subota, 2. siječnja 2021.

Propovijed za blagdan Presvetog Imena Isusova, 3. Siječnja 2021

 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Predragi moji u Gospodinu Našem,

Teško je pratiti različite blagdane koji se međusobno slijede tijekom ovih dana između Božića i Bogojavljenja! Danas Sveta Crkva slavi blagdan Presvetog Imena Isusova. ISUS je SVETO Ime.

Dano je Isusu prije nego što je uopće bio začet u Marijinoj utrobi: Arkanđeo Gabrijel rekao je Gospi da svoje dijete treba nazvati Isus (Lk 1,31). Isto ime ponovio je anđeo Sv. Josipu (Mt 1,21): "Ona će [Marija] roditi sina kojem ćeš nadjenuti ime Isus."

Ne samo da je Isus ime Sina Božjega postao čovjekom, već također odmah označava s kojom je svrhom došao na ovaj svijet. Isus znači Spasitelj, Pomoćnik, Otkupitelj. To je u strogom skladu s našom katoličkom vjerom, jer sa Svetom Crkvom (Vjerovanje mise) navješćujemo: "koji je zbog nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa".

"Na ime Isusovo pokleknut će se svako koljeno, na nebu, na zemlji i ispod zemlje ...", kaže današnji introit. Iste riječi koje čitamo na Cvjetnicu u poslanici! Kakvo veliko poštovanje, dakle, moramo imati prema Njegovom svetom imenu. Uvijek bi nam trebao biti na usnama, a još više u mislima. Sveti Bernard ne bi ni u čemu našao slasti ako ne bi bilo Isusova imena, kako kaže u jednoj od svojih homilija. Za njega je sveto ime "mel in ore, in aure melos - med u ustima i melodija u uhu." Tko zna sve, ali ne i Isusa, i snagu njegova svetog imena, ne zna ništa; ali tko ne zna ništa osim ovog svetog imena, zna sve što treba znati! To je neprestano učenje Apostola, Svetaca, Svete Crkve ...

U liturgiji Crkva upućuje sve svoje molitve Bogu "po Gospodinu našem Isusu Kristu ...", jer "on je Put" (Iv 14,6) i jedini put Bogu; on je jedini posrednik, prema svetom Pavlu. I u svim liturgijskim molitvama Crkva naređuje onima koji se mole u njezino ime da duboko sagnu glavu svaki put kad izgovore sveto Isusovo ime.

Draga moja ljubljeni! Sve ovo ima vrlo važnu i očitu posljedicu za naše svakodnevno ponašanje: Nikada, nikada i nikada ne bismo smjeli prihvatiti da mi sami ili bilo tko oko nas zloupotrebljavamo SVETO Ime. Užasno je uvreda Bogu ako je makar i uzalud upotrebljeno tako sveto ime, jedino ime u kojem se možemo izbaviti od grijeha i spasiti od pakla.

Pozitivno možemo ojačati svoje veze s našim blagoslovljenim Gospodinom i „posvetiti njegovo ime“ (Oče naš) ako častimo Dijete Isusa, posebno Njegovu časnu sliku u Pragu. Čudotvorno Novorođenče Isus iz Praga, voštani kip koji dolazi porijeklom iz Španjolske, a kasnije su ga čuvali i častili oci karmelićani u Pragu, rekao je svom velikom pokloniku vlč. Cyrill: "Što me više budete častili, to ću vas više blagoslivljati." I uvijek je održao riječ.

Držimo se i časnog običaja da se međusobno pozdravljamo u Isusovo ime: „Laudetur Jesus Christus - in aeternum. Amen." (Hvaljen Isus Krist – Navijeke)

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

P. Arnold Trauner (paterarnold@hotmail.com), njemački i engleski

Nema komentara:

Objavi komentar