četvrtak, 4. srpnja 2019.

Kršćanin mora nastojati živjeti sve Kristove riječi


CJELOVITOST KATOLIČKE VJERE zahtijeva da svi kršteni vjeruju svim srcem sve katoličke dogme; Vjera je Jedna i ne može se prilagoditi potrebama i svojevoljnim prohtjevima...

"Ništa nije opasnije od tih heterodoksnih (nepravovjernih), koji, čuvajući u ostalim stvarima cjelovitost nauka, samo jednom riječju, kao sa jednom kapi otrova, korumpiraju čistoću i jednostavnost vjere koju smo primili preko Gospodnjih riječi, i nakon toga apostolskih.

Takav je uvijek bio običaj u Crkvi, zasnovan na mišljenju svih Svetih Otaca, koji su uvijek gledali kao isključene iz katoličkog zajedništva i van Crkve svakog koji bi se odvojio u najmanjem od nauka poučavanog od autentičnog učiteljstva...

Jer takva je narav Vjere, da ništa nije nemogućnije nego vjerovati ovo i ne verovati ovo drugo... Ako ima, dakle, jedno pitanje koje je bilo evidentno objavljeno od Boga i negiramo se vjerovati u isto, ne vjerujemo uopće božanskom Vjerom."

Papa Lav XIII, Satis cognitum, 29/06/1896, na Svetkovinu Sv. Petra i Pavla.

Ne dajmo se dakle, zbuniti svim ovim što danas vidimo, makar (skoro) svi mislili na jedan (ali pogrešan) način. Istina se ne donosi demokracijom.

Obavijest: Razmišljam kako dati pravac blogu u buduće. Skoro svakodnevno pisanje kako sam prakticirao kroz više od godinu i pol, došlo je do svog kraja. Kratki članci gube kvalitet. A makar se i napisalo dobro, doprinosi osjećaju obaveze pisanja, koja može donijeti sobom rezultat pisanja jer se "treba nešto napisati". Uz tolike druge obaveze koje čovjek ima, izgleda mi razborito promijeniti perspektivu.

Treba se samo dobro pisati. Uostalom, mislim da ima dosta toga napisanog za razmatrati. Više od 700 članaka koji dotiču mnoge teme. Navratiti ćemo s vremena na vrijeme.

Broj komentara: 17:

  1. preporuka:
    jednom tjedno, fiksno, ne vise, ne manje, uvijek isti dan, da znate tocno planirati i svoje obveze

    OdgovoriIzbriši
  2. da, tocno.jednom tjedno.imate dobre clanke

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka čast na objavljenom tekstu, važno je zbilja uvijek se podsjetiti na Kristove riječi, svaki dan, svaki sat, svaki tren života... Što se tiče Vašeg pisanja, moram Vas pohvaliti da uvijek dajete dobre argumente, komentare i obrazloženja, da ste strpljivi i pažljivi, a više od svega vjerni nauku KC. Moram Vam također zahvaliti što ste mi (uz još neke blogere) otvorili oči u vezi mnogih tema, a najviše u vezi tema oko papinstva i sedevakantizma tako da trenutno ozbiljno razmišljam bi li postao sedevakantist( do ove godine sam najviše bio za FSSPX). Inače, definitivno se slažem da pišete jednom tjedno, kako je to već jedan komentator izložio. Bez brige, samo hrabro naprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na riječima. Nastaviti ćemo pisati, ali rjeđe. Probati ćemo napraviti najbolje.
      Jer ima pisanja i na drugim mjestima, i raznih aktivnosti. Mora se napraviti raspored. Borba traje, ali prvo je molitva, formacija i nastojanje oko svetog života. Ako nema toga, sve drugo ne vrijedi ništa.

      Izbriši
  4. Mozete li bar preporuciti neke interesantne blogove,rasprave ili recimo knjige za citanje..hvala puno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba se napajati na najboljim knjigama i spisima. Bitan je Sveti Toma Akvinski, Crkveni Oci, Tridentski Sabor. Nažalost, to je uglavnom na engleskom i drugim glavnim jezicima (glavnim po prostranosti i broju korisnika).
      Onda, najbolja mistika, Sveti Ivan od Križa, Sveta Tereza Akvilska, Sveta Tereza od Djeteta Isusa. Sa tim i sa životnim planom lakše je napredovati.
      Od stranih blogova i stranica, napr. dosta je formalan novusordowatch.org, na engleskom također. Na hrvatskom i engleskom vidio sam blog koji dosta donosi njihovih članaka: https://advocatusfidei.wordpress.com/

      Ali na bilo kojem od tih i sličnih blogova i stranica uvijek zadržite zdravi kriterij. Tražite istinu razmišljajući slobodno prema dobru.
      Tu smo.
      Ali

      Izbriši
  5. Nemojte pisati sve dok ne dobijete poticaje Duha Svetoga , pa cekali ne tjedan nego i godinama . Kad ste sigurni da je od Boga onda pisite. Pisati samo zato da bi zadovoljili neciju znatizelju, sujetu ili odrzali blog aktivnim dovodi do gresaka i razvodnjuje se bit i smisao pisanja. Zato molite i osluskujte.
    Ja sam osobno mozda bio nekima prenaporan , neka mi oprosti Bog i oni, ali time sam htio samo malo dublje uci ispod povrsine svakodnevice i uci bezuspjesno u neke ozbiljnije rasprave. Sve u svemu drago mi je da ima jos ljudi koji razmisljaju i kojima je Bog na prvome mjestu. Tesko je zivjeti u svijetu , a ne biti od svijeta. Svaki dan je borba sastavljena od padova i pobjeda . Najvaznije je ustati i ne ostati u prasini i blatu .
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  6. I dok tako razmišljaš pogledaj sjutra oko 18 h i vidjet ćeš kako sunce sa zapada obasjava more (ili Neretvu) a (polu)mjesec ti iznad glave. Samo kako može biti pola mjeseca u sjeni ako je Zemlja ispod mjeseca osunčana? Ta sjena ne može biti ni po Sungenisu ni po Koperniku od Zemlje, zar ne?
    Od kuda dolazi ta sjena na Mjesecu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš, toga se nisam dosjetio! Samo mi moraš prvo reći kolika je udaljenost Mjeseca od Zemlje po vama. 20 km? Tu bi mogla biti tajna.

      Izbriši
    2. preporucam i citanje djela sv.Ljudevita Monfortskog, Sv.Elizabete od Sv.Trojstva, Sv.Franje Saleskog.Nazalost ostali dobri sveti ucitelji ( sv.Bernard, bl.Henrik Suso, Sv.Bonaventura, Luis de Granada) su na engl.jeziku sto otezava citanje.

      Izbriši
    3. Udaljenost Mjeseca i Zemlje neznam koliko je ali znam da nije onoliko koliko tvrde da je.
      380000 km.
      Kratak i poučan video pogledaj pa bi volio čuti komentar BF pokusa, Eratostena i ostalog.
      Nije znanje mantra koju učimo jer tako moramo. Znanje je pokus i dokaz da je nešto tako.
      Eratosten je pretpostavio da je Sunce daleko... Kužiš. Ne možeš dokazat nešto ako prije nešto pretpistaviš.

      https://youtu.be/OFqShFhKcMk

      Izbriši
    4. Nije potrebna "beskonačna" udaljenost za taj efekt, već praktično mnogo veća,kako mora biti zbog topline koja dolazi od Sunca.
      Udaljenost Jupitera je prva potvrdila teorijski i logični model sunčevog sustava (ekvivalentan Tyche Brahe i heliocentričnom po tom pitanju).
      Kronometriralo se vrijeme nestanka i pojavka planete zaklonjenom sjenom.

      Ravna Zemlja jest sektaška zabluda koja vas je zahvatila. Bolje da vam ja to kažem nego drugi.

      Izbriši
  7. Mozes li mi objasniti to mjerenje sa jupiterovim mjesecima jer mi nikad nije bilo jasno? Kako ti mozes vidjeti koliko svjetlost kasni? Ti vidis izlazak i zalazak

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jupiter projekcira sjenu iza sebe.
      U tu sjenu ulazi i izlazi njegov satelit Io za određeno vrijeme.
      Vrijeme putovanja svjetlosti od nestanka i pojavka određuje udaljenost.

      Izbriši
  8. Rimokatolicka Marija-Majka Bozja
    PAZNJA
    Ako postovani urednik dozvoli ponovno skrecem paznju na protukatolicki portal Biblija i znanost. Ovoga puta napadaju na Isusovu i nasu Majku ,Blazenu VazdaDjevicu Mariju pod gore navedenim naslovom. Posto ne mogu odgovoriti tamo direktno jer cu biti brisan od strane urednika, kao i na Krugu zemaljskom od heretika Emila, dopustite da ovdje reagiramo. Bilo bi dobro da se i sami oglasite jednim vasim clankom. Inace , oni koji nisu u vjeri ucvrsceni neka niti ne citaju taj tekst jer mu je cilj poljuljati u vjeri pisanjem takvih gadosti. Interesantno kako od njih nigdje ni slova o Isusovim rijecima sa kriza, evo ti Majke i evo ti sina. Oni ne zele uzeti Majku pod krov svoj kako Isus nalaze a ne dozvoljavaju niti drugima.
    Zasto je Marija Majka Bozja?
    Zato jer je rodila Isusa, Boga koji Spasava.
    Zasto je Marija Majka Bozja?
    Zato jer je rodila Isusa Boga.
    Zasto je Marija Majka Bozja?
    Zato jer je Isus Bog , jednak Ocu i Duhu Svetom.
    Zasto je Marija Majka Bozja?
    Zato jer je Bog tako htio.Amen.
    Kako je protenstantsko zlo perfidno. Pokusava udariti na ono sto je najcisce i najsvetije , na Majku Bozju. Pokusavaju joj prozdrijeti i samo Dijete udarajuci i progoneci Zenu. Vec su nanjeli stetu preko udara na Misu , svecenistvo idr. Ne znaju da ce im Marija sjajna kao sunce , strasna kao dobro uredjena vojska sama unistiti njihovo krivovjerje zgazivsi im glavu .
    Izmolimo ruzarij za zadovoljstinu Majci Bozjoj za ovakve uvrede kojim vrjedjaju Njenog Sina.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši