petak, 26. srpnja 2019.

Novac i institucije nisu u stanju donijeti potrebne promjene. već promjena mentaliteta. Haiti kao primjer

Haiti je "oslobođen" od francuske kolonijalne vlasti 1804. Francuzi su je uspjeli dobiti 1697. od Španjolske, jer su francuski koloni počeli naseljavati zapadni dio karipskog otoka u XVII stoljeću. No, napustili su sistematičnu evangelizaciju koju je vodila Španjolska, i okrenuli se naglom bogaćenju bezskrupulozno koristeći ropstvo dovedeno iz Afrike. Ovi prave bunu 1804. i prva je Južnoamerička država koja postiže nezavisnost.

Međutim, njihova socijalna situacija ostaje ispod civilizacijske razine. Njihovi problemi postaju endemni, bez smanjenja. Utjecaj poganstva, ispravnije reći sotonizma vudu prenesenog iz Afrike, nije štedio ovaj dio otoka. Makar imali 45% katolika i 20% protestanata, vudu sa 40% sljedbenika je državna religija.

U zadnjih 18 godina, Haiti je primio samo iz Amerike 6,2 bilijuna dolara. Ovo je ono što oni znaju napraviti sa tim novcem, gušiti se u smradu:


Samo promjena mentaliteta; još više, u biblijskom smislu kako su to naznačavali crkveni oci, metanoien - promjena pameti, obraćenje, mogu dovesti do potrebne promjene na svim razinama.

Nisam rekao ništa novo, ali je primjer plastičan. Primjeni ga na našu sredinu.

2 komentara:

  1. Evo me nakon duljeg vremena sa NO mise. Gledam te ,,vjernike" u tenisicama, muski u kratkim hlacicama, zene u dugim ali prozirnim , jedna se izula pa bosim nogama struze po klecalu , masu lepezama, brisu znoj maramicama. Ispred mene sjedne jedna sredovjecna u nekakvoj majici bez rukava, jedna joj naramenica od grudnjaka viri , naslonila se tako da vise nisam mogao kleknuti. I dodje mi ova misao.
    Nova misa je poput grma ruze koji je bio lijep, raskosan, sav u cvatu, a koji je netko izudarao i polomio stapom. Na njemu osta tek koji list i latica. No to je i dalje ruza. Bi li nekom s takva grma htio pokloniti cvijet?
    Sjetih se kako su se Izraelci zalili Bogu da ih zakida. Ovo je upravo ono sto im je Bog odgovorio. Mi zakidamo ovako Boga u svemu i nije cudo sto nam se sve desava.
    A svecenici pogotovo. Dvoje njih drze svoj performans. Greske ne moze biti jer se obred prilagodjava u hodu. Skakljaju usi da sam skoro zaspo. Na celu im neko ime , pise Kompromis. Mladici , jos ne nadjose u Bibliji ono upozorenje o onima koji poslove Gospodnje obavljaju nemarno. Tako i odose sa ove pozornice nesklopljenih ruku. Sta bi bilo da jednostavno ne zele poceti dok se ne steknu uvjeti. Musko neka se ne oblaci kao zensko i obrnuto. Posto su cijelo vrijeme okrenuti i vide kako mogu preko Bozje rijeci prijeci i praviti se da ne vide. O stajanju kad treba kleknuti da ne govorim. Ovo je katastrofa a ne ono smece na Haitiju. Ovo je duhovno smece koje isplivava na povrsinu vec 50 godina a dovodi do globalnog duhovnog zahladjenja i duhovnog genocida. Jao nama kad se casa Bozjeg gnjeva pocne prelijevatipo nasim glavama zbog ovog.
    Ako sutis odobravas , ako govoris onda kritiziras i osudjujes.
    Robelari

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije tako bilo na početku. Ali malo po malo, iz godine u godinu, sve više se tone jer je pravac kriv.
      Imajte sućuti sa mnogim koji su u neznanju. Probajte opomenuti s mnogo strpljenja, Onda će i sud prema vama biti lakši.

      Izbriši