnivača Udruge tzv Majke Plaza de Mayo (Trga Svibnja). Bonafini opravdava nasilje i terorizam. 2005-te godine je tvrdila da je Ivan Pavao II - citat - "budući je počinio mnoge grijehe, ići če u pakao." (Poznati španjolski bloger) La Cigüeña de la Torre smatra fotografiju Franje s Bonafini uznemirujućom. Citat: "Volio bih da je milost Franjo nije jednostrana, već univerzalna.



Samo u Crkvi: Sara Giromini, poznata kao Sara Winter, bila je osnivateljka brazilskog dijela Femena, skupine prostitutki korištene za političke borbe. U listopadu prošle godine Giromini se obratila i molika kršćane za oprost. U govoru brazilskom Saboru u kontekstu kampanje koja pokođava koristiti virus Zika za uvođenje pobačaja, rekla je: "Ja nekada ne bi mogla to zamisliti: samo u Crkvi sam pronašla osobe koje pomažu ženama, nešto što nikad nisam našla u feminističkom pokretu."



Dodatak:

Na Franji se vidi što voli, što ne voli. Sa Moralesom prošle godine:


Predjsednik Makedonije poklanja tiaru (tri krunu, simbol Papinog trostrukog kraljevstva; vjekovnu tiaru je prodao Pavao VI s nakanom dati to siromasima. Prošle godine se prodavala na ebay. Takvu je žalosnu subinu dočekala. Juda reče Isusu: "Zašto nismo prodali to pomazanje, mogli smo dobiti 300 denara i dati to siromasima." Sv. Ivan nadalje navodi: "Ali to ne reče jer bi mu bilo žao siromašnih, već jer je bio razbojnik." Isus mu odgovori: "Siromahe ćete uvijek imati sa sobom..." i opravda ženu. Crkva je uvijek branila da Bogu treba dati najbolje, jer od toga se hrani vjera, koja je temelj za sve drugo.) Franji. Kao da ga je uvrijedio:



S novim argentinskim predjsednikom Macri. Budući je "desničarski", sa njim nema nekih posebnih osmjeha:









Nema komentara:

Objavi komentar