nedjelja, 28. srpnja 2019.

Nitko ne zamjera majci Zebedejevih sinova: majčinska ljubav


Bog je stavio u srce živih bića čuvanje i pažnju prema životu. Mogli bi reći čak i u životinjskom svijetu, da prvenstveno majka „voli“ svoje čedo. Dali bi život za njega.

Stoga, ne iznenađuje ali uvijek izaziva divljenje prepoznati taj Božji dar u prirodi. Kao kod ove ptice koja će radije umrijeti nego dopustiti da se načini šteta jajima koja je upravo položila:



Interesantno je evanđelje za Sv. Jakova (Mt 20, 20-23; nadodajem 24):

Tada dođe k njemu mati Zebedejevih sinova sa svojim sinovima i pade pred njega ničice da mu iznese jednu molbu. On je upita: 'Što hoćeš?' Ona mu odgovori: 'Daj da moja dva sina u tvojemu kraljevstvu sjednu jedan s tvoje desne, a drugi s tvoje lijeve!' Isus odvrati: 'Ne znate što molite. Možete li piti kalež koji ću ja piti?' Odgovoriše mu: 'Možemo.' Tada im reče: 'Moj će te kalež, doduše, piti, ali mjesto s moje desne ili lijeve ne mogu ja dati; ono pripada onima kojima je pripravio moj Otac.' Kad čuše ostala desetorica, razljutiše se na dva brata.“

Promislimo malo što se doista zbilo: majka Ivana i Jakova moli Isusa za njenu djecu. Ali Isus njoj ne odgovara! Odgovara njenoj djeci, jer kaže: „Ne znate što molite.“ I, da se vidi da njima govori, pita ih: „Možete li piti kalež koji ću ja piti?“.

Jasno je dakle da su Zebedejevi sinovi nagovorili svoju majku da iznese pred njega molbu koju se oni nisu usuđivali iznijeti. A majka k'o majka, što ne bi učinila za svoju djecu? Isus shvaća perfektno njenu majčinsku ljubav, i ne uzvraća joj ni riječi: kori dva apostola. Jer, majka je učinila skoro što je morala: što ona ne bi dobrog učinila za svoju djecu? Svakako, sigurno se i ona postidjela zbog svoje molbe na koju su je nagovorila nepažljivo njeni sinovi, ali njoj se oprašta. Kao da nije ni rekla ono što nije, zbog svoje urođene ljubavi, mogla ni spriječiti.

Čak ni apostoli ne upućuju niti riječ zamjerke dobroj majci: ljute se na drugu dvojicu! I apostoli, makar i oni još željni ljudske slave prije silaska Duha Svetoga, znaju što je majka.

Ta majka, koja ne će napustiti Isusa ni na križu, u pratnji svog sina Ivana.

A sigurno je Jakov docnije trpio veliki sram pred majkom jer ne bi pod križem kao njen drugi sin Ivan. Vjerojatno je i Gospa nukala njegovu majku da ne bude prestroga zbog posrtaja njenog sina.

Za tog Jakova tradicija kaže da je išao do kraja ondašnjeg poznatog svijeta sa zapadne strane, do Iberijskog poluotoka i tamo propovijedao. I tamo mu se ukazala Gospa, u Zaragozi, još u smrtnom tijelu, hrabreći ga. Poslije se vratio i pred Herodom ispio Isusov kalež do kraja.

Tradicija prenosi da se pojavio pred križarskom vojskom u Španjolskoj, 1212, u bitci na Las Navas de Tolosa, kad se nanio odlučni poraz arapskim trupama, vodeći ih u boj. Santiago de Compostela je jedno od pet glavnih hodočasničkih mjesta u Crkvi.

Što ti je reć majčinska ljubav!

Nema komentara:

Objavi komentar