subota, 18. studenoga 2017.

Jedna dobra vijest: hrvatski izrod Cupić izgubio na glasovanju za predsjednika komisije za život Biskupske Konferencije USA

 Nije izgubio nešto puno, ali jest, i Franjini ljuti sljedbenici su počeli rikati. 


Naša bijeda Cupić je lijepo prihvaćena od duševno podrhtavajuće karazmatske sfere poput laudato.hr i sl., ali činjenice vezane za ovo hrvatsko đubre jesu slijedeće (pogledati i etiketu Cupić na blogu):

Blaž je počeo svoju crkvenu karijeru u beznačajnim biskupijama poput Rapid City, South Dakota i Spokane. Ali eto, ova liberalna glava na koncu konca došla je do položaja i zvanja biskupa, makar blijedio i ništa ne vrijedio niti dobrog doprinuo u tim mjestima. Ali... Sauronovo oko pade na njega - i Franjo ga imenova za Nadbiskupa Chicaga - treća po redu američka nadbiskija prema broju vjernika - godinu nakon svog izbora. I kako znamo, ovaj ništa - upravo zato -, izabran je za kardinala prošle godine. Nekoliko primjera Cupićevih "zasluga":

Dok je bio biskup u Rapid City, zaključao je doslovno kapelu katolicima koji su pohađali Tradicionalnu Misu za vrijeme Svetog Trodnevlja, kao da bi im "dao priliku da budu zajedno sa svojim biskupom". Aha!: poruka je bila: liberal sam, tu sam ja.

Kao biskup u Spokane, odgovarao je svećenike od protesta pred pobačajnim "klinikama" unutar kampanje "40 Dana za Život". Kao eto da ih se ne miješa sa "pro life ekstremistima".

A onda je došao krešendo: odmah po preuzimanju nadmiskupije u Čikagu, izjavio je da ne bi htio "siliti" Član 915 Kanonskog Prava prema kojem je zabranjeno dati pričest političarima koji glasuju za pobačaj.

U svibnju 2015, bio je u šemi sa pro pobačajnim "katoličkim" senatorom Dick Durbin u vezi promidžbe "migracijske reforme". Istog mjeseca, novinar čikaškog Sun-Times, Neil Steinberg, napisao je da nakon razgovora sa Cupićem, unatoč njegovog zvaničnog ne podržavanja legalizacije "istospolnih brakova": "Za mene, sve što je nadbiskup rekao, osim njegovog zaključka, jest argumente u korist istospolnih brakova".

U kolovozu 2015 Cupić je bizarno izjednačio na moralnom planu zlo pobačaja sa drugim temama Socijalne Pravde kao "raspadnuti migracijski sustav" i "rasizam". Posljednje stvari ovise o okolnosti, i lako su manipulirane od medija, dok je pobačaj apsolutni moralno zlo.

I onda dolazi najveća promocija: u studenom 2015., pri donošenju zaključaka nakog druge sinode o obitelji, Cupić je na konferenciji za tisak u Vatikanu rekao da je savijest "nedodirljiva". Westen i Baklinski iz LifeSiteNews prenose: "On vjeruje da razvedenima i ponovno vjenčanim parovima mogu se dati sakramenti, ako su 'donijeli odluku' uraditi tako 'u dobroj savijesti' - teološko rezoniranje koje bi se prema njemu moglo primjeniti na gay parove." Kad bi neki mason bio zaređen za biskupa, ili neki biskup pristupio masoneriji, govorio bi jednako.

Našu Žalost Cupića također gledaju kao vjerojatnog pokretača inicijativa za prisilnu ostavku fra Thomas Weinandy s doktrinarskog mjesta teološkog savjetnika BK USA nakon njegova pisma u kojem je kritizirao Franju kao uzrok tolikih smutnji danas u Crkvi.



Eto, to je Cupić. I zbog toga, prijatelju moj, on bi izabran za kardinala. Od Franje, svakako, ta od koga drugog. Eto da znaš.


Nije baš puno izgubio: 82 spram 96 glasa. Makar se prvi puta u povijesti dogodilo da bude izabran kandidat koji ne bi bio najvišeg ranga. Usprkos svemu, 82 biskupa su glasala za njega. Kad čovjek pogleda Cupićev pedigri, i to je previše. Uostalom, tako zna što mu raditi idućih godina kao predsjedavajući komisije za imenovanje biskupa. 


Prvi kandidat međutim, to jest onaj koji je bio izabran, nastupao je upravo suprotno bljutavo-modernom Cupićevom stilu. Stilu Franjine "uključivosti". Svega, samo ne onih koji govore da - da; ne - ne. Kako i ne može biti drugačije. Dakle, Nadbiskup Joseph Naumann iz Kansas City djelovao je dijametralno drugačije po ovom pitanju. Steako je reputaciju "konzevativca" kada je 2008. odbio dati pričest ondašnjoj Guvernerici Kathleen Sebelius zbog njene podrške pobačaju. Malo prije iste godine izašao je u javnost drugim ne popularnim stavom za život u pastoralnoj pobudnici kada je naložio da se presjeku sve biskupiske veze sa nekad katoličkom udrugom The Girl Scouts zbog njihove podrške ideologiji žendra i pobačaja. Otvoreno je podcrtao da je za katolike došlo vrijeme kada "sljedbenici Isusa i njegovog Evanđelja često trebaju biti pravi 'protusustavni' elementi".

I onda, kakve su bile službene reakcije?

U članku za Wall Street Journal o neobičnom glasovanju Ian Lovett i Francis X. Rocca izjavili su kako je Naumannova pobjeda signalizirala "otpor prema viziji pape Franje za crkvu među katoličkom hijerarhijom u SAD-u" Glasovanje, rekli su, "razbija dugogodišnju tradiciju pozicije koju je držao kardinal - neobičan prolazak posvemašnjosti u visoko rangiranom tijelu - i sugerira da katolički vođe u SAD-u i dalje ostaju otporni na promjene koje papa Francis pokušava donijeti u crkvu ".

Lovett i Rocca iznose kako je Cupich planirao proširiti djelokrug rada odbora za život "uključiti i druga pitanja poput smrtne kazne, zdravstvene zaštite i siromaštva - popis koji je više u skladu s prioritetima koje je Papa Francis zagovarao". Oh, oh, ooooh! Uvijek isto, iste laže i bljuvotine. Normalno, neće ti spomenuti Cupićev pedigri. Bolje reći, hoće ali iz njihove perspektive.

U National Catholic Reporter, sveprisutni Michael Sean Winters obazreo se na ovo pitanje, navodeći kako je izbor Naumanna nad Cupićem "okupio biskupe koji su zabili Franji prst u oko." Pa eto, ti mu ga zavij.

Itd. Ne očekujem previše od ovog. Ali neka, barem malo zadovoljstvo da imadnemo nekad.


U očekivanju da se tolike glave probude od zimskog sna, i počinju se pitati kao anglikanski pro life teolog Gerald McDermott, "Da li je Papa katolik?". Ali produbi malo Gerald, nemoj reć "Papa" već "Bergoglio".


1 komentar:

  1. Eto ga na. A već sam ga vidio kako maše s onog vatikanskog prozora i pozdravlja s dobra večer. Lijepo mi Gospodin danas po proroku Ezekielu reče a nisam znao zašto : ,, Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva , ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova , a na bezbožniku bezbožnost njegova... Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se , a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini , umrijet će. Ja ne želim smrti nikoga koji umre - riječ je Jahve Gospoda. Odbacite od sebe sve gadosti što vam oči privlače , i ne kaljajte se kumirima egipatskim , jer ja sam Jahve Bog vaš."
    Robelar

    OdgovoriIzbriši