nedjelja, 1. svibnja 2016.

Admiral Domazet-Lošo ne može sebi dopustiti komentirati neprovjerene vijesti: "Putin prijeti Turcima da će vratiti kršćanstvo u Istambul ako ne ostave Siriju na miru"

Prije svega, ovaj članak je motiviran izuzetnim poštovanjem urednika ovog portala prema velikom hrvatskom admiralu, Davoru Domazet-Lošo.

Naime, dotični admiral, čija gledišta mimo geopolitike posebno cijenim, ne može dopustiti radi svog prestiža komentirati, osloniti se na izvjesne vijeti kao da bi bile istina. Konrektno, toliko narod.hr, koliko braniteljski-portal.hr, prenose Domazetov intervju na Ludato televiziji:

"Domazet Lošo upozorio na Putinovu prijetnju Turcima o povratku kršćanstva u Istanbul"


Prenosim ono najznačajnije:

Skrenuo je pažnju hrvatskoj javnosti da je kod nas namjerno prešućena nedavna izjava i prijetnja Putina Turskoj i Erdoganu da drži prste dalje od Sirije. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin je izdao oštro upozorenje vladi Turske rekavši da će vratiti kršćanstvo u Istanbul ako ne ostave Siriju na miru.
Ukoliko Turska ne prestane podržavati ogranak Al-Quaide u Siriji, pobrinut se da dovršim ono što car Nikolaj II. nije uspio. On je za vrijeme Prvog svjetskog rata pokušao vratiti kršćanstvo u Konstantinopolis (Istanbul) i zaštititi rusku pomorsku sigurnost oslobađajući Dardanele i Bospor, ali ga je sudbina spriječila”, izjavio je ruski predsjednik.
Putin je dodao da će se zalagati za grčki suverenitet nad Ciprom i inzistirati da se Turska makne sa tog meditaranskog otoka. Na kraju, Putin je javno osudio izjave predsjednika Erdogana o islamskoj i ne-sekularnoj Turskoj i snove o propalom Otomanskom carstvu.
Admiral Domazet je izjavio da ovako direktna prijetnja i izjava dugo nije viđena u europskim diplomatskim krugovima. U preslagivanju svjetske političke scene Rusija ima presudnu ulogu koju ne želi ispustiti, usprkos nastojanjima snažnih geopolitičkih krugova u svijetu, a dvojica predsjednika Putin i Orban imaju presudnu ulogu u očuvanju europskog i kršćanskog identiteta.
"Izjava (koja) dugo nije viđena u europskim diplomatskim krugovima". Svakako da nije, jer takva izjava nikad nije ni postojala

Admiral Domazet ne smije ovako nastupiti, između ostalog i zbog svog prestiža! Makar je još bitnije ne staviti navodnu izvaju u usta Ruskom predsjedniku, u ovako osjetljivoj geopolitičkoj situaciji.

Brza pretraga mogućih izvora ove vijesti, na engleskom i ruskom jeziku, dovodi do slijedećih rezultada:

Portal "http://awdnews.com/" donosi tu vijest 16. travnja.



"Putin: if Turkey's Erdoğan doesn't stop supporting terrorists in Syria, I shall restore Constantinople (Istanbul) to Christendom"

Dok je "http://www.theeventchronicle.com/" donosi već sedmog ožujka ove godine:

"Last week Russian President Vladimir Putin threatened Turkish president Recep Erdogan that he will “restore Constantinople (Istanbul) to Christendom and protect Russian maritime security by liberating the Dardanelles and Bosphorus straits”, Pentagon sources say. “This has been the plan all along as borders will be redrawn, with Turkey expelled from Cyprus and balkanized,” they added."

No, pretraga na upravo odnosnom ruskom kanalu, "Россия-24", ne upućuje na nikakav rezultat, Te vijesti kao da nikad nije ni bilo.

Provjeravam preko ruskih kanala: "Znate li o ovome?", pitam ih. "Ne, prvi put čujemo", odgovor je.

Zaključujem da se radi o neslanoj "šali" čiji je cilj upravo postići suprotno od onog što se navodno nastoji. Umjesto da je Putin prikazan kao heroj, on će ispasti (to svakako nije Domazetova nakana) kao međunarodni kriminalac, protiv kojeg će se moći opravdati bilo koja nova hajka.

Jer kako će vratiti kršćanstvo u Istambul? Osim ukoliko ne bi koristio oružja masovnog uništenja, to mu ne bi pošlo za rukom, a ni tada? Tko će ići u spaljeni grad?

Vijest, dakle, sama po sebi, nema nikakvog smisla. Putin zna da postoji crvena linija koju on nikad neće prijeći... ukoliko nije napadnut! A to je upotreba atomskog, makar i taktičkog okružja. Jedino direktni napad na Rusiju mogao bi dovesti do Putinovog odgovora istom mjerom, ili bilo kojeg drugog ruskog predsjednika,

Tražeči još malo dalje, nalazim slijedeći interesanti podadak: postoji neko "proročanstvo" jednog židovskog rabina iz XVIII stoljeća, Vilna Gaona: "Mesija će doći kad Krim ponovo postane ruski, a onda iza toga Istambul". 



Ovo je već preći u konspirativne luke, i političko-vjersku maštu. Normalno, ova šema nema nikakvu vrijednost, tek možda je traženje mogućeg proizvoditelja tretirane vijeti o Putinu.

Svakako, hvala, da to i ja jednom i kažem, mas medijima što nisu prenijeli ovu bizarnu-nepostojeću, vijest.

I minus admiralu Domazetu zbog njegove lakomislenosti i nedostatku stručnosti, koje od vrlo poštovanog nisam mogao očekivati.

Nema komentara:

Objavi komentar