srijeda, 28. prosinca 2016.

Značajna Božićna noć Nadb. Zuppi, nasljednika Kard. Caffarre u Bolonji

Ovo je brzi pogled o zauzimanju stavova pred sukob koji se sprema. Pozicije su sve jasnije pred pitanjem pojašnjavanja stavova Amoris Laetitia, pitanja sadržana i uručena Franji u već nam ponzatoj Dubia. Kardinal Carlo Caffarra je jedan od četvorice kardinala koji su potpisali i uručili Dubia. Kako smo već prije naznačili, radi se o jednom od najpravovjernijih članova kardinalskog zbora. Poznate su njegove jasne pozicije u korist života i tradicionalne obitelji.

Prošle godine je bio zamjenjen (u ne tako velikoj dobi od 77 godina, samo dvije godine nakon navršenja obveznog - 75 god. - podnošenja molbe za smjenu; norma uvedena od Pavla VI, do tada je služba biskupa na jednoj biskupiji bila doživotna, osim molbe za umirovljenje zbog bolesti ili očite nemogućnosti za izvršenje službe) na čelu Bolonjske Nadbiskupije (vrlo sekularizirane regije i velikom prisutnošću ljevijce) Nadbiskupom Matteom Zuppi.

Dakle, Mons. Zuppi izgleda podešava svoju poziciju (zbog nečega je pomoćni biskup Rima) prema Franjinom stilu i poukama. Božićne noći je slavio dvije mise:


jednu u Katedrali, i drugu na kolodvoru za sve "siromašne i beskućnike", istićući da smo "ove noći imali dvije katedrale".

Ali jedan vrlo, vrlo značajan momenat je bio ovaj:


To jest, velika uvreda Djetetu Isusu položenom na zastavu lobby gay. Pred Isusovoim likom bila je i mala brodica simbolizirajući plovidbu izbjeglica. Drugim riječima, Djete Isus je izloženo predodžbom muslimanske invazije Evrope i napadom na temelj društva, tradicionalnu obitelj. Da suzbijem podsmjeh onih koji misle da "pretjerujem" s više nego očiglednom invazijom, naznačujem ovdje poveznicu na video i stranicu koja precizno označava organizirani prijevoz "izbjeglica" direktno sa Libijske obale u Italiji.




Radi se o sračunatom i planiranom projektu zamjene domaćeg pučanstva prvenstveno narodom sa Sjevera Afrike (stvarajući tako jedno "multikulturalno" društvo). I zašto da se umaramo s tolikim čamcima? Treba ih donijeti na sistematski način, dok ćemo think tank organizacijama staviti u zadaću da pripreme mentalitet građanima za ovu potrebu

Prema tome, u ovom smo kontekstu: jedan od četvorice kardinala smjenjen je još prošle godine (bili su poznati istupi i praktično protesti Kardinala Caffarre s obzirom na način djelovanja Sinode koja se trebala odraziti u AL, nimalo čist ni proziran) i na njegovo mjesto doveden Mons. Zuppi, koji jasno naznačuje koja će biti njegova linija djelovanja. "Opušteni" i ne "provocirajući" ton prema lobby gay (tko sam ja da sudim?), i gledati na drugu stranu pred pravim razlozima izbjegličke krize. Ne optužiti jedva prividnu mafiju trgovine ljudima niti oprijeti se invaziji, tretirajući tako ozbiljne fenomene navodnim "milosrđem" i "prihvaćanjem". Dvije karakteristike prisutne u Franjinom djelovanju.

Dakle, Mons. Zuppi označuje koja je i koja će biti njegova pozicija s ozbirom na mogući rasplet događaja u vezi Dubia u 2017.

I zadnje opažanje: Nadbiskup Zuppi se "ističe po tome štoje jedan od rijetkih biskupa koji su slavili trentsku Misu nakon Summorum Pontificum Benedicta XVI". To jest, radi se o poziciji jednog "konzervativnog" nadbiskupa - može se vidjeti na ovoj poveznici kako ga hvale u "tradicionalnom" blogu Rorate Caeli. (Zar je dovoljno reći tradicionalnu Misu prema Summorum Pontificum? Nauk nije bitan? Ili je tako kako se ušutkavaju "tradicionalisti"?).

Ako se ovako ponašaju "konzervativci", zamisli podršku koju će imati četiri kardinala.









2 komentara: