subota, 17. listopada 2020.

Propovijed na Svetkovinu Svetog Luke, 18. Listopada 2020

 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga,

Dragi moji u Gospodinu Našem,

Danas imamo veliku radost zbog proslave blagdana svetog Luke, autora trećeg Evanđelja i Djela apostolskih. Poput svetog Marka, on nije bio jedan od apostola. Ali oni i su dobili istu čast kao i apostoli: Bog ih je odabrao da u pisanom obliku polože velik dio nauka našega Gospodina, potpomognuti nadahnućem Duha Svetoga kako bi spriječio njihove zapise od svake pogreške.

Dakle, prvo bismo trebali biti vrlo zahvalni svetom Luki jer je svoj život posvetio Evanđelju: „... brat čija se služba Evanđelju hvali u svim crkvama ...“ (Poslanica). Također je pratio svetog Pavla u mnogim njegovim apostolskim putovanjima: „... štoviše, koga su crkve također postavile da putuje s nama sudjelujući u milosti koje su nam dane, na slavu Gospodnju i za pokazati vlastitu spremnost ”. Također je jako pazio, kako to sam naznačuje na početku svog Evanđelja, da od drugih apostola nauči što je naš Gospodin učinio i rekao: „Kako su nam ih predali, koji su od početka bili očevici i služitelji riječi“(Lk 1,2). Sveti Luka doživio je starost, 84 godine, živjeći celibat. Umro je mučeničkom smrću obješen na maslini u grčkom gradu Tebi. Njegovi posmrtni ostaci završili su nedaleko odavde, u Padovi u Italiji - ali ne u istoj crkvi kao i relikvije svetog Ante!

Razmotrimo dalje način na koji naš Gospodin šalje dodatnih 72 učenika: „i posla ih po dvoje ispred sebe u svaki grad i mjesto kamo je sam trebao doći“ (Lk 10,1). Veliki papa i doktor crkve Grgur Veliki komentira ovaj odlomak (17. homilija o evanđeljima; usp. Rimski brevijar):

„Draga voljena braćo, naš Gospodin i Spasitelj ponekad nas opominje riječima, a ponekad djelima. Da, sama Njegova djela nas i sama uče onome što On čini šuteći. Njegov primjer i dalje nas potiče na oponašanje. Pogledajte kako šalje svoje učenike da propovijedaju po dvoje, jer postoje dvije zapovijedi da se voli, to jest zapovijed da volimo Boga i zapovijed da volimo bližnjega, a gdje nema dvoje, jedan je sam, nema na čemu izvršavati Gospodnju zapovijed. I ni za koga se ne može pravilno reći da voli sebe: jer ljubav teži prema bližnjemu, ako je to ljubav na koju nas obvezuje Evanđelje. Evo, Gospodin šalje svoje učenike da propovijedaju po dvoje i dvoje, a time nas šutke poučava da tko ne voli bližnjega svoga, takav ne bi trebao preuzeti na sebe službu propovjednika.

Dobro je također rečeno i da ih je poslao ispred sebe u svaki grad i mjesto kamo bi On sam došao. Gospodin slijedi svoje propovjednike: prvo dolazi propovijest, a zatim i sam Gospodin dolazi u kuću našega uma, tamo gdje je riječ poticaja već prije došla i tako ulazi istina u naš um."

S jedne strane, objašnjava sveti Papa, naša najvažnija dužnost prema bližnjemu je milosrđe - "proximo caritas". To je točno, pogotovo ako govorimo u ime našega Gospodina. Najveća je dobrotvornost u tome da drugima govorimo istinu, cijelu istinu i ništa osim istine - u onoj mjeri u kojoj ih zanima, i tragaju za istinom, naravno. Inače bismo svinjama bacali Božji biser: „Ne dajite svetinje psima; niti bacajte biserje pred svinje, da ih možda ne zgaze pod nogama, i okrećući se protiv vas da vas ne poderaju." (Mt 7,6) Koliko grešaka i grijeha čine oni koji podučavaju i propovijedaju na svoju ruku: „se ipsos pascentes - hranjenje /čuvanje sebe“, kako to kaže sveti Augustin u propovijedi (46) o zlim pastirima. Ili na internetu, gdje sve vrste samozvanih "ujaka i teta Crkve" (kako ih ja zovem) iznose sve što ih je volja - gdje ne vide bijelinu u oku drugog - s mnogo oštrine , te obasipanjem uvredama onoga tko nije njihovog mišljenja.

S druge strane, sveti Grgur inzistira - kao i sveti Pavao - da vjera dolazi preko slušanja, "fides ex auditu" (Rim 10:17). Internet je dobro i dragocjeno polazište za ljude koji žele tražiti, naučiti i obratiti se - ali ne može pružiti više. Vrlo brzo svaki pravi obraćenik treba stupiti u kontakt sa svećenikom kako bi primio Sakramente vjere kroz koje u konačnici naš Gospodin dolazi u naš um i srce.

Uzmimo ozbiljno učenja koja nam je sveti Luka postavio u dvije od 27 knjiga Novoga zavjeta. Nemojmo oponašati “modernog” čovjeka koji bira i izabire sve što mu se sviđa ili ne sviđa; i koji stvari lako vidi kroz vlastitu prizmu koja je uglavnom nečista i izvrnuta. Neki su se sveci obratili i promijenili svoj život nakon što su čuli jednu rečenicu iz Evanđelja - toliko su ozbiljno shvatili da je to istina, utjelovljena Božja riječ.

Zazovimo svetog Luku, koji je bio liječnik, da bi njegovo djelo moglo biti učinkovit lijek za našu dušu!

Zamolimo ga da nas još više približi Gospi koju je imao privilegiju upoznati i razgovarati s njom, o čemu svjedoči njegov izvještaj o Navještenju, rođenju i djetinjstvu našega Gospodina. Kršćanska tradicija kaže da je on također bio taj koji je prvi naslikao njezinu sliku!

Svi sveti Učenici Gospodnji - molite za nas.

U ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga.

 

P. Arnold Trauner (paterarnold@hotmail.com), njemački i engleski

Nema komentara:

Objavi komentar