srijeda, 15. siječnja 2020.

Koji je pravi razlog knjige Kardinala Saraha i Benedikta XVI?

Nije lako reći, ali neki razlog postoji. Za one koji ne znaju, Kardinal Sarah, zajedno sa Beneditkom XVI, objavili su knjigu u kojoj zastupaju svećenički celibat, izlazeći nasuprot špekulacijama o dokidanja obaveznog celibata za svećenike koji bi navodno pripremao Bergoglio, kao njegova zadnja riječ na jesensku Amazonsku Sinodu (svakako da je Bergoglio i potaknuo sinodska predlaganja ukidanja celibata; navodno to drugo predlažu, a on kao eto sluša i poslije će se oglasiti. U biti naručio je druge da izađu u prvi plan da bi se on mogao prividno skloniti u stranu i reći "nisam to ja uradio, bio sam prisiljen", i sl.).


Knjiga je shvaćena kao udar na "Papu Franju", te je došlo do pravog džumbusa oko autorstva, te jest i Benedikt knjigu napisao, te nije. Talijanski vatikanista Antonio Socci piše da je Bergoglio podivljao kad je čuo o objavljivanju knjige. Znajući za njegove reakcije, to nas ne čudi. Izgleda da su htjeli skloniti Benedikta u stranu, ali Sarah je rekao i potvrdio dokazima da je doista Benedikt učestvovao u pisanju knjige, te je doista koautor.

U redu, na stranu te zakulisne stvari. Ali što se htjelo ovim potezom? To jest, što hoće Kardinal Sarah svime ovim?

Mislim da se može raditi o sljedećem: Kardinal Sarah se postulira za novog Papu, na sljedećoj konklavi. On može reći da ne ide protiv "Pape Franje", ali ono što on govori tu i tamo ide potpuno van Bergogliovog smjera (napr. njegovi nastupi za čuvanje liturgije ili protiv migracijske globalističke politike). Time se ograđuje izvana od optužbi da bi bio "šizmatičar" i protiv Pape, dok s druge strane priprema teren za ispraviti kurs plovidbe u "postkoncilskoj Crkvi".

Podsjetiti ću da je Bergoglio 2010. načinio nešto takvo: objavio je knjigu "Isusovac" (o ovoj knjizi pisao sam prije skoro pet godina, ovdje), koju je njegov sunarodnjak, dobar katolički filozof i pisas, Antonio Caponnetto, kvalificirao kao postulacija za Papu, i upozoravao na uništenje vjere koje je spraman započeti njemu vrlo poznati mu sunarodnjak:



Mislim dakle da se sada Sarah postulira kao vođa konzervativaca koji preostaju kod višeg klera. Problem je u tome što su takvi izrazita manjina. Kako onda može biti izabran Sarah na sljedećoj konklavi? Teško, ali izgleda da on pravi presing u tom smjeru.

Međutim, takav zahvat svakako će naići na ogroman otpor. Čemu to vodi? Ako Sarah ne bi bio izabran, moglo bi doći do šizme u "postkoncilskoj Crkvi". Taj otpor, mislim da ga je tako bolje zvati, može poslužiti za neko dobro. Napr., preispitati pravi razlog ove današnje situacije. Takvo razmišljanje obavezno vodi preispitivanju koncilskih stavova koji su doveli do današnje teške krize vjere.

To bi bila jedna pozitivna posljedica Sarahovog poteza.

Kako će se sve odvijati, vidjeti ćemo vrlo brzo: Bergoglio priprema "apostolsku" postsinodalnu pobudbnicu koju će objaviti za kojih dvadesetak dana. U njoj će najverojatnije dopustiti svećeničko ređenje oženjenih, kao pojedinačne slučajeve, koji će na koncu postati praksa napr. u Njemačkoj brzinom svjetlosti.

Kako će reagirati konzervativci? Tada bi se mogao vidjeti pravi domet Sarahove inicijative.

Broj komentara: 5:

  1. Citajmo trecu Fatimsku tajnu u kojoj pise kako ubijaju biskupa odjevena u bijelo. Benedikt 16 je papa Fatimske tajne i tu vise nema nikakve sumnje. Buduci da ce se treca Fatimska tajna uskoro ostvariti sva druga predvidjana ( konklave ) padaju u vodu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukazanja makar i odobrena pod određenim uvjetima ne mogu biti izvor teologije.

      Izbriši
  2. Iz zla u gore. Vise ni ne pokusavaju zacepiti rupe na brodu koji tone nego svjesno svakog dana buse nove. Ako nam svecenici sad ovako zive udovoljavajuci svijetu i sebi sto ce tek biti. Ozakonjenjem grijeha grijeh je i dalje grijeh.
    1. Kor7,22 ,, Htio bih da budete bez briga. Neozenjeni se brine za Gospodnje kako ce ugoditi Gospodinu. A ozenjeni se brine za svjetsko, kako ce ugoditi zeni, te postaje razdijeljen...., da vas navedem na ono sto je casno i sto bez podijeljenosti veze uz Gospodina." Na drugom mjestu veli da je ozenjenom zena gospodar njegova tijela. Dakle moremo ocekivati jos vise otudjenje od duhovnih stvari i sluzbenike sa radnim vremenom. Imat cemo navalu ozenjenih na siguran i dobro placen posao , bit ce ih i na burzama. Bas me zanima koliko ce takvi imati djece i hoce li biti otvoreni zivotu u neplodne dane. Hoce li mirne duse poslije seksa na pricest i hoce li grmjeti sa propovjedaonice . Kako ce kod njih biti sa rastavom . Na neozenjene ce opet pasti sumnja da su pederi . Svecenici vole djecu.
    Sto se tice knjige , Nives Celzijus je napisala najprodavaniju knjigu godine.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U istočnom katoličkom obredu oženjeni su mogli biti svećenici, pod određenim uvjetima. U prvim stoljećima također, često pod uvjetom da žive bez općenja.
      Svakako da je celibat veliki dar Božji i ako se dirne u to ne može biti dobro. Mimo tolikih drugih stvari. Ovdje je ipak glavno duh protestantizacije koja se vodi.

      Izbriši
  3. Prorok Zaharija kaze ( 13. 7-9 ), Udari pastira, i ovce ce se razbjeci! Okrenut cu ruke protiv slabica, i u svoj ce zemlji- rijec je Jahvina- dvije trecine biti istrijebljene, a trcina ostavljena. Ovo nam je Gospa potvrdila preko don Gobbia. Fatima i Biblija su povezani.

    OdgovoriIzbriši