utorak, 13. kolovoza 2019.

Vrijeme je prijateljstvo


Osjećam za tobom tjeskobu, Jonatane, ljubljeni brate moj! Tvoja mi je ljubav bila dragocjenija od ljubavi žena.“ (2 Sam. 1:26)

Ovaj stih koriste perverzno sodomci, da bi opravdali svoju gadost, kao da bi ove riječi bile upućene njima sličnima. No, ne ćemo o njima. Fuj.

Ove riječi su riječi o čistom, velikom i dubokom prijateljstvu koje svatko može imati. Posebno se može njegovati između osoba istog spola, iz povjerljvosti koju predsponira slična psiha, i svako u svoj čistoći; nešto što nažalost danas se mora napomenuti, a ne bi trebalo.

Teorijski može biti i velikog prijateljstva između muškarca i žene koja mu nije supruga, i obrnuto, ali bolje se ne igrati vatrom, i samo pod određenim i sigurnim uvjetima. Znaš, vrag odnio šalu, nikad bolje rečeno.
No, idemo konačno na temu.


 [I muž i žena mogu biti prijatelji]

„Vrijeme je novac“, počeli su govoriti posebno kalvinisti, i preko njih kapitalisti. Što više vremena uložiš u rad, i na što pametniji način, više (prokletih) para. Što sve čovjek ne čini da zaradi malo  više te nesreće? Ali opet idimo na našu temu. Makar bili sad malo bliže, jer ova poredba dobro nam dolazi. Poznato je dakle: potrudi se, i imati ćeš više (materijanih) dobara. A što ćemo sa duhovnim dobrima? Pa i kulturnim, ljudskim?

Prijateljstvo je nešto ogromno, nešto najbolje što možemo imati u životu. Iz čisto ljudske perspektive, a također i iz duhovne. 

I sad dolazi ključna premisa u našem razmišljanju: baš zbog toga što je prijateljstvo nešto najviše što možemo imati u ovom životu, baš zbog toga ga trebamo čuvati i održavati. I mnogo puta će to morati biti na uštrb novca i zarade. Jer, ne može se sve imati u životu. Za novac potrebno je uložiti vrijeme; znamo to od malih dana. Ali prijatelju moj, za prijateljstvo još i više.

[Drugovi iz školskih klupa, u suprotnim taborima. G. A. Custer, i njegov zarobljenik, L.J.B. Washington]


I sad dolazim na praktični nivo, koji ti može koristiti. Prijateljstvo se mora njegovati. Što znači da mora imati svoj raspored. Ne možeš održati prijateljstvo ako nemaš raspored vremena za pojedine osobe. Prijatelja moraš viđati periodično, nešto što će ovisiti od specifičnih okolnosti. Ti sam znaš koje su te okolnosti u tvom životu, ali mora postojati periodičnost viđanja i posjećivanja za prijateljstvo. Prijatelj se ne može zaboraviti, ne može ostaviti po strani kao „tu je on uvijek“. Ne, ne mora biti. I ako jest, ali ako ne održavaš kontakt s njim, gubi se puno toga. Gubiš i razgovor kad ti je teško. Gubiš dobar savjet. Gubiš zadovoljstvo onog piva ili kave koje teko lijepo popijete dok ste zajedno, u razgovoru. 

Periodičnost, dakle. Ovisi od blizine prebivališta: nekad može biti tjedno, nekad mjesečno, nekad godišnje... Ali postoji također i pismo (tj. E-mail; danas više nitko ne piše olovkom, nažalost; da samo znaš koliko sam se ja napisao...), telefon, WhatsApp ili Viber, Skype... 

Ali da bi periodičnost bila periodičnost racionalnog bića, a ne stihijska pojava, potreban je raspored. A za raspored potrebna je agenda. Potrebno je zapisati: zvao sam tada i tada toga i toga; vidio sam se sa tim i tim tada i tada; i sve tako.

[Moja majka, moja prijateljica]
 

U redu, viđamo se. Ali o čemu ćemo razgovarati? Nemoj o politici s prijateljem, molim te. Ali budući smo nepopravljivi balkanci; moraš malo, ali nek bude samo za zagrijavanje – vrlo brzo treba ići na važnije stvari. A što je to? Pa: žena, djeca, roditelji, posao, teškoće i nade sa svakim od njih i u svakoj stvari. O tim stvarima treba pričati. Malo izazvati – ali da se ne opazi -, pa onda pustiti da ide svojim tokom. S vremenom, s prijateljem možeš kako hoćeš.

Moraš biti sposoban za otkriti bol, i ponuditi utjehu, a da se ne primjeti ni jedno ni drugo.
Trebaš znati čuvati tajne. Nešto vrlo teško na Balkanu, ali trebaš uvoditi novu kulturu u našu zadrtu sredinu. Razgovori s prijateljem trebaju biti kao ispovijed. Ako ti on ne kaže eksplicitno da o nečem ne možeš drugome govoriti, nek ti slučajno ne izleti to preko usta! Tako ćeš s vremenom stvoriti klimu povjerenja.

Bolje je imati manje novca, a više prijateljstva. Ako me poslušaš, bit će ti mnogo bolje sutra.

1 komentar:

  1. Moramo znati razlikovati pojam prijatelj od poznanik , istomisljenik , radni kolega , susjed isl.
    Mudri Sirah nas uci - Umilna rijec umnozava prijatelje, i jezik uljudan izaziva prijazne odgovore. Neka su ti mnogi poznanici , ali pouzdanik samo jedan od tisucu. Ako zelis imati prijatelja, steci ga kusanjem i nemoj se prebrzo u njega pouzdati. Jer netko je prijatelj samo kad to njemu odgovara, i taj ne ostaje vjeran u dan nevolje. A neki ce se prijatelj premetnuti u neprijatelja i tvoju sramotu iznijeti na vidjelo. Gdjekoji je opet prijatelj za stolom , ali ga nema u casu nevolje. Dok si sretan , on ce ti biti kao ti sam sebi, s ukucanima tvojim povjerljiv ce biti, a stigne li te zlo okrenut ce se protiv tebe i bjezat ce od tvoga pogleda. Odvoji se od svojih neprijatelja i cuvaj se svojih prijatelja. Vjeran prijatelj pouzdana je zastita i tko ga je stekao nasao je blago. ... Tko se Gospodina boji nalazi prave prijatelje jer kakav covjek takav mu i prijatelj.
    Dobro je imati prijatelja ali se ne treba u njega previse pouzdavati jer Pismo veli da je proklet onaj koji se pouzdaje u slabu ljudsku misicu. Svako prijateljstvo od ovoga svijeta je prolazno i ako nije u Bogu onda je neprijateljstvo prema Bogu jer je od ovoga svijeta. Jedini pravi prijatelj koji nam je vazan je Dobri Bog. Znate onu pjesmu kakav prijatelj je Isus , nase boli lijeci On. Sta je svako drugo prijateljstvo naspram prijateljstva s Bogom. Nitko nema vece ljubavi od ove , poloziti vlastiti zivot za svoje prijatelje. A Isus ga je polozio za nas dok mu jos bijasmo neprijatelji. I dalje Gospodin kaze da smo mu prijatelji ako ucinimo sto nam zapovijeda. K tome tezimo.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši